< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Kultúra / Blog article: Péntektől látogatható a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete – már a megtalálása is meseszerű volt))Der Dömötör-Turm, das älteste Gebäude in Szeged, kann ab Freitag besichtigt werden – er war auch fabelhaft

| Mobile | RSS

Péntektől látogatható a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete – már a megtalálása is meseszerű volt))Der Dömötör-Turm, das älteste Gebäude in Szeged, kann ab Freitag besichtigt werden – er war auch fabelhaft

2019. január 29. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Kultúra

Februártól látogatható lesz Szeged legrégebbi épülete, a Dömötör-torony. A 11. századi alapokon nyugvó épületet a nagyközönség ritkán láthatta – péntektől idegenvezetéssel bárki megnézheti.

Ab Februar wird das älteste Gebäude in Szeged, der Dömötör-Turm, besucht. Das Gebäude aus dem 11. Jahrhundert wurde selten von der Öffentlichkeit gesehen – jeder kann es vom Freitag auf Tournee sehen.

– Már a torony megtalálása is meseszerű volt. A késő román, kora gót stílusú építmény egy barokk templom bontása során bújt elő ősi rejtekéből. A szakemberek sem tudták, hogy ott van, ezért ez akkor nagy szenzáció volt – mondta Kiss Edit, a Szegedi Dóm Látogatóközpont igazgatója.

Szeged legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építménye a Dömötör-torony, a mai Fogadalmi templom helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya. A templomot első alkalommal 1199-ben említették. Számos alkalommal átépítették, és csak a 18. századra nyerte el végső formáját.

A nagy tiszai árvíz pusztítása után, 1925-ben bontották le a templomot, hogy annak helyén megszülessen a város új szimbóluma, az azóta híressé vált szegedi dóm. Ekkor került elő a Dömötör-torony, amelyet a 30-as években kezdtek el felújítani. Keresztelőkápolnává alakították. Rerrich Béla munkája a torony művészi restaurációja, a falába a vár bontása során előkerült román kori szobrokat, a toronyba vágott új ajtó íves felső részébe pedig Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi „kőbárányt” illesztették.

– A kápolna belsejét Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik, ő ezekkel díjat is nyert az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon. A Dömötör-torony frissen elkészült falképeinek sikerét azonban beárnyékolta egy szerencsétlenség: 1932-ben valószínűleg a Tisza rendkívül magas vízszintje okán felgyülemlő belvíz miatti nedvesedés megrongálta a festményeket, ezért Aba-Novák 1933-ban újrafestette őket, ekkor már freskótechnikával, kisebb változtatásokkal a kompozícióban – részletezte Kiss Edit.

A torony vizesedése miatt a freskók állapota az ezredfordulóra erősen megrongálódott, ezért megmentésük érdekében bizonyos részleteket Forrai Kornélia restaurátor közreműködésével eredeti helyükről eltávolítottak, majd helyreállították és 2015/2016-ban visszahelyezték őket.
“A templomot első alkalommal 1199-ben említették.”
– Ezért is egy csoda, amit ott láthatunk. Péntektől nyitvatartási időben bárki megnézheti, de csak kísérettel, vezetéssel. Ha egy négy tagú család érkezik, nekik is kinyitjuk, és egyszerre maximum 20 fős társaság tekintheti meg – hallottuk a Szegedi Dóm Látogatóközpont igazgatójától.

Csütörtökön délután a Dömötör-torony meséi című kiállítással nyitják meg a nagyközönség előtt a tornyot. A kiállítás korabeli újságcikkeken, fotográfiákon és levelezéseken keresztül, Móra Ferenc és Cs. Sebestyén Károly írásain át tárja elénk a Dömötör-torony érdekes történetét. A mese vonalát követve tűnik fel Mátyás király alakja, akinek palástjából készült el az a 824 igazgyönggyel díszített – a Csongrád Megyei Értéktárba is bekerült – miseruha, amely szintén megtekinthető a kiállításon.

  • Den Turm zu finden war auch fabelhaft. Das späte rumänische Frühgotik
    Der Stil des Gebäudes wurde beim Abbruch einer Barockkirche abgerissen
    versteckt. Die Experten wussten nicht, dass es dort war, also war es großartig
    “Es war eine Sensation”, sagte Edit Kiss, das Besucherzentrum in der Szeged-Kathedrale
    Direktor.

    Das älteste Gebäude aus dem 11. Jahrhundert von Szeged a
    Der Dömötör-Turm, der Ort der heutigen Votivkirche, war heilig
    Demeter Churchs einziger übersehener Turm. Der Tempel zum ersten Mal
    Es wurde im Jahre 1199 erwähnt. Es wurde mehrmals und erst im 18. Jahrhundert wieder aufgebaut.
    Es hat seine endgültige Form im 19. Jahrhundert gewonnen.


Nach der Zerstörung der großen Flut von Theiß wurde die Kirche 1925 abgerissen.
es ist an seiner Stelle als neues Symbol der Stadt berühmt geworden
wurde die Kuppel von Szeged. Der Dömötör-Turm, der 30. war, wurde damals freigelassen
Jahre der Renovierung. Es wurde in eine Kapelle verwandelt. Rerrich
Bélas Werk ist die künstlerische Restaurierung des Turms, die Burgmauer wird abgerissen
Bei den romanischen Statuen schnitt die neue Tür in den Turm ein
Die älteste Statue von Szeged, der Steinbruch aus dem 12. Jahrhundert.
Sie wurden eingeführt.

  • Das Innere der Kapelle ist mit Gemälden von Vilmos Aba-Novák geschmückt
    gewann auch den Preis bei der Padova Art Exhibition von 1932. die
    Der Erfolg der kürzlich fertiggestellten Wandmalereien des Dömötör Tower
    von einem Unglück überschattet: 1932 wahrscheinlich die Theiß
    Benetzung durch Binnenwasser aufgrund extrem hoher Wasserstände
    es beschädigte die Gemälde, so dass Aba-Novák sie 1933 malte,
    damals mit Fresko-Technik, mit geringfügigen Änderungen in der Komposition –
    Details durch Bearbeiten Bearbeiten.

Durch den Wasserfall des Turms wurde der Zustand der Fresken durch die Jahrtausendwende stark beschädigt. Es wurde im Jahr 1199 erwähnt. ”
– Deshalb gibt es ein Wunder, das wir dort sehen können. Sie können jeden von Freitag an zu den Öffnungszeiten beobachten, jedoch nur mit Begleitperson. Wenn eine vierköpfige Familie ankommt, werden wir sie eröffnen und ein Unternehmen mit bis zu 20 Personen gleichzeitig sehen – wir hörten vom Direktor des Besucherzentrums in der Region Szeged. Die Ausstellung enthüllt die interessante Geschichte des Dömötör-Turms anhand von Zeitungsartikeln, Fotografien und Korrespondenz, Ferenc Móra und Károly Sebestyén. Nach der Geschichte des Märchens erscheint König Matthias, dessen Mantel aus 824 Perlen bestand – das Csongrád County Depository, das auch in der Ausstellung zu sehen ist.

fecsego.eu/DM((fecsego.eu/DM

Dömötör torony szeged
Leave a Reply 339 megnézve, 1 alkalommal mai nap |