< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y /Tűzifával csaltak – több mint harminc embert károsítottak meg

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y /Tűzifával csaltak – több mint harminc embert károsítottak meg

2012 LOGO ÜGYÉSZSÉG

     CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Tűzifával csaltak – több mint harminc embert károsítottak meg

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a kilenc személlyel szemben, akik 2017-ben az ország különböző pontjain élő 32 sértettet csaptak be tűzifa értékesítéssel összefüggésben.  

A vádirat szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy rendszeres és jogtalan haszonszerzésre törekedve úgy értékesítenek tűzifát az ország különböző településein a megrendelőknek, hogy a vevőket a fa mennyiségével megtévesztik, a ténylegesnél kevesebb faárut adnak át a teljes vételár ellenében. Vádlottak mindezt úgy érték el, hogy a mérlegeket átállították, továbbá a fa köbölése során csaltak oly módon, hogy a sértettek figyelmét elterelték, a szállításra használt gépjármű rakodóterét különböző eszközökkel, pl. raklapokkal csökkentették. Ezeken túlmenően a mérőedényekben súlyokat helyeztek el, valamint esetenként a fát nagyobb területen terítették szét, nagyobb mennyiség látszatának keltése érdekében. Vádlottak a vádbeli bűncselekményekből tartották fenn magukat, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, ahogy munkahellyel sem és a cselekményeiket szervezetten követték el.

Vádlottak a sértetteket újsághirdetésekkel, jellemzően Hódmezővásárhelyen és környékén történő piacokon való árusítással érték el, de okoztak kárt Békés megyei, valamint Hajdú-Bihar megyei sértetteknek is. A sértettek között volt több idős, és a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására ezen állapotánál fogva korlátozottan képes személy is. Sértetteknek okozott kár nagysága 30 ezer és 1 millió 100 ezer forint között volt.

A járási ügyészség a vádlottakat a sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűncselekményével vádolja.

Vádlottak bűnösségének kérdésében a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni.

Szeged, 2019. január 24.                                                                                                        Dr. Kopasz Zsolt                                                                                                                         főügyész        

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |