< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Egy lemondott bíró szerint Polt Péter ügyészsége főként gazdasági bűncselekményekben politikai alapon szelektál, és dönti el, miből lesz büntetőeljárás//Secondo un giudice dimissionario, la procura di Polt Polt seleziona principalmente per reati politici su base politica e decide quali procedimenti penali prenderanno.

| Mobile | RSS

Egy lemondott bíró szerint Polt Péter ügyészsége főként gazdasági bűncselekményekben politikai alapon szelektál, és dönti el, miből lesz büntetőeljárás//Secondo un giudice dimissionario, la procura di Polt Polt seleziona principalmente per reati politici su base politica e decide quali procedimenti penali prenderanno.

A Válasz Online arról ír, hogy Keviczki István bíró december 15-én bejelentette a lemondását a posztjáról a Fővárosi Törvényszéken, és a lemondása után az első interjút a lapnak adta.

Reply Online scrive che il giudice Keviczki István ha annunciato le sue dimissioni il 15 dicembre alla Corte Metropolitana, e dopo le sue dimissioni ha rilasciato la prima intervista al giornale.

Keviczki arról beszélt, hogy gazdasági ügyekben azok kerülnek a vádlottak padjára, akik nem élveznek politikai védettséget, a bírósági kinevezések módja törvénysértő, az azok ellen felszólalókat lehazaárulózzák, és új törvényekkel jelentéktelenítik el a bírósági rendszert.

Keviczki ha parlato del fatto che, in materia economica, a coloro che non sono accusati di protezione politica viene negato l’accesso alla giustizia, il modo in cui le nomine dei tribunali sono illegali, coloro che parlano contro di loro sono denunciati e il sistema giudiziario è abrogato da nuove leggi.

Azt állítja, 6 éve fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy lemond, amikor 2012-ben (mint kiderült, alkotmánysértőnek bizonyuló módon) kényszernyugdíjazást rendeltek el a bírói karban, és „jött egy semmisségi törvény, amellyel földbe döngölték a bírákat”.

Afferma che per sei anni ha pensato di rinunciare quando nel 2012 (poiché si è rivelato incostituzionale), il sistema di pensionamento forzato è stato ordinato dalla magistratura, e “c’era una legge di nullità con la quale i giudici erano fondati”.

Keviczki azt állítja, semmilyen szinte nem szóltak bele a döntéseibe, mégis lemondott, mert:

„Gazdasági ügyekben ítélkezem, és a Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon főként ezen a területen szelektál, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem.”

Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Példaként az Elios-ügyet hozta fel, ahol bűncselekmény hiányában megszűnt a nyomozás. Szerinte előre látható volt, hogy egyetlen kollégája elé sem kerül az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény, mert ha nincs vádemelés, nincs ítélet sem.

„Vég nélkül lehetne sorolni a példákat arra, hogy tényfeltáró újságírók próbálják ellátni azt a tevékenységet, ami a nyomozók feladata lenne, és ha a cikkeik alapján bűncselekmény gyanúja vetődik fel, az ügyészség azt mondja: nem járnak el sajtóértesülések alapján”

– mondta Keviczki, aki szerint 2010 előtt is voltak hasonló ügyek, de azóta felerősödött ez a jelenség.

Szerinte 3 nagy törvény is hatályba lépett, ami arra szolgál, hogy csökkentse a bíróságok súlyát:

  1. A büntetőügyekben az ügyész köt egyezséget a vádlottal a nyomozati szakaszban, a bírónak ilyen esetekben annyi a dolga, hogy rábólintson erre. A korábbinál egyébként is sokkal erősebb lett az ügyész szerepe.
  2. A polgári ügyek jelentős része el sem jut a bíróságokig, mert tavaly óta nagyon megnehezítették a perindítás feltételei, így drasztikusan csökkent a befogadott polgári keresetek száma.
  3. Az új közigazgatási bírósági rendszer bevezetésével az államnak fontos ügyek a Patyi András vezette új bírósághoz kerülnek.

Szerinte az igazságszolgáltatást, mint makacskodó hatalmi ágat így próbálják perifériára szorítani. Keviczki szerint Handó Tünde sokáig védte a rendszer függetlenségét, de már ő is a különbíróságok támogatója. „Ma már jól érzékelhetően nyomás alá helyezik a bírókat, nyílt hatalmi háború folyik, és ez összeegyeztethetetlen a bírósági ethosszal” – mondta.

Szerinte a morális válságot jelzi, hogy a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának vezetői állását 3 év alatt 3 megbízott vezető töltötte be, és most nem pályázik rá senki. Ugyanakkor „a bíróság körüli állandó balhét a hatalom nem szereti, és Handó Tünde gyenge pontja, hogy nem tudta elérni, legyen csend itt is” – mondta Keviczki. (Válasz Online)

fecsego.eu/444.hu

Keviczki afferma di non aver quasi commentato le sue decisioni, ma si è dimesso perché:

“Economico
Sto valutando le questioni relative al processo di Polt Péter su base politica
principalmente in questo settore seleziona quello che diventerà un procedimento penale e
no. ”

Procuratore generale Polt Polt e Tünde Handó, cittadino
Presidente dell’Ufficio di giustizia nella sessione plenaria del Parlamento nel mese di novembre 2017.
Foto: Koszticsák Szilárd / MTI / MTVA

Esempi
ha sollevato il caso Elios, dove a
indagini. A suo avviso, era prevedibile che nessun collega fosse presente
il fatto è che possono dire se un crimine è successo perché ha
nessun procedimento, nessun giudizio.

“Potrebbe essere infinito
elenca gli esempi di come i giornalisti investigativi stanno cercando di fornire
l’attività che gli investigatori avrebbero avuto e se i loro articoli fossero
basato sul sospetto di un crimine, l’ufficio del pubblico ministero dice: no
agire sulla base dei comunicati stampa ”
– ha detto Keviczki, che ha affermato che c’erano problemi simili prima del 2010, ma questo fenomeno si è intensificato da allora.
A suo avviso, 3 grandi leggi sono entrate in vigore per ridurre il peso dei tribunali:
In materia penale, il pubblico ministero concorda con l’imputato sull’indagine
In questo caso, il giudice deve occuparsi di questi casi
questo. Il ruolo del pubblico ministero è diventato molto più forte di prima. Una percentuale significativa di cause civili non arriva in tribunale perché l’anno scorso
Dal momento del processo, è stato molto difficile, così drasticamente
il numero di azioni civili ricevute è diminuito. Con l’introduzione del nuovo sistema giudiziario amministrativo, importanti affari di stato saranno portati nella nuova corte presieduta da András Patyi.

A suo avviso, la giustizia è un caposaldo dell’energia
quindi cercano di spremere nella periferia. Secondo Keviczki Tünde Handó per molto tempo
ha difeso l’indipendenza del sistema, ma è anche il tribunale speciale
sostenitore. “Oggi stanno mettendo i giudici sotto pressione,
una guerra di potere aperto è in corso e questo è incompatibile con la corte
– ha detto.

Secondo lui, la crisi morale è indicata dal fatto che in tre anni la posizione esecutiva della Camera criminale della Corte metropolitana è stata occupata da 3 capi esecutivi e nessuno ne fa richiesta. Allo stesso tempo, “il potere della corte in campo non è amato dal potere, e la debolezza di Tünde Handó che non è stato in grado di raggiungere è un silenzio qui”, ha detto Keviczki. ( Rispondi online )

fecsego.eu/444.hu
Leave a Reply 191 megnézve, 1 alkalommal mai nap |