< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Az űrből érkezhetett a víz a Földre

| Mobile | RSS

Az űrből érkezhetett a víz a Földre

2018. december 20. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az űrből érkezhetett a víz a Földre

Nagy Nikoletta

Nagy Nikoletta

 Egyelőre fogalmunk sincs, hogyan érkezett a Földre a víz, ami az itt található élet alapja – a legjobb esélyes elmélet jelenleg az, hogy egy aszteroida hozhatta a bolygónkra egy becsapódás során. Japán kutatók most több olyan aszteroidát találtak, amelyekbe zárva víz található, tovább erősítve ezt a teóriában

Nemrég érkezett a hír, hogy a NASA asztronautavadász űrszondája, az OSIRIS REx vizet talált a Bennun: az eszköz két spektrométere a hidroxilcsoportba tartozó, egymáshoz kötött oxigén- és hidrogénatomokat talált az agyagásványokba zárva, ami az adatokat elemző Arizonai Egyetem kutatócsoportja szerint azt jelenti, hogy az aszteroida találkozott már vízzel utazása során – a tudósok ráadásul úgy gondolják, hogy azon a nagyobb kisbolygón, amiből az aszteroida kivált, ténylegesen található számottevő mennyiségű víz.

Vizet talált a NASA egy aszteroidánA Bennu valószínűleg arról a nagyobb aszteroidáról hozta, amiről korábban levált.

Most japán kutatók bukkantak hasonlóan ásványokba zárt vízre több aszteroida felszínén: a Tokiói és a Kobe Egyetem, valamint a Japán Űrkutatási és Űrhajózási Intézet kutatói az AKARI műhold infravörös fényének segítségével detektáltak ugyanilyen agyagásványokat, mint amilyenek a Bennun is vannak. Az infravörös fénnyel az olyan molekulák is észlelhetők, amelyek szabad szemmel nem, így sikerült detektálni az úgynevezett hidratált ásványokat, amelyek a víz és vízmentes kőzetek kémiai reakciója során jönnek létre. A világűr kietlen körülményei között csak így lehet képes a víz ennyit utazni,

ha folyékony formában volna, már rég eltűnt volna az aszteroidáról.

A japán kutatók találtak vizet az úgynevezett S-típusú aszteroidákon is, amelyekről eddig azt gondolták, hogy egyáltalán nincs rajtuk víz. De azt is leszögezték, hogy (a C-típusú kisbolygókkal ellentétben) itt nem azért lehetnek hidratált ásványok, mert az anyaaszteroidán több víz volt, hanem valószínűleg azért, mert ütköztek C-típusú aszteroidával, és így rájuk kerültek az ilyen elemek.

A felfedezés újabb bizonyítéka lehet annak, hogy a Földre tényleg aszteroidáktól érkezett a víz, de még mindig nem tudunk róluk eleget ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal megállapíthassuk.

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 139 megnézve, 1 alkalommal mai nap |