< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Hárman meghaltak, egy tucatnyian megsérültek a strasbourgi lövöldözésben

| Mobile | RSS

Hárman meghaltak, egy tucatnyian megsérültek a strasbourgi lövöldözésben

A lövöldözés után magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is.

Három életet követelt a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés – közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter.

Mint mondta,

további tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak.

A tárcavezető bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is.

Castaner tájékoztatása szerint az elkövető

két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Hangsúlyozta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

Castaner közölte azt is, hogy feloldják a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben ezeket elhagyhatták.

Hárman meghaltak, egy tucatnyian megsérültek a strasbourgi lövöldözésben

A miniszter bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest. Hozzátette:

a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, ha a gyermekeiket otthon tartják aznap.

Az Európai Parlament zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet. Ezt Antonio Tajani, az EP elnöke közölte az ülésteremben összegyűlt képviselőtársaival. A városközpontba készülők számára elmondta, hogy oda csak egy a rendőrség által biztosított konvojjal tudnak eljutni.

A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán.

A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.Kép megtekintése a Twitteren

Kép megtekintése a Twitteren

#Strasbourg#France
Le terroriste de Strasbourg identifié, il s’agit de #Chérif_Chekatt 29 ans, encore un fiché S qui sevie et assassine nos concitoyens Toujours en fuite
Photo du #terroriste
Mes pensées vont aux victimes, à leurs familles et leurs proches#Syrie#Terrorisme

Tekintsd meg GladiateurEric egyéb Tweetjeit isTwitter Ads-információk és Adatvédelem

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, ugyanakkor a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. 

Beágyazott videó

#Breaking: Reports of people being shot at #Chrismas market in #Strasbourg #France. Multiple casualties assumed. @cnni @breaking9111 @BBCBreaking

68 ember beszél errőlTwitter Ads-információk és Adatvédelem

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Cikk- és címlapkép: AFP

fecsego.eu/propeller

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |