< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: A GVH már sietett közölni, hogy nem foglalkozhat a fideszes médiabirodalom fúziójával

| Mobile | RSS

A GVH már sietett közölni, hogy nem foglalkozhat a fideszes médiabirodalom fúziójával

A GVH már sietett közölni, hogy nem foglalkozhat a fideszes médiabirodalom fúziójával

Hatáskör hiányában lezárult a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány bejelentésének versenyhatósági vizsgálata

– írta a 444-nek küldött közleményében a Gazdasági Versenyhivatal.

A hivatal szerint azért nem is vizsgálhatják a 476 kiadványt érintő fúziót, mert a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette azt.

A szerdai Magyar Közlönyben ugyanis megjelent egy kormányrendelet, amely nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette azt a tranzakciót, amely által Mészáros Lőrinc médiabirodalma, valamint az Origo hírportál és a Magyar Idők kiadója feletti irányítás a Liszkay Gábor vezette KESMA kezébe került. Ezzel pedig megszűnt annak a lehetősége, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), illetve a Médiatanács vizsgálhassa az egyesülés versenyjogi érvényességét. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint ez a lépés törvénytelen, és súlyosan sérti a pártatlan és sokszínű tájékozódás biztosításának alkotmányos követelményét, valamint a média- és a versenytörvény tételes előírásait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Liszkay Gábor

Fotó: RTL Klub

Nemrég összesen tíz médiavállalkozás ajánlotta felkizárólagos, illetve többségi tulajdonjogát – ellentételezés nélkül – annak a KESMA-nak, amelynek kuratóriumi elnöke Liszkay Gábor – az eddig Mészáros Lőrinc kezében lévő Mediaworks kiadó vezérigazgatója –, kuratóriumi tagja pedig Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Orbán-család volt ügyvédje, Szánthó Miklós, a kormány által finanszírozott Alapjogokért Központ elnöke, valamint Varga István jogász, aki 2014-ig a Fidesz parlamenti képviselője volt. Ezek alá a kiadók alá tartoznak a kormánypárti propagandakiadványok.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 61 megnézve, 2 alkalommal mai nap |