< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: Itt a bolti lopás vége, egy új rendszer fékezheti meg a tolvajokat

| Mobile | RSS

Itt a bolti lopás vége, egy új rendszer fékezheti meg a tolvajokat

forrás: Origo

Új arcfelismerő rendszerrel kísérleteznek a brit kiskereskedelemben, mellyel kiszűrhetők a visszatérő bolti tolvajok – írja a Financial Times.

A londoni Gordon’s Wine Bar tulajdonosának alaposan meggyűlt a baja a szarkákkal. Amikor a tolvajlások – például pénztárcalopások – szinte mindennaposakká váltak, a bár üzemeltetői úgy döntöttek, maguk veszik kézbe az ügyet.

A Facewatch rendszer eleinte arra volt alkalmas, hogy az egyes egységekben működő, zárt láncú kamerahálózat képeit, a rögzített bűncselekményeket feltöltsék és elküldjék azoknak a rendőrségnek. Ezeket a későbbi fejlesztések során párosították a mind fejlettebbé váló arcfelismerő rendszerekkel. 

Képünk illusztráció!Forrás: Image Source/Image Source/CHRISTIAN BARTHOLD/Christian Barthold

A fejlesztésre alapított cég már 2017-ben már az Egyesült Királyságon túl, Brazíliában is terjeszkedett, versenyre kelve néhány hasonló szolgáltatást kínáló amerikai startuppal.

A brit ötlet különlegességét az adja, hogy az egységben működő kamerák élőben rögzített képeit a rendőrségi adatbázisokban tároltakkal hasonlítja össze, illetve más, a rendszert használó ügyfelek zárt rendszereiben tárolt képekkel.

Egyezés esetén pedig a bolttulajdonos, illetve a meghatározott alkalmazottak, azonnal riasztást kapnak mobiltelefonjukra, ha pedig egy komolyabb bűnlajstrommal rendelkezőre van találat, a riasztás egyenesen a rendőrségre fut be.

Mindez pedig néhány másodperc alatt zalik le.

A vállalkozás egyre nagyobb ismertségre tesz szert, több helyi hatósággal, többek között a londoni rendőrséggel is tárgyalnak együttműködésről. A rendszert pedig egy angliai börtönben is tesztelik, elsősorban a drogcsempészek kiszűrésére. De haszálják azt nagy kiskereskedelmi láncok is. Brazíliában pedig a tavalyi decemberi adatok szerint, 70 százalékkal csökkent a bűnözés ott, ahol bevezették, sőt, a megoldás segített lebuktatni az Interpol által egyik leginkább keresett bűnözőt is.

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |