< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y 4 hónap – több mint 50 ügy gyors befejezése

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y 4 hónap – több mint 50 ügy gyors befejezése

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
4 hónap – több mint 50 ügy gyors befejezése

Az új büntetőeljárási törvény hatályba lépése óta több mint 50 ügyben fejeződött be jogerősen, tárgyalás nélkül a bíróság előkészítő ülésén a Csongrád Megyei Főügyészség és az illetékességi területe alá tartozó járási ügyészségek által képviselt vádakban az eljárás.

Az új büntetőeljárási törvény 2018. július 1. napját követően történt hatályba lépését követően 51 olyan bűnügyben fejeződött be a vádemelést követően rövid idővel, tárgyalás tartása nélkül a bíróság előkészítő ülésén az eljárás, ahol a vádat a Csongrád Megyei Főügyészség, vagy az illetékességi területe alá tartozó járási ügyészségek képviselték. Az új eljárásjogi törvény által bevezetett intézmények közül az ügyészség, valamint a gyanúsított és a védő által kötött egyezség, valamint az ügyészségnek a vádiratban a vádlott beismerő vallomására figyelemmel feltételesen előterjesztett büntetés kiszabási indítványa, illetőleg az előkészítő ülésen hasonló tartalommal előterjesztett ügyészi indítványok és ezeknek a vádlott és a védője által történő elfogadása vezettek mintegy 51 ügyben az eljárás gyors, tárgyalás tartása nélkül történő jogerős befejezéséhez.

Az új büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító intézményeinek alkalmazásával a bíróság előkészítő ülésén jogerősen befejezett eljárások közül kiemelendő a Csongrád Megyei Főügyészség által a Szegedi Törvényszék előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt egy jogerős szabadságvesztés büntetését töltő elítélttel szemben indult eljárás. A költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásokat jellemző, huzamos ideig történő elhúzódást elkerülendő a főügyészség a vádiratában feltételes indítványt tett a büntetés konkrét mértékére arra az esetre, ha a vádlott a nyomozási szakban tett nyilatkozataival ellentétben a vádiratban megjelölt bűncselekményben való bűnösségét elismeri. Mindezeken túlmenően a vádlott más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte és az előkészítő ülésen sem kívánt jelen lenni, de hozzájárulásával a bíróság engedélyezte, hogy telekommunikációs eszköz útján legyen jelen az ülésen. A vádlott az előkészítő ülésen továbbra sem kívánt vallomást tenni, azonban akként nyilatkozott, hogy a bűnösségét elismeri a vád tárgyává tett bűncselekményben, melyet a bíróság elfogadott és a vádiratban feltételesen indítványozott szabadságvesztéssel azonos tartalmú büntetést szabott ki.

Ezen utóbbi esetben a bíróság eljárása 2 óra időtartamot sem vett igénybe.

Szeged, 2018. november 12.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |