< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Bántja a globális felmelegedés? – csemegézzen rovarokból, a tücsök az új csirke

| Mobile | RSS

Bántja a globális felmelegedés? – csemegézzen rovarokból, a tücsök az új csirke

Bántja a globális felmelegedés? – csemegézzen rovarokból, a tücsök az új csirke

A Sainsbury’s az első brit élelmiszeráruház-lánc, amely rovarokból készült termékekkel bővíti kínálatát, hogy népszerűsítse a kevesebb üvegházhatású-gáz kibocsátásával járó fenntartható élelmiszertermelést.

A rovarokból készült rágcsálnivalókra többé nem valami furcsaságként vagy gasztronómiai kihívásként kellene tekinteni.

– jegyezte meg közleményében Rachel Eyre, a szupermarketlánc egyik vezető beosztású munkatársa. Hozzátette:

Egyértelmű, hogy a fogyasztók egyre inkább szeretnék megismerni ezeket az újfajta, fenntartható fehérjeforrásokat.

Az ehető rovarokkal foglalkozó Eat Grub nevű vállalat hollandiai tücsökfarmjairól származó rovarcsemegéket az élelmiszeráruház-lánc 250 üzletében fogják értékesíteni.

A cég szerint a britek csaknem 10 százaléka kóstolt már rovarokat. A vállalat célja, hogy egyre több fogyasztó étrendjében helyet kapjanak a tücskök, akár sült formában rágcsálnivalóként, akár sütéshez használt lisztként.

Az Eat Grub társalapítója, Shami Radia szerint a vállalat szeretné megmutatni az embereknek, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a tücskök kifejezetten ízletesek is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a rovarok gazdag zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-forrást jelenthetnek.

A világnépesség növekedése és a középosztály folyamatos bővülése nyomán 50 százalékkal nőtt az emberiség fejenkénti húsfogyasztása az elmúlt négy évtizedben, ami a szakértők szerint fenntarthatatlan. Sokan aggodalommal szemlélik az intenzív mezőgazdasági termelés és a kereskedelmi célú halászat környezetre gyakorolt hatásait is.

Duncan Williamson, a Természetvédelmi Világalap (WWF) nagy-britanniai részlegének szakértője szerint az ehető rovarok élelmiszerként történő alkalmazása a fenntartható élelmiszertermelés egyik vonala, amely segítheti az emberiség szénlábnyomának csökkentését is. (A szénlábnyom azt mutatja meg, hogy mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenység, életmód által.)

A FAO szerint világszerte legkevesebb kétmilliárd ember eszik rovarokat – amelyek jóval kevesebb földterületet és vizet igényelnek, mint a szarvasmarhák -, és ma már több mint 1900 fajukat hasznosítják élelmiszerként.

fecsego.eu/DM
Leave a Reply 131 megnézve, 2 alkalommal mai nap |