< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Felszólították Szijjártót, hogy mondjon le((Ils ont appelé Sjjartto pour me laisser tomber

| Mobile | RSS

Felszólították Szijjártót, hogy mondjon le((Ils ont appelé Sjjartto pour me laisser tomber

Felszólították Szijjártót, hogy mondjon le

A Párbeszéd felszólítja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy a Gruevszki-ügy miatt adja be lemondását, és az Országgyűlés hétfői ülésén ezt jelentse is be.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap Budapesten, a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, öt napja nem tudni, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök miért, milyen körülmények között jött Magyarországra, és a magyar kormány miért “asszisztál” a meneküléséhez.

Nem tudni azt sem, hogy a kormány miért nem teljesíti a hazai és nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit, és miért nem szolgáltatja ki a volt macedón miniszterelnököt Észak-Macedóniának, hogy megkezdje börtönbüntetését – tette hozzá.

Emlékeztetett, egy 1969-es törvény erejű rendelet értelmében Magyarországnak kötelessége kiadnia egy elítélt vagy nemzetközi körözés alatt álló bűnözőt Macedóniának. Magyarország a saját törvényeit sem tartja be, mert Gruevszki útlevél nélkül érkezett az országba – fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Barabás Richárd szerint a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor miniszterelnököt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártó Péter külügyminiszternek van, mivel – mondta – sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai “aktívan” részt vettek Gruevszki szöktetésében.

Szijjártó Péter vagy nem tudta, mi zajlik a saját “apparátusában”, vagy megsértett számos nemzetközi és hazai törvényt, és hozzájárult egy elítélt bűnöző Magyarországra csempészéséhez – mondta, kijelentve: bármelyik lehetőség is igaz, egy ilyen ember nem képviselheti Magyarország külkapcsolatait.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt miniszterelnök később bejelentette, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

fecsego.eu/atv.hu/MTI

Ils ont appelé Sjjartto pour me laisser tomber

Le dialogue appelle le ministre des Affaires étrangères, Péter Szijjártó, à renoncer à sa démission pour l’affaire Gruevski et à l’annoncer lors de la session du lundi du Parlement.

Richard Barabas, président du Dialogue, a déclaré dimanche lors d’une conférence de presse au ministère des Affaires étrangères à Budapest que cinq jours ne lui auraient pas permis de comprendre pourquoi l’ancien Premier ministre macédonien Nikola Gruevski était dans les circonstances dans lesquelles il était venu en Hongrie et pourquoi le gouvernement hongrois l’avait “aidée” à s’échapper.

Il ne sait même pas pourquoi le gouvernement ne s’acquitte pas de ses obligations en vertu du droit national et international et pourquoi il ne livre pas l’ancien Premier ministre macédonien en Macédoine du Nord pour commencer l’emprisonnement, a-t-il ajouté.

Il est rappelé qu’en vertu d’une loi de 1969, la Hongrie a le devoir de libérer un condamné ou un criminel international en droit pénal en Macédoine. La Hongrie ne s’en tient pas à ses propres lois car Gruevski est arrivé dans le pays sans passeport – a ajouté le politicien de l’opposition.

Selon Barabás Richárd, le Premier ministre, Viktor Orbán et le ministre de l’Economie, Gergely Gulyás, sont sous la responsabilité de l’ensemble du gouvernement. La plus grande responsabilité incombe toutefois au ministre des Affaires étrangères, Péter Szijjártó, qui a participé “activement à la visite de Gruevski”. .

Péter Szijjártó ne savait pas ce qui se passait dans son “appareil” ou violait de nombreuses lois internationales et nationales et avait contribué à la contrebande d’un criminel condamné en Hongrie, affirmant que toute possibilité était vraie, qu’une telle personne ne pouvait pas représenter les relations extérieures de la Hongrie.

Nikola Gruevski a été Premier ministre de Macédoine entre 2006 et 2016. Cette semaine, un mandat d’arrêt international a été lancé à son encontre après qu’il n’ait pas encore commencé à purger une peine de deux ans d’emprisonnement pour abus de pouvoir. L’ancien Premier ministre a par la suite annoncé qu’il se trouvait à Budapest et avait demandé l’asile politique aux autorités hongroises.

fecsego.eu/atv.hu/MTI

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |