< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Az EU-s pénzek megvonásával akarja féken tartani Orbánt a néppárt listavezetője

| Mobile | RSS

Az EU-s pénzek megvonásával akarja féken tartani Orbánt a néppárt listavezetője

Új, hatékonyabb forrásmegvonási procedúrát készítenek elő a Fidesz pártcsaládjának tagjai az Európai Parlamentben. Manfred Weber, a Európai Néppárt (EPP) listavezetője a Politiconak beszélt a Günther Oettinger (EPP) költségvetésért felelős biztossal közösen előkészített javaslatukról arra válaszolva, hogy miképp próbálja majd kezelni magyar miniszterelnököt.

Az új mechanizmus a jogállamiság súlyos hiányosságai esetén lépne életbe, és bár a Magyarország ellen már elindított 7-es cikkely eljárása ugyanezt a célt szolgálja, az Weber szerint az mégsem megfelelő: túlságosan hosszú és komplikált, ráadásul maga a cikkely az utóbbi időszakban politikai csatározások eszközévé vált, és még csak nem is érvényes minden tagállamra. A javasolt procedúra a 7-es cikkely ezen hibáit hivatott orvosolni.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Weber az interjúban elismerte, hogy nem mindenki tartja Orbán szélsőjobbos elhajlása legharsányabb kritikusának, ugyanakkor hozzátette: a pártcsaláddal közösen utat engedtek a magyar kormány ellen indított 7-es cikkely eljárásnak.

Weber arról is beszélt, hogy szeretné, ha az Európai Bíróság gyorsan döntene az Orbán-kormánnyal kapcsolatban. „A lengyelekkel kapcsolatban is láthattuk, hogy a bíróság a legerősebb és leghitelesebb intézmény, ha jogállamiságról van szó. Remélem, képes lesz gyorsan ítéletet hozni a két fő magyar ügy, vagyis az egyetemekkel és a civil szervezetekkel kapcsolatban”

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |