< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: A rendező Orbán Viktort bírálta, letiltották a Spiró-előadást a Párizsi Magyar Intézetben////. El director criticó a Viktor Orbán por bloquear la actuación de Spiral en el Instituto Húngaro de París

| Mobile | RSS

A rendező Orbán Viktort bírálta, letiltották a Spiró-előadást a Párizsi Magyar Intézetben////. El director criticó a Viktor Orbán por bloquear la actuación de Spiral en el Instituto Húngaro de París

A rendező Orbán Viktort bírálta, letiltották a Spiró-előadást a Párizsi Magyar Intézetben

SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Egy e-mail miatt letiltotta Spiró György Csirkefej című darabjának a csütörtöki olvasószínházi bemutatóját a Párizsi Magyar Intézetben – írja az Index. Az ominózus levelet Gerzsenyi Bea, a darab rendezője írta két nappal az előadás előtt meghívóként az ismerőseinek. Szót ejt benne arról, hogy „egy szabadnak mondott helyen is” újra felütötte a fejét  totalitárius gondolkodás, Magyarországon félelmet és mások gyűlöletét ültetik el az emberekben. Orbán Viktor vezetésével a korrupció zsebre teszi a médiát és a jogállamot, és bár a Csirkefejet Spiró György még a 80-as években írta, most újra aktuális, mert rávilágít a ma Magyarországának szomorúságára, sötétségére, abszurditására. „A butaság államvallássá alakult” – idézi az Index a rendezőt, aki úgy tudja, hogy a címzettek közül valaki továbbította a levelét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, a tárca pedig szólt a Párizsi Magyar Intézet vezetésének, hogy tiltsák le az előadást. Ezt Havasi János intézetvezető meg is tette. „Az okokat ismered” – írta Havasi egy e-mailben Gerzsenyinek.

A rendező a Facerbook-oldalán is bejelentést tett arról, hogy az előadást letiltották. Figyelem! Sztálin nem halott fordulattal indiító bejegyzésében Gerzsenyi franciául azt írja, „a jó öreg sztálini idők” szellemében valaki jelentett a magyar hatóságoknak az e-mailről, amely nem nyerte a cenzúra tetszését.

A Párizsi Magyar Intézet vezetője az Index kérdése egy közleményben elismerte, hogy az e-mail miatt tiltották le az előadást „A Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét. A színdarab a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervbe. A három hónapos próbafolyamat során a rendező minden szakmai kívánságát teljesítettük, egyebek között térítésmentes szállást biztosítottunk számára” – írta Havasi az esetről.

Spiróval januárban interjút késztettünk, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

fecsego.eu/168 óra

El director criticó a Viktor Orbán por bloquear la actuación de Spiral en el Instituto Húngaro de París

AUTOR: ZOLTÁN ÁGOSTON

Un correo electrónico bloqueó la muestra teatral de lectura del jueves de Chicken Head de György Spiró en el Instituto Húngaro de París, escribe el índice. La ominosa carta fue escrita por Bea Gerzsenyi, el director de la pieza dos días antes de la presentación, como una invitación a sus conocidos. Afirma que “el pensamiento totalitario se ve abrumado nuevamente” en un “espacio libre”; en Hungría, el miedo y el odio a los demás se implantan en los humanos. Viktor Orbán lleva a los medios de comunicación y el estado de derecho a la corrupción, y aunque la cabeza de gallina de György Spiró se escribió en los años 80, ahora se vuelve a actualizar debido a la tristeza, la oscuridad y el absurdo de la Hungría de hoy. “La estupidez se convirtió en una religión del estado”, cita el director diciendo que alguien que envió una carta de los destinatarios al Ministerio de Relaciones Exteriores y al Ministerio de Relaciones Exteriores dijo a la dirección del Instituto Húngaro de París que prohibiera la conferencia. Esto fue hecho por János Havasi, jefe del instituto. “Conoces las causas”, escribió Havasi en un correo electrónico a Gerzsenyi.

El director también anunció en la página de Facebook que se bloqueó el rendimiento. ¡Atención! En el giro no letal de Stalin, Gerzsenyi escribe en francés, “en el espíritu de los viejos tiempos estalinistas”, alguien informó a las autoridades húngaras sobre el correo electrónico que no ganó la censura.

El jefe del Instituto Húngaro de París, Índice del Índice, en una comunicación reconoció que el correo electrónico estaba prohibido por la conferencia. “El Instituto Húngaro en París considera a Chicken Head de György Spiró un trabajo importante y valioso. La obra se incluyó en el programa en el marco del programa Publishing Hungary del Gobierno de Hungría y con apoyo financiero. Durante los tres meses del proceso de prueba, tuvimos todos los deseos profesionales del director, incluida una instalación gratuita “, escribió Havasi.

Con Spiro en enero hicimos una entrevista, que puedes leer haciendo clic aquí.

fecsego.eu/168 horas

Leave a Reply 47 megnézve, 1 alkalommal mai nap |