< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Dr. Polt Péter Úr Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyésze Részére

| Mobile | RSS

Dr. Polt Péter Úr Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyésze Részére

Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyésze

Dr. Polt Péter Úr

Részére                                             

Tárgy: tájékoztatás kérése képviselő-testület határozatának megtámadása tárgyában

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

A Baksi Képviselő-testület 44/2018. (IV.04.) határozatában 745.750 Ft „visszatérítendő támogatásnak” nevezett összegben (gyakorlatilag kölcsönben) részesítette a Baksi Horgászegyesületet (melynek még a neve sem szerepel pontosan a határozatban) „likviditási problémáinak megoldása érdekében”.

A likviditási probléma abból állt elő, hogy az Baksi Horgászegyesületnek a Polgármesteri Hivatalban szabálytalanul őrzött készpénzvagyona eltűnt.

A fenti kt. határozat körül számtalan törvénysértést észleltem (hiányos tájékoztatás, több összeférhetetlenségi szabály, költségvetési gazdálkodás szabályainak megsértése stb..). Mivel a kölcsönt a helyi közösség pénzéből adta az Önkormányzat, ezért, mint érdekelt Baksi állampolgár meg kívántam támadni a határozatot. Tudomásom szerint európai uniós alapelv, hogy törvénysértés esetén az állampolgár bírói úton érvényesítse igényét.

A fent vázolt ügyben és tárgyban nem találtam illetékest.

A Csongrád Megyei Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatáskör hiányában elutasította a keresetemet, de nem jelölte meg, hogy melyik bíróság az illetékes fórum.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal ugyancsak hatáskör hiányában nem foglalkozott az üggyel.

Annak ellenére, hogy a fent említett kölcsönt közpénzből adta az Önkormányzat, a Magyar Államkincstár kérésemre ugyancsak hatáskör hiányára hivatkozva nem foglalkozott azzal, hogy a költségvetési gazdálkodás szabályaival összhangban volt-e, hogy az Önkormányzat közpénzből fizette ki az Önkormányzat épületében egy közmunkás (akinek munkáltatója a polgármester) által őrzött, és onnan eltulajdonított pénzt?

Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy a fenti képviselő-testületi határozat megtámadható-e bírói úton, és ha igen, akkor melyik bíróság/fórum illetékes az ügyben?

Baks, 2018.11.22.

                            Tisztelettel,

Kovács Gábor

  6768,Baks, Szegfű utca 7

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |