< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Leleplezték a Fideszt: a szakportál feltárta, hogy durván félrevezet Orbánék sikerpropagandája a minimálbér emelésről

| Mobile | RSS

Leleplezték a Fideszt: a szakportál feltárta, hogy durván félrevezet Orbánék sikerpropagandája a minimálbér emelésről

Az Mfor.hu gazdasági szakportál szerint félrevezető Orbánék sikerpropagandája a minimálbér emelésről, ráadásul durván le is rántja a kormány a minimálbért keresőket.

Magyarország jobban teljesít leporolt szlogen alatt indította útjára a kormány a legújabb sikerpropagandát, mely azonban egy ponton meglehetősen félrevezető.

A kormány rádiókban, tévékben és az internet felületein is szeretné újra tudatni az országgal, hogy Magyarország bizony továbbra is jobban teljesít. Ezúttal is bekerült a sikerek közé a minimálbér 2010 óta bekövetkezett emelése.

2010 óta a duplájára nőtt a minimálbér – hallhatjuk a tévében, rádióban és olvashatjuk az internetes felületeken is. Ez azonban több tényt miatt is sem nevezhető igaz kijelentésenk.

Tény, hogy a bruttó minimálbér 2010 óta 102,7 százalékkal emelkedett, 73 500 forintról 149 ezerre. Ebben azonban nagyon nagy szerepe volt a 2012-es évnek és az akkor eszközölt majdnem 20 százalékos emelésnek.

Csak hogy erre a 2012-es emelésre azért volt szükség, mert a kormány kivezette a minimálbéreseket érintő adójóváírást, így annak érdekében, hogy ne csökkenjen valójában  a dolgozok keresete, szükség volt a majdnem 20 százalékos bruttó emelésre.

Ami a valóságban a haza vitt fizetést tekintve csupán 1,1 százalékos emelésé volt.

Tehát ha azt a bért vesszük alapul amit a dolgozó haza visz, akkor a 2010-ben 60 236 forintrós minimálbér emelkedett 9 év alatt 99 085-re, vagyis átlagosan évente csupán csak, havai 4316 forinttal nőtt a havi haza vitt fizetés.

Azonban az Orbán-kormány legnagyobb szélhámossága nem is ez, hanem ha megvizsgáljuk azt, hogy a minimálbéren, hogyan nőt az adóteher 9 év alatt, kiderül, hogy a Fidesz durván lerántotta a dolgozókat.

A szakportál számításai szerint a munkavállalói járulékok a 2010-es igen alacsony 13 264 forint után az idei évben már 49 915 forintot (!!!) tesznek ki, vagyis a kötelezően adandó legkisebb bérre bejelentett dolgozó 276,3 százalékkal fizet be többet az államkasszába. Ez egy brutális mértékű adóemelés.

Ám ez még nem minden, hiszen a bruttó bérre a munkaadó is fizet be az államkasszába: ez az összeg egy minimálbéres esetén 49,4 százalékkal lett magasabb 9 év alatt.

Tehát látható, hogy piszok mód nem a dolgozók jártak jól az Orbán-kormány politikájával, hanem a Fidesz-kormány kasszál egy hatalmasat a dolgozón, Ők a legnagyobb nyertesei a minimálbér-emelésének.

Persze a köztévé nem fogja levezetni, hogy az Orbán-kormány a valóságban durván lerántja a dolgozókat, ezért arra kérünk oszd meg ezt a posztot, hogy más is lássa a valóságot.

fecsego.eu/Hírhugó

Leave a Reply 149 megnézve, 2 alkalommal mai nap |