< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Időjárás Havazás, hófúvás és ónos eső miatt is figyelmeztetést adtak ki

| Mobile | RSS

Időjárás Havazás, hófúvás és ónos eső miatt is figyelmeztetést adtak ki

2019. január 8. | hozzászólás | Közélet

Havazás, hófúvás és ónos eső miatt adott ki figyelmeztetéseket keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.2

nyomtatás
betűméret

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést – írták az MTI-hez hétfő este eljuttatott veszélyjelzésben.

A havazás miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Hétfőn az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik, amely éjfélig nagyjából a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el; 2-3 centiméter hó hullhat. Kedden továbbterjed a havazás a keleti országrészre, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömeg hatására a havazás fokozatosan esőre vált. A Budapest-Kelebia vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmenetileg ónos eső is lehet.

A várható friss hó az ország déli felén maximum 5, az északi felén 5 centiméter fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyi hó is hullhat. Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 2 fokig hűl le a levegő, de a derült, hóval borított területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3 fok között valószínű.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |