< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Orbán Viktor válaszolt a Zsidó Világkongresszus vezetőjének, aki a Figyelő címlapját kritizálta////. Viktor Orbán a répondu au leader du Congrès mondial juif en critiquant la page de couverture de Figyelő

| Mobile | RSS

Orbán Viktor válaszolt a Zsidó Világkongresszus vezetőjének, aki a Figyelő címlapját kritizálta////. Viktor Orbán a répondu au leader du Congrès mondial juif en critiquant la page de couverture de Figyelő

Orbán Viktor válaszolt a Zsidó Világkongresszus vezetőjének, aki a Figyelő címlapját kritizálta

„Magyarország kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az antiszemitizmus kérdésében. Kormányom fellépése, döntései nem hagynak kétséget afelől, hogy a magyar kormány a zsidó származású állampolgáraiért teljes felelősséget érez, és gondoskodik biztonságukról. Ön és szervezete erre az egyértelmű magyar kormányzati politikára a jövőben is számíthat” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének; a válaszlevelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el az MTI-hez.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke ugyanis néhány napja egy levélbenarra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy nyilvánosan ítélje el a Figyelőt a gazdasági hetilap címoldalán megjelent, antiszemita karikatúrákat idéző kép miatt, amely Hesiler Andrást, a Mazsihisz vezetőjét kívánta lejáratni.

– Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem. Az Ön iránt érzett minden tiszteletem ellenére sem áll módomban az efféle kéréseket teljesíteni. Ezt a levelet is csak a személyes ismeretségünk és az Ön iránt érzett tisztelet indokolta

– írta válaszul miniszterelnök.

Orbán Viktor és Ronald Lauder találkozója New Yorkban 2015-ben

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

„Csodálkozásomat fejezem ki azért is, mert mintha az Ön tolla csak akkor találna papírt, ha zsidó származású baloldali közéleti szereplő kerül egy vita középpontjába. Ám még sosem kaptam Öntől levelet, amikor a kormányzattal együttműködő vagy jobboldali érzelmű zsidó származású állampolgár került hasonló helyzetbe. Ennek beszédes példáit mellékelten küldöm” – hangzik Orbán Viktor levele, aki sajtófőnöke tájékoztatása szerint a HVG hetilap és a Magyar Narancs egy-egy korábbi számának címlapját mellékelte leveléhez.

„Innen, Budapestről nehéz megérteni az Ön magyar közéletben mutatott egyértelmű baloldali-liberális elfogultságát. Magam is bizonytalan vagyok, hogy levelét politikai iratnak vagy a magyarországi zsidóság melletti kiállásként értelmezzem. Ha utóbbiról van szó, akkor köszönet érte. Még ha okafogyott is” – zárta levelét Orbán Viktor.

A zsidókról alkotott antiszemita sztereotípiákhoz illeszkedő címlap miatt Joszi Amrani izraeli nagykövet Facebook-posztban fejezte ki a megdöbbenését és az aggodalmát, azt állítva, hogy „szégyenletes célzásról” van szó. A címlap híre Izraelbe is elért.

fecsego.eu/168 óra

fecsego.eu/168 óra

Viktor Orbán a répondu au leader du Congrès mondial juif en critiquant la page de couverture de Figyelő

“Le gouvernement hongrois suit la politique de tolérance zéro en matière d’antisémitisme. Les actions et les décisions de mon gouvernement ne laissent aucun doute sur le fait que le gouvernement hongrois assume l’entière responsabilité de ses citoyens d’origine juive et assure leur sécurité. Vous et votre organisation pouvez compter sur cette politique claire du gouvernement hongrois à l’avenir “, a déclaré le Premier ministre Viktor Orbán, président de la Conférence mondiale sur la judéité; la lettre de réponse a été envoyée à MTI par Bertalan Havasi, Premier ministre du Premier ministre.

Ronald S. Lauder, président du Congrès juif mondial, a récemment appelé le Premier ministre Viktor Orbán à condamner publiquement Figyelő pour son image de caricature antisémite publiée dans le titre du journal Economic Weekly, qui voulait discréditer Hesiler Andrés, le chef de la maison Mazsihis.

– Je suis surpris d’entendre que vous me demandez de limiter la liberté d’expression et la liberté de la presse. Malgré tout mon respect pour vous, je n’ai aucun moyen de répondre à de telles demandes. Cette lettre était justement motivée par notre connaissance personnelle et par notre respect pour vous

– a écrit en réponse le Premier ministre.

Viktor Orbán et Ronald Lauder se rencontrent à New York en 2015

Photo: Presse du Premier ministre / Gergely Botár
“J’exprime aussi ma surprise comme si votre stylo ne trouvait du papier que si une personnalité publique de gauche d’origine juive devenait le centre d’un débat. Néanmoins, je n’ai jamais reçu de lettre de votre part lorsqu’un citoyen juif qui coopérait avec le gouvernement ou qui était un citoyen juif sensé était parvenu à un poste similaire. J’enverrai les exemples suivants “, indique la lettre de Viktor Orbán, qui, selon son chef de presse, incluait la page de couverture d’un précédent numéro de HVG Weekly et Hungarian Orange.

“A partir de là, il est difficile de comprendre le biais libéral évident de gauche dans votre vie publique hongroise. Je ne sais pas non plus si je peux interpréter cette lettre comme un document politique ou un point de vue du judaïsme hongrois. Si c’est le dernier cas, merci pour cela. Même si nous ne l’avons pas vendu “, a conclu Viktor Orbán.

Face aux stéréotypes antisémites sur les Juifs, l’ambassadeur israélien, Joszi Amrani, a exprimé sa surprise et sa préoccupation sur Facebook, affirmant qu’il était “un ciblage honteux”. Le titre de la page de couverture est également arrivé en Israël.

fecsego.eu/168 heures

fecsego.eu/168 heures

Leave a Reply 55 megnézve, 2 alkalommal mai nap |