< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Budapesten kért menedékjogot a vesztegetésért elítélt macedón miniszterelnök, aki mellett Orbán Viktor kampányolt////. Le Premier ministre de Macédoine, condamné pour corruption dans la ville de Budapest par Viktor Orbán, a fait campagne pour

| Mobile | RSS

Budapesten kért menedékjogot a vesztegetésért elítélt macedón miniszterelnök, aki mellett Orbán Viktor kampányolt////. Le Premier ministre de Macédoine, condamné pour corruption dans la ville de Budapest par Viktor Orbán, a fait campagne pour

Budapesten kért menedékjogot a vesztegetésért elítélt macedón miniszterelnök, aki mellett Orbán Viktor kampányolt

Hazájában hétfő este adtak ki elfogatóparancsot ellene.

 

Budapesten bujkál és menedékjogot kér Magyarországon Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök, aki ezt saját maga jelentette be Facebook-oldalán – vette észre a 444. Mint írta, az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz. Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője, és bizalmas kapcsolatot alakított ki ezalatt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, akivel Arthur Finkelstein személyében közös tanácsadójuk is volt.

Diplomáciai forrásból származó információink szerint a macedón nagykövetség ügyvivője a a Nagy Imre téren, a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatán ezekben a pillanatokban, délután három óra után tárgyal Gruevszki sorsáról a magyar hatóságokkal. Kérdés az is, hogy a volt macedón miniszterelnök hogyan érkezett Magyarországra és jelenleg hol tartózkodik.

Macedóniában hétfő este jelentették be, hogy elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését. Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt, Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, miután két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott.

A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor

Orbán Viktor egyébként sokat köszönhet Nikola Gruevszkinek,

a Magyarországon is sikerrel futtatott STOP SOROS-kampány szlogenje  a volt macedón kormányfő találmánya, ő hirdette meg elsőként a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek kipaterolását az országból.

Orbán személyesen is kampányolt Gruevszki pártja mellett tavaly ősszel. Akkor arról beszélt a magyar miniszterelnök, hogy azért áll ki Gruevszki és jobboldali pártja, a Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO) mellett, mert neki is a nemzet az első, és a nem kér a migránsokból. Azonban ez sem segített, a macedón jobboldal sima vereséget szenvedett.

fecsego.eu/168 óra

Le Premier ministre de Macédoine, condamné pour corruption dans la ville de Budapest par Viktor Orbán, a fait campagne pour

Son arrestation a été prononcée lundi soir dans son pays d’origine.

En Hongrie, Nikola Gruevski, ancien Premier ministre macédonien, qui l’a annoncé sur sa page Facebook, ne se cache pas en Hongrie et demande un droit d’asile en Hongrie, faisant ainsi de nombreuses morts et craintes depuis quelques jours et s’adressant aux autorités hongroises. Gruevski a été Premier ministre de Macédoine entre 2006 et 2016. Il entretenait des relations secrètes avec Viktor Orbán, Premier ministre hongrois, avec qui il avait également des consultants conjoints avec Arthur Finkelstein.

Selon nos informations de sources diplomatiques, l’avocat de l’ambassade de Macédoine sur la place Imre Nagy, le service du consulat du ministère des Affaires étrangères, a évoqué le sort de Gruevsky avec les autorités hongroises à trois heures de l’après-midi. La question est de savoir comment l’ancien Premier ministre macédonien est arrivé en Hongrie et où il se trouve maintenant.

En Macédoine, il a été annoncé lundi qu’un mandat d’arrêt avait été lancé contre l’ancien Premier ministre, qui n’avait pas comparu en prison pour commencer à purger sa peine de deux ans. Gruevski aurait été obligé de s’inscrire à la prison désignée Shuto Orizari de Skopje après avoir été condamné à deux ans d’emprisonnement pour avoir illégalement accusé la ministre de l’Intérieur Gordana Jankuloska en 2012 d’acquérir un usage privé de 600 000 $ Mercedest. Jankulok a également été reconnu coupable à l’issue d’une série de procès séparée qu’il a reçue pendant six ans.

L’acquisition de Mercedes en 2015 a été révélée lorsque le social-démocrate Zoran Zaev, alors opposant, puis élu chef du gouvernement, a révélé des conversations téléphoniques interceptées illégalement avec Gruevski et plusieurs hauts responsables du gouvernement.

Nikola Gruevski et Viktor Orbán
Viktor Orbán remercie Nikola Gruevski,

Le slogan de la campagne STOP SOROS, couronnée de succès en Hongrie, était l’invention de l’ancien Premier ministre macédonien. Il a d’abord proclamé l’inauguration des organisations non gouvernementales associées à Soros György, originaires du pays.

Orban a également fait campagne personnellement avec la fête de Gruevski à l’automne dernier. Le Premier ministre hongrois a ensuite évoqué le fait que Gruevski et son parti de droite, le Parti démocratique de l’unité nationale macédonienne (VMRO), se distinguaient par son statut de premier et de non-migrant. Cependant, cela n’a pas aidé, la droite macédonienne a subi une défaite sans appel.

fecsego.eu/168 heures

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |