< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Sztrájkolni kezdtek a győri Tescóban, már másnap hatósági vizsgálat kezdődött

| Mobile | RSS

Sztrájkolni kezdtek a győri Tescóban, már másnap hatósági vizsgálat kezdődött

A megyei kormányhivatal ellenőrei jelentek meg szerdán a Tesco áruházlánc győri irodaközpontjában, hogy helyszíni szemlét tartsanak a társadalombiztosítási kifizetőhelyként működő vállalatnál – értesült a Magyar Nemzet. Vizsgálat indulhat a cégnél.

A csütörtöki lapszámban azt írták, a hatóság emberei arra voltak kíváncsiak, hogy a kedden bejelentett sztrájk miatt valóban leállt-e a foglalkoztatással kapcsolatos társadalom- és egészségbiztosítási feladatok ellátása. A Magyar Nemzet információi szerint a hivatal illetékesei a szemlén kívül nem végeztek egyéb ellenőrzést, nem kértek dokumentumokat.

Ám mivel jogszabály határozza meg a biztosítottakkal kapcsolatos kötelezettségeket, és a megyei szerv köteles jelentést tenni a fővárosi kormányhivatalnak, elképzelhető, hogy miután az ellenőrök meggyőződtek a tevékenység szüneteléséről, vizsgálat indul az áruházláncnál annak feltárására, hogy megfelel-e a kifizetőhely a törvényes működés előírásainak – írta a lap.

Ezt az indokolhatja, hogy a győriek sztrájkja miatt egyebek mellett bevallások és kötelező adatszolgáltatások maradhatnak el a Tescónál – tették hozzá.

A győri bérszámfejtők, akik kivétel nélkül csatlakoztak az egységes tiltakozáshoz, szerdán a teljes munkaidejük alatt folytatták a törvényes munkabeszüntetést, amelyhez több támogató üzenetet is kaptak kollégáiktól.

A Magyar Nemzettel a sztrájkbizottság azt közölte: addig tart a sztrájk, amíg a munkaadó nem teljesíti a követeléseiket. A lap úgy értesült, hogy a multicég hétfőre kezdeményezett újabb megbeszélést.

Közben az áruházlánc 17,5 ezer munkavállalója szerdán, egy nappal a menetrend szerinti folyósítás előtt kézhez kapta a januári bérét. Ehhez a győri bérszámfejtők helyett egy külsős csapatot mozgósítottak – írta a Magyar Nemzet.

A vállalat a lap megkeresésére úgy fogalmazott: határozott szándéka, hogy támogassa a változásban érintett munkatársakat, ezért a győri bérszámfejtőknek a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős pénzügyi juttatási csomagot ajánlott fel. Csalódottak, hogy ennek ellenére a sztrájkbizottság a sztrájk mellett döntött, ugyanakkor tiszteletben tartják ezt a jogát.

A Tesco kiemelte, hogy tisztában van a különleges körülményekkel, amelyekkel a bérszámfejtési feladatok áthelyezése jár Győrből Budapestre – olvasható a Magyar Nemzetben. Ajánlom a Facebookon (217)

fecsego.eu/hír24
Leave a Reply 98 megnézve, 1 alkalommal mai nap |