< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Tájékoztatás kényszerintézkedések elrendeléséről – emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmény

| Mobile | RSS

Tájékoztatás kényszerintézkedések elrendeléséről – emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmény

Tájékoztatás kényszerintézkedések elrendeléséről – emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmény

A Szegedi Járásbíróság kényszerintézkedéseket rendelt el az emberkereskedelem bűntette és pénzmosás bűntette miatt indult büntetőügyben. A bíróság két gyanúsított esetében letartóztatást, míg két másik gyanúsított esetében távoltartást rendelt el. A bíróság döntése alapján a kényszerintézkedések 2018. december hó 08. napjáig tartanak.

A két férfi vonatkozásában üzletszerűen, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt, valamint egyikük esetében pénzmosás bűntette miatt is, míg a velük hozzátartozói viszonyban levő másik két gyanúsított vonatkozásában pénzmosás bűntette miatt indult eljárásban a Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a gyanúsítottakkal szemben kényszerintézkedések elrendelését. A gyanú szerint a gyanúsítottak egyike 2009-től kezdődően rábírta a kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet, hogy Hollandiában, Dániában, illetőleg Izlandon folytasson üzletszerű kéjelgést. A gyanúsított ezen helyekre a sértettet rendszeresen kiszállította, lakhatását megszervezte, meghatározta, hogy naponta mennyi bevételre kell szert tennie. Az így befolyt jövedelmet a sértett a gyanúsítottnak átadta, aki azt részben saját maga, részben pedig családtagjai megélhetésére fordította, illetőleg ingatlanokat vásárolt belőle, vagy azokat felújíttatta. A gyanúsított a gyanú szerint 2017. év végéig mindegy 90 millió forintot szerzett meg a kiszolgáltatott helyzetbe hozott sértettől a fenti módszerrel.

Ugyanezzel a módszerrel futtatott 2014. évtől kezdődően egy másik gyanúsított egy másik sértettet Hollandiában, Dániában és Izlandon, azonban a férfinak 2016. év végén szabadságvesztés büntetés letöltése végett büntetés-végrehajtási intézetbe kellett vonulnia. Erre figyelemmel az általa futtatott prostituáltat átadta kizsákmányolás céljából a vele személyes és egyéb kapcsolatban is levő gyanúsított társának azért, hogy a sértett prostitúciós tevékenységet tovább folytassa. A két férfi között létrejött megállapodás szerint a börtönbüntetését töltő gyanúsított a bv. intézetből továbbra is felügyelte, illetőleg társán keresztül közvetetten is ellenőrizte a sértett prostitúciós tevékenységét és abból a köztük született megállapodás szerint részesült is.

A gyanú szerint a két másik gyanúsított a fenti bűncselekményekből származó több millió forint eredetének elleplezésében működött közre és egyikőjük részben vagy egészben kitartatta magát a prostitúciót folytató személlyel.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a két férfi gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyúak, magas büntetési tétellel fenyegetettek, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének, illetve megalapozottan feltehető az is, hogy a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekednének, valamint vonatkozásukban a bűnismétlés veszélye is fennáll, így letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság álláspontja szerint a másik két gyanúsított esetében megalapozottan feltehető, hogy a sértettek vagy más személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetnék azonban vonatkozásukban a letartóztatás céljait enyhébb kényszerintézkedés, azaz távoltartás elrendelésével is elérhetőnek látta.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, azonban azokkal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így nem emelkedtek jogerőre, míg a bíróság távoltartást elrendelő végzései jogerőre emelkedtek.

Szeged, 2018. november 09. napján

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |