< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Orbánék megint választottak egy NATO-szövetséges és Moszkva között////. Orban a de nouveau été élu entre un allié de l’OTAN et Moscou

| Mobile | RSS

Orbánék megint választottak egy NATO-szövetséges és Moszkva között////. Orban a de nouveau été élu entre un allié de l’OTAN et Moscou

Orbánék megint választottak egy NATO-szövetséges és Moszkva között

Tovább éleződött a diplomáciai feszültség az Egyesült Államok és Magyarország egy fordulatos, komoly orosz vonatkozásokkal bíró fegyvercsempészeti bűnügy miatt – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

Az ügy hátterében az áll, hogy két évvel ezelőtt egy amerikai fedett akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt. Az Egyesült Államok szerette volna, ha Magyarország kiadja őket nekik, de az Orbán-kormány végül idén augusztusban Moszkvának adta ki a fegyverkereskedőket. A magyar kormány annak ellenére döntött így, hogy a Direkt36 információi szerint még az amerikai igazságügy miniszter is személyesen kérte, hogy az USA-nak adják ki a két oroszt.

A két orosz állampolgárt – Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát – az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) által irányított fedett akció eredményeként vették őrizetbe a TEK emberei egy Budapest melletti raktárépületnél 2016 novemberében. A hatóságok szerint az oroszok épp arra készültek, hogy nagy mennyiségű fegyvert adjanak el egy mexikói drogkartell képviselőinek. A kábítószerkereskedők nevében tárgyaló emberek azonban valójában a DEA-nek dolgoztak, így az amerikai hatóságok végig közelről figyelték az egész tárgyalássorozatot, és több beszélgetést is lehallgattak – derül ki a Direkt36 által megismert dokumentumokból.

A két orosz egy Pilis Defence Systems Kft. nevű magyar cégen keresztül bonyolította volna az üzletet. Ez a cég nagyrészt olyan fegyverekkel kereskedett, amelyek a Magyar Honvédségtől származtak. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt. úgynevezett inkurrencia-pályázatain szerezték be őket, vagyis a hadrendből kivont (inkurrens) magyar katonai fegyvereket vásárolták fel nagy tételben.

Az amerikai hatóságok kérték a magyar kormánytól Ljubisinék kiadatását, de közben bejelentkezett értük Oroszország. Végül a magyar Igazságügyi Minisztériumnak kellett kimondania az utolsó szót, és eldönteni, hogy melyik ország kiadatási kérelmének tegyen eleget. A magyar kormány úgy döntött, hogy a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelme helyett Oroszország kérésének tesz eleget, és a magyar rendőrök idén augusztus 10-én a két Ljubisint feltették Moszkvába tartó járatra. Az Egyesült Államoknak innentől gyakorlatilag semmi esélye nincs, hogy Ljubisinékat megszerezzék Oroszországtól.

Ljubisinék kiadatása megdöbbentette az amerikaiakat, ugyanis az Orbán-kormánnyal fennálló politikai nézetkülönbségek ellenére a védelmi, nemzetbiztonsági és bűnüldözési együttműködés szintjén ilyen konfliktusok nem voltak jellemzőek. A magyar kormány korábban rendre teljesítette a hasonló kéréseket.

Magyarországi ügyvédjük, Fridman Róbert szerint Ljubisinék jelenleg egy moszkvai börtönben ülnek előzetes letartóztatásban. Fridman azt állította, ügyfelei nem tudták, hogy vevőik egy mexikói drogkartellnek akartak fegyvert vásárolni, és azt gondolták, hogy ez egy teljesen tiszta üzlet. Szerintük az ügy az oroszok egész világban történő üldöztetésének példája. A Direkt36-nak az ügy részleteit firtató kérdéseire sem a magyar, sem az amerikai hatóságok nem reagáltak érdemben.

fecsego.eu/168 óra

Orban a de nouveau été élu entre un allié de l’OTAN et Moscou

La tension diplomatique entre les États-Unis et la Hongrie a continué de s’intensifier, en raison d’une affaire sérieuse et grave entourant l’utilisation d’armes de destruction massive par la Russie – écrit le centre d’enquête Direkt36 dans son article 444.
En arrière-plan, deux commerçants armés russes ont été arrêtés en Hongrie il y a deux ans dans le cadre d’une action en couverture américaine. Les États-Unis auraient souhaité que la Hongrie les libère, mais le gouvernement Orbán a finalement vendu les marchands d’armes à Moscou en août. Le gouvernement hongrois a toutefois décidé que, selon les informations de Direkt36, même le ministre de la Justice américain aurait personnellement demandé que les deux Russes soient délivrés aux États-Unis.

Les deux citoyens russes – Vladimir Ljubisin et son fils – ont été arrêtés par les hommes de TEK dans un entrepôt à Budapest en novembre 2016 à la suite des mesures prises par la Drug Enforcement Administration (DEA). Selon les autorités, les Russes étaient sur le point de vendre de grandes quantités d’armes à un cartel de la drogue mexicain. Le traitement des trafiquants de drogue a toutefois fonctionné pour la DEA. Les autorités américaines ont donc suivi de près toute la série de discussions et plusieurs conversations ont été interceptées – il ressort clairement des documents connus de Direkt36.

Les deux Russes auraient conclu l’accord via une société hongroise appelée Pilis Defence Systems Ltd. Cette société a principalement échangé des armes provenant des forces de défense hongroises. HM EI Zrt. Était propriétaire du ministère de la Défense dans ses prétendus appels d’offres, c’est-à-dire que les armes de l’armée hongroise avaient été retirées de la guerre.

Les autorités américaines ont demandé au gouvernement hongrois d’extrader Ljubis, mais la Russie l’a signé. Enfin, le ministère hongrois de la justice a dû prononcer le dernier mot et décider quel pays demander l’extradition. Le gouvernement hongrois a décidé que la demande de la Russie serait satisfaite au lieu de la demande d’extradition des États-Unis alliés de l’OTAN. Le 10 août, la police hongroise a envoyé deux Ljubisins à Moscou pour se rendre à Moscou. Les Etats-Unis n’ont pratiquement aucune chance de gagner Ljubis de Russie.

Les Américains ont choqué l’extradition de Ljubis, car malgré les divergences politiques au sein du gouvernement Orbán, de tels conflits n’étaient pas typiques au niveau de la coopération en matière de défense, de sécurité nationale et d’application de la loi. Le gouvernement hongrois avait déjà répondu à des demandes similaires.

Notre avocat en Hongrie, Róbert Fridman, a déclaré que Ljubis se trouvait actuellement dans une prison à Moscou en détention provisoire. Fridman a affirmé que ses clients ne savaient pas que leurs clients voulaient acheter un cartel de drogue mexicain et pensaient que c’était une entreprise complètement propre. L’affaire est une affaire de persécution des Russes dans le monde entier. Ni les autorités hongroises ni les autorités américaines n’ont répondu aux questions directes de Direkt36 concernant les détails de l’affaire.

fecsego.eu/168 heures

Leave a Reply 70 megnézve, 1 alkalommal mai nap |