< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Nem árulja el a kormány, hogy ad-e újabb menedékjogokat a Nikola Gruevszkit segítő macedón titkosszolgáknak

| Mobile | RSS

Nem árulja el a kormány, hogy ad-e újabb menedékjogokat a Nikola Gruevszkit segítő macedón titkosszolgáknak

Nem árulja el a kormány, hogy ad-e újabb menedékjogokat a Nikola Gruevszkit segítő macedón titkosszolgáknak

– SZERZŐ: BIRÓ MARIANNA

Azt sem cáfolta a kabinet, hogy a korábbi macedón miniszterelnök, az azóta Magyarországon menedékjogot „szerzett” Nikola Gruevszki az illetékes macedón bíróságtól azzal kérte a korábban bevont útlevele visszaadását, hogy becsatolta Orbán Viktor miniszterelnök írásos meghívóját.

Még csak nem is az illetékes és megkérdezett miniszter, Pintér Sándor, hanem a Külgazdasági és Külügyminisztériumot vezető Szijjártó Péter parlamenti államtitkára, Magyar Levente vitte teljesen félre Demeter Márta egy, kivételesen fajsúlyos írásbeli kérdését. Az LMP társelnöke ugyanis a belügyminiszterhez fordult, hogy megtudja:

Nikola Gruevszki korrupt macedón ex-miniszterelnök után Magyarországon kapnak-e menedéket a macedóniai lehallgatási botrány felelősei is.

Minderre valamilyen rejtélyes okból Pintér nem volt hajlandó válaszolni, holott Demeter Márta beadványában részletesen felidézte: 2017 novembere és 2018 januárja között négy alkalommal tett fel kérdést Pintér Sándornak arról, hogy valóban hazánkban kapnak-e menedékjogot a macedóniai lehallgatási botrány politikai és titkosszolgálati felelősei. Kérdéseire egyetlen alkalommal sem kapott érdemi választ.

Nikola Gruevszki Orbán Viktorral és az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével, Németh Zsolttal

Fotó: Facebook/Nikola Gruevski

Demeter szerint korábban is jelzete, ami ma is áll: nehezen hihető, hogy sem a belügyi, sem a nemzetközi bűnügyi együttműködésben, sem a titkosszolgálatok közötti együttműködésben, illetve információcserében nem került napirendre a Macedóniában 2015-ben kirobbant megfigyelési botrány, amikor kiderült, hogy az akkor hivatalban lévő szkopjei kormány – élén Gruevszkivel – törvénytelen módon a politikai ellenfeleik, valamint újságírók és civilek lehallgatására és megfigyelésére használta fel a macedón titkosszolgálatot.

Már csak azért is magyarázatra szorulna a magyar kormány és a hatóságok eljárása, mert az ügyben érintett két titkosszolgálati vezetőt, Goran Grujovszkit és Nikola Boskovszkit, akik hamis bolgár útlevéllel próbáltak Budapestre utazni, a szaloniki reptéren a görög rendőrség 2017. októberben letartóztatta. Most pedig, mint az Demeter Márta írásbeli kérdéséből kiderült, a lehallgatási botrány politikai felelőse,

a korábbi macedón miniszterelnök, az azóta Magyarországon menedékjogot „szerzett” Nikola Gruevszki az illetékes macedón bíróságtól azzal kérte a korábban bevont útlevele visszaadását, hogy becsatolta Orbán Viktor miniszterelnök írásos meghívóját.

Ám Demeter, aki kérdése benyújtásakor még nem értesülhetett arról, hogy Nikola Gruevszki meg is kapja Magyarországon a politikai menedékjogot, a volt macedón miniszterelnökkel kapcsolatban sokkal súlyosabb kérdéseket tett fel. Így azt:

  • 1. Kért-e tartózkodási engedélyt vagy benyújtott-e menekült- vagy oltalmazotti státusz iránti kérelmet a magyar illetékes szerveknél a macedón titkosszolgálat két korábbi vezetője, Goran Grujovszki és Nikola Boskovszki?
  • 2. Van-e információja az Ön által vezetett szerveknek arról, hogy a Nikola Gruevszkin túlmenően a macedóniai lehallgatási botrányban érintett személyek Magyarországra kívánnak beutazni? Megkeresték-e a macedón illetékes szervek ebben az ügyben a Pintér Sándor által irányított magyar szerveket?
  • 3. Nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítéli-e a belügyminiszter a macedóniai lehallgatási botrányban érintett személyek magyarországi beutazását vagy tartózkodását? Ha igen, akkor várható-e, hogy az illetékes hatóságok az érintettek beutazását és tartózkodását nemzetbiztonsági okokra hivatkozással megtagadják?

Csakhogy Demeter, aki november 14-i beadványában még nyilván Gruevszki menedékjogi státuszáról is érdeklődött, kizárólag ez egyetlen kérdésére kapott a kormányzati kommunikációnak megfelelő, semmitmondó választ, méghozzá 2018. november 29-i keltezéssel, tehát akkor, amikor már az Orbán-kormánynak sokkal több információval kellene, kellett volna elszámolnia hazai és nemzetközi jogi kötelezettségei miatt, továbbá azért is, mert a kabinet és diplomatái súlyos érintettsége felmerült.

Ehhez képest Magyar Levente mindössze annyit írt:

– Nincs tudomásunk arról, hogy Nikola Gruevszki milyen körülmények között hagyta el Macedóniát. Nikola gruevszki a tiranai nagykövetségünkön hivatalosan jelezte, hogy menekültkérelmet kíván benyújtani. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) – tekintettel a biztonsági szempontokra és arra, hogy Nikola Gruevszki tíz évig hazája miniszterelnöke volt – lehetővé tette, hogy a meghallgatásra a BMH budapesti központjában kerüljön sor. Nikola Gruevszki a hazai és nemzetközi jogszabályokat betartva érkezett Magyarországra. A volt macedón miniszterelnök menekültkérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. Magyarország továbbra is törekszik Macedóniával fenntartott kapcsolatai fejlesztésére, határozottan támogatja Macedónia európai uniós csatlakozását és határvédelmi erőfeszítéseit.

Mindarra az államtitkár semmiféle magyarázatot nem adott, hogy amennyiben a kormány támogatja a macedón uniós csatlakozási törekvéseket, miként minősíthette nem biztonságos országnak Macedóniát, hiszen a volt kormányfő politikai üldöztetésének, illetve a menekültstátusz megadásának ez feltétele. A csatlakozásnak viszont a jogállamiság a feltétele. Mindezek alapján könnyen megkérdőjelezhető ráadásul az is, hogy a hazai és nemzetközi jog betartásával érkezett volna a volt macedón kormányfő.

Nikola Gruevszki börtönbüntetése

Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ráadásul annak ellenére kivételes eljárásban, mindössze egy hét után kapta meg a menedékjogot, hogy útlevél nélkül érkezett Magyarországra, és a törvény szerint Budapest helyett Röszkén, a tranzitzónában kellett volna megvárnia a döntést a menedékjogi kérelméről. Sőt, el kellett volna utasítani azt, hiszen a magyar jogszabályok értelmében senki sem részesülhet menedékjogban, aki biztonságos országon keresztül érkezett Magyarországra.

Persze a volt kormányfő ügye, a jelenlegi magyar kormányfő szavai alapján is politikai „szövetségesi” eljárás volt, mintsem jogi ügy, ahogyan azt Magyar Levente államtitkár még mindig állítja. Ezzel szemben, és ez a legérthetetlenebb, a magyar kormány nemcsak Gruevszkiről maszatol tovább további macedón bűnözők feltételezhető Magyarországra jutásáról sem ad tájékoztatást.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 467 megnézve, 1 alkalommal mai nap |