< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Elkerülhető-e a III. világháború?//Est-il possible d’échapper à la III. La Seconde Guerre mondiale?

| Mobile | RSS

Elkerülhető-e a III. világháború?//Est-il possible d’échapper à la III. La Seconde Guerre mondiale?

Elkerülhető-e a III. világháború?

Az első világháború előtt komoly könyvek jelentek meg, amelyek arról szóltak, hogy kizárható egy nagy világégés, mert az olyan kárt okozna a gazdag országoknak, hogy csak veszítenének rajta. Ma is ugyanezt gondolja sok szakértő, ami rossz előjel.

szerző.Komócsin Sándor
Fotó: Pixabay

A Nobel-díjas Norman Angell brit politikatudós, író-újságíró, munkáspárti képviselő 1909-ben megjelent Great Illusion című könyvében teljes meggyőződéssel zárta ki annak lehetőségét, hogy a világ nagyhatalmai között átfogó háború robbanjon ki – kezdi elemzését Fred Kempe, az Atlantic Council, az USA egyik legbefolyásosabb kutatóintézetének vezérigazgatója a CNBC-n megjelent cikkében. Szerinte megdöbbentő, hogy egy alaposan felkészült, tehetséges ember ekkorát tévedett öt évvel az első világháború kirobbanása előtt.
Már most olyan a hangulat, mintha itt lenne a következő válság

A kutatót ugyanakkor nem is ez döbbentette meg a leginkább, hanem az, milyen ijesztő párhuzam húzható az akkori illúzió és a szakértő közvélemény mai meggyőzése között. Senki sem gondolja ma azt, hogy kirobbanhat egy nagy háború a világ legerősebb hatalmai között. A globalizáció, a gazdasági integráció és a technológiai fejlődés olyan szorosan összefonta őket, hogy túl sokat veszítenének egy világégéssel – mondják. A riasztó az, hogy Angell 110 évvel ezelőtt éppen ezeket az érveket hozta fel arra, miért nem fog kitörni világháború.

Hogyan kerüljük el?

Kempe vészesnek tartja, hogy a 100 évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan a világ legnagyobb országai ma sem hoznak olyan intézkedéseket, amelyek célja a III. világháború elkerülése lenne. Négy illúziót táplálnak a szakértők. Az első, hogy az USA és Kína között nem robbanhat ki katonai konfliktus. A második, hogy Európa erős, ezért nem vészes, hogy gyengül az USA elkötelezettsége az öreg kontinens iránt. A harmadik, hogy a közel-keleti konfliktusokat ellenőrzés alatt lehet tartani. A negyedik, hogy az USA vezető szerepe a világon szilárd.

Az elsővel kapcsolatban a CNBC cikkírója idézi Graham Allison politikai stratégiát, aki szerint a Kína és az USA közötti egyre erősebb rivalizálás a megfelelő konfliktuskezelő intézmények hiánya miatt úgy vezethet el egy – az I. világháborúnál is rombolóbb – katonai összecsapáshoz, hogy egyikük sem akarja.

E helyzetet rontja, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő próbálgatja országa gazdasági és katonai erőjét, miközben amerikai kollégája, Donald Trump az ázsiai óriással kapcsolatban sérelmi politikát folytat Kínával szemben ahelyett, hogy a történelmi tapasztalatokra gondolna. A feleknek stratégiai párbeszédet kellene folytatniuk, mégpedig intézményes keretek között, hogy elkerüljék egymás szándékainak félreértését és javítsák nyitottságukat a másik fél érdekeinek megértésével kapcsolatban.

Káros stratégiai autonómia

Európa nincs jó állapotban és az USA jelenléte a kontinensen fontosabb, mint valaha. Washington ugyan az újra feltámadt orosz fenyegetésre reagálva megerősítette elkötelezettségét a NATO iránt, ám ha máshol nem az I. világháborús párizsi megemlékezésen is jól látszott az európai vezetők és az amerikai elnök közötti távolság. Elég arra utalni, hogy Emmanuel Macron francia államfő a nacionalizmust okolta a 100 évvel ezelőtti világégésért néhány nappal azt követően, hogy Trump büszkén nacionalistának nevezte magát.

Ahogy az USA befolyása gyengül Európában úgy erősödik Franciaország és Németország “stratégiai autonómiája”, ami tovább növelheti az európai államok közti ellentéteket. Az Észak- és a Kelet-Közép-Európai országok nagyon rossz szemmel nézik ezt a folyamatot, legnagyobb aggodalmuk, hogy ha Oroszország tesztelné ellenálló-képességüket, akkor nincs más ország a világon az USA-n kívül, amelyre támaszkodhatnának ezzel a nyomással szemben.

Átlép a régiós határokon

A világ országit fenyegető terrorizmus és az Európa stabilitását megrengető bevándorlási válság világosan mutatja, hogy a Közel-Kelet bajai hogyan hatnak már régiókban is. A makacs iráni, jemeni, szíriai és líbiai feszültség jelentősen növeli ezt a kockázatot. Kempe szerint itt az ideje, hogy a világ stratégiai választ keressen a Közel-Kelet stabilitásának megteremtésére, nagyjából a II. világháború után létrejött európai intézményrendszer, integráció mintájára.

Végül a negyedik illúzióval, az USA bebetonozott vezető szerepével is le kell számolni! Az Egyesült Államoknak megvannak a tárgyi és emberi erőforrásai is ahhoz, hogy fenntartsa az egyenlő nemzetek közt az első pozícióját, de mivel Kína át fogja venni tőle a világ legnagyobb gazdaságának státusát, nem lesz olyan fölényben másokkal szemben, amilyenbe 1945 után került.

Ezért dolgoznia kellene egy a világ országai, ezen belül szövetségesei erősebb együttműködésén alapuló világrend kialakításán. Ehhez támaszkodhatnak a meglévő nemzetközi intézményrendszerre, erősítenie kellene az ehhez tartozó szervezetek szerepét a világ nemzetei közti konfliktusok kezelésében.

fecsego.eu/napi gazdaság

Est-il possible d’échapper à la III. La Seconde Guerre mondiale?

Avant la Première Guerre mondiale, des livres sérieux semblaient exclure la possibilité d’un grand incendie mondial, car cela ferait perdre aux pays riches ce qu’il perdrait. Même aujourd’hui, de nombreux experts pensent que la même chose est un mauvais signe.

auteur.Komócsin Sándor
Photo: Pixabay

Norman Angell, lauréat du prix Nobel de littérature, journaliste et écrivain en science politique britannique et représentant des travailleurs de Great Illusion, 1909, condamné avec une conviction absolue, exclut la possibilité d’une explosion de la guerre mondiale entre les puissances mondiales – analyse de Fred Kempe, Conseil de l’Atlantique, PDG de l’un des instituts de recherche les plus influents aux États-Unis sur CNBC. Il trouve étonnant qu’un homme bien préparé et talentueux se soit trompé cinq ans avant le début de la Première Guerre mondiale.
Déjà l’ambiance est comme si la prochaine crise était là

En même temps, le chercheur n’étonnait pas le plus, mais combien de parallèles effrayants pouvaient être établis entre l’illusion de cette époque et la conviction du public aujourd’hui. Personne ne pense aujourd’hui qu’une grande guerre puisse être éclatée entre les puissances les plus puissantes du monde. La mondialisation, l’intégration économique et le développement technologique sont si étroitement imbriqués qu’ils perdraient trop d’un paquet mondial, affirment-ils. Angell a apporté ces arguments il y a 110 ans, raison pour laquelle aucune guerre mondiale ne sera renversée.

Comment l’éviter?

Kempe trouve très dangereux que, comme dans le cas d’il y a 100 ans, les plus grands pays du monde ne prennent aucune des mesures qu’ils visent dans la III. la guerre mondiale serait évitée. Quatre illusions sont nourries par les experts. La première est que les États-Unis et la Chine ne peuvent être exonérés d’un conflit militaire. La seconde est que l’Europe est forte. Il n’est donc pas mauvais d’affaiblir l’engagement des États-Unis envers le vieux continent. Troisièmement, les conflits au Moyen-Orient peuvent être maîtrisés. Quatrièmement, le rôle de premier plan des États-Unis dans le monde est solide.

Pour la première, CNBC cite Graham Allison comme une stratégie politique, affirmant que la rivalité de plus en plus forte entre la Chine et les États-Unis peut conduire à une confrontation militaire encore pire que celle de la Première Guerre mondiale, faute d’institutions appropriées de gestion des conflits, qu’aucun d’eux ne le souhaite.

Cette situation est minée par le fait que la Chine dirigeante chinoise tente de retrouver le pouvoir économique et militaire de son pays, tandis que son collègue américain Donald Trump traite le géant asiatique avec une politique de harcèlement plutôt que de pensée historique. Les parties devraient poursuivre un dialogue stratégique, dans un cadre institutionnel, pour éviter de se méprendre sur les intentions de l’autre et pour améliorer leur ouverture à la compréhension des intérêts de l’autre partie.

Autonomie stratégique néfaste

L’Europe n’est pas en forme et la présence des États-Unis sur le continent est plus importante que jamais. Washington, en réponse à la recrudescence de la menace russe, réaffirmait son attachement à l’OTAN, mais si la distance entre les dirigeants européens et le président américain n’était pas bien visible ailleurs dans le souvenir de la Première Guerre mondiale à Paris. Il suffit de souligner que le chef de l’Etat français Emmanuel Macron avait juré le nationalisme qu’il avait brûlé il y a cent ans, quelques jours après que Trump eut été fier d’être nationaliste.

Alors que l’influence des États-Unis s’affaiblit en Europe, “l’autonomie stratégique” de la France et de l’Allemagne se renforce, ce qui peut renforcer l’opposition entre les États européens. Les pays d’Europe du Nord et du Centre-Est ont une vision très critique de ce processus. Leur principale préoccupation est que si la Russie testait leur résilience, aucun autre pays en dehors des États-Unis ne pourrait compter sur cette pression.

Il traverse les frontières régionales

Le terrorisme qui menace le monde et la crise de l’immigration qui est secouée par la stabilité de l’Europe montrent clairement à quel point les affaires du Moyen-Orient affectent également les régions. Les tensions persistantes en Iran, au Yémen, en Syrie et en Libye augmentent considérablement ce risque. Selon Kempe, il est temps que le monde cherche une réponse stratégique à la stabilité du Moyen-Orient, à peu près le II. après la seconde guerre mondiale, le système européen d’institutions, l’intégration.

Enfin, avec la quatrième illusion, il faut éliminer le rôle de premier plan des États-Unis! Les États-Unis disposent de ressources matérielles et humaines leur permettant de conserver leur première position parmi les nations égales. Toutefois, la Chine assumant le statut de plus grande économie du monde, elle ne sera pas aussi supérieure à d’autres qu’après 1945.

C’est pourquoi il devrait œuvrer au développement d’un ordre mondial fondé sur une coopération renforcée entre les pays du monde, y compris leurs alliés. Ils peuvent s’appuyer sur le système institutionnel international existant et renforcer le rôle des organisations compétentes dans le règlement des conflits entre les nations du monde.
fecsego.eu / day economy

Leave a Reply 131 megnézve, 1 alkalommal mai nap |