< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y ((A vád szerint több mint hat milliárd forint adót csaltak – vádemelés dr. Czeglédy Csabával és társaival szemben

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y ((A vád szerint több mint hat milliárd forint adót csaltak – vádemelés dr. Czeglédy Csabával és társaival szemben

     CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

                              E-mail: csongrad.fou@mku.hu

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A vád szerint több mint hat milliárd forint adót csaltak – vádemelés dr. Czeglédy Csabával és társaival szemben

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt dr. Czeglédy Csabával és 20 társával szemben.

A vádirat szerint dr. Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője a 2011. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Dr. Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet működése során több Magyarországon működő multinacionális vállalatnak, illetőleg vállalkozásnak közvetített diákmunkaerőt a 2011. és 2017. közötti időszakban. Az ehhez kapcsolódó közterhek megfizetésének elkerülése céljából dr. Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, így jellemzően a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is. Dr. Czeglédy Csaba vádlott a bűnszervezet egy részét közvetlenül míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.

A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 személy vett részt 8 iskolaszövetkezet, 2 korlátolt felelősségű társaság és 1 részvénytársaság keretében. A bűnszervezet a 2011. és 2017. közötti időszakban általános forgalmi adó adónemben 3 milliárd 254 millió 729 ezer, míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió 976 ezer forint, azaz mindösszesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Mindezek alapján a Csongrád Megyei Főügyészség a bűnszervezet működésében való közreműködésük szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a vádlottakkal szemben. A főügyészség Dr. Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolja.

A főügyészség a 2018. július 1. napján hatályba lépő büntetőeljárási törvény rendelkezéseire figyelemmel 9 terhelttel egyezséget kötött a bűnösség beismeréséről és annak következményeiről, vagyis a velük szemben alkalmazandó büntetésről. A Csongrád Megyei Főügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság az egyezséggel érintett vádlottak vonatkozásában a megállapodást hagyja jóvá és velük szemben az egyezségben meghatározott mértékű büntetést szabja ki az előkészítő ülésén.

A vádemeléskor dr. Czeglédy Csaba vádlott bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt, míg a többi terhelt szabadlábon védekezik.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádiratát a Szegedi Törvényszék előtt nyújtotta be, figyelemmel arra is, hogy egyes törvényszéki hatáskört megalapozó bűncselekményeket a Szegedi Törvényszék illetékességi területén követtek el.

Szeged, 2019. február 4.

                                                              Dr. Kopasz Zsolt                                                                                                                         főügyész          

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |