< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Elkezdődtek a beszédek a Kossuth téren – ÉLŐ

| Mobile | RSS

Elkezdődtek a beszédek a Kossuth téren – ÉLŐ

Öt napot adtak Orbánnak arra, hogy felállítsa a kormány tárgyalódelegációját. Ha nem, akkor országos sztrájk következik.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-05 16:43

Balogh László /Getty Images)

Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza: Magyarországon zsarnokság van

A kossuth téren felszólaló két civil immár 15 éve küzd a kilakoltatások ellen: beszédükben hangsúlyozták,  új köztársaságot akarnak előkészíteni, amely minden polgárt megvéd, s amelyben minden polgár otthonérzi magát.

“Ahol a nemzet nem faji, hanem erkölcsi kategória” – mondták. 

Törley Katalin: Fájjon nekik!

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom képviseletében szólalt fel. Azt mondta, nem csak a múltat lehet meghamisítani, hanem a jelent is. Aláhúzta: a rabszolgatörvény minden eddigi tiltakozást egyesít szerinte. Fájjon nekik – mondta, majd általános sztrájkot sürgetett. 

Földiák András: Addig fognak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk!

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke beszédében azt mondta, hogy a népnek kezébe kell vennie a saját sorsát.

Szerinte Magyarországon megvalósult a 13. havi munka, a köztisztviselőknek feudális függőségi helyzetet hoztak létre.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke: Álljon le az ország!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke kezdte a beszédeket a Kossuth téren. Mint mondta, eljött a tettek ideje. 

Szűcs összefogásra és cselekvésre buzdított, és felszólított mindenkit, álljanak fel a fotelból,  és ők is menjenek ki a demonstrációkra.

Ultimátum Orbánnak

A szakszervezetek ultimátumot adtak Orbán Viktornak a szombati tüntetésen. 

Kordás László, a MASZSZ elnöke beszédében megköszönte mindenkinek, aki aktívan küzdött azért, hogy a dolgozóknak visszajöjjön a becsülete. Felolvasta a szakszervezetek követeléseit is, többek között azt követelik, hogy „ne a munkapad mellől menjünk a temetőbe.”

Közölte: 19-re országot sztrájkot hirdetnek. 

Követelik:

  • a rabszolgatörvény eltörlését, hogy ne kelljen félniük a munkahelyen,
  • a tisztességes munkáért járó tisztességes béreket, hogy ne kelljen elhagyniuk a hazájuk,
  • a sztrájktörvény módosítását, hogy megvédhessék magukat a munkahelyen,
  • és jobb munkakörülményeket.

Kordás munkabeszüntetéseket és útlezárásokat jelentett be, amiért a kormány, és személy szerint Orbán Viktor lesz a felelős.

Kedden személyesen is átadják a követeléseket a miniszterelnöknek. 

A Kossuth téren 16 órától mondanak beszédeket: Szűcs Tamás (OSZD, PDSz), László Zoltán (Vasas), Földiák András (SZEF), Kordás László (MASZSZ), Törley Katalin (Tanítanék), Setét Jenő (roma aktivista), Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza (AVM, Közélet Iskolája), Juhász Vera (civil aktivista), Benedek Márton (Hazajöttünk Túlórázni Csoport), Ábrahám Júlia (Mindenki Magyarország Mozgalom), Molnár Csaba (DK), Szél Bernadett (Függetlenek), Jakab Péter (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Bősz Anett (Liberálisok), Donáth Anna (Momentum), Tóth Bertalan (MSZP), Karácsony Gergely (Párbeszéd).

Élőben a helyszínről:

Cikkünk folyamatosan frissül. 

fecsegoe./Startlap

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |