< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: Dől a lé Debrecenbe, nagy terveket szövöget a polgármester

| Mobile | RSS

Dől a lé Debrecenbe, nagy terveket szövöget a polgármester

2019. február 14. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Közélet

Debrecen a térség fejlesztésének élére áll, ennek érdekében a napokban megalakítja az agglomerációs fejlesztési tanácsot – jelentette be a város polgármestere szerdán év- és ciklusértékelő beszédében a Kölcsey Központban.

Dől a lé Debrecenbe, nagy terveket szövöget a polgármester


Fotó: debrecen.hu

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: Debrecen meghatározó szerepet vállal a térség gazdaságfejlesztésének irányításában, mert

eljött az ideje, hogy Európa egyik leghátrányosabb régiójából a kontinens egyik legversenyképesebb régiója épüljön fel.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben, amikor a város élére került, “szilárd és erős gazdaságot, stabilitást, új munkahelyeket, vonzó béreket és növekvő adóbevételeket” ígért.

A munkát “a kiszámíthatóságot garantáló stabil politikai, illetve erős gazdasági alapokon” sikerült elvégezni, miután a kormány 2014 után olyan stratégiai döntést hozott, hogy a megyei jogú városok maguk határozhatják meg a fejlesztések irányait.

2016-ban fogadta el az önkormányzat az Új főnix tervet, amelyben 200 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre helyi fejlesztésekre – emlékezetett Papp László, majd részletesen beszélt a terv hat pilléréről, a gazdaságfejlesztésről, a közlekedési beruházásokról, az oktatás- és kultúra területén megvalósított tervekről, az élhető és a gondoskodó város programjairól.

Kiemelte: 2014 és 2018 között

csaknem 600 milliárd forint működő tőke érkezését jelentették be, amellyel több mint hatezer új munkahelyet teremtettek, ami “példa nélküli a magyar városok történetében”.

Utalt arra, hogy az önkormányzat 700 hektáron ipari parkok fejlesztésébe kezdett, amire nemcsak Magyarországon, de Európában sincs példa. Hozzátette: 2014-ben 7605 cég volt a városban, ma 8120, és a gyártás után egyre többen a kutatás-fejlesztési központjukat is Debrecenbe telepítik.

Papp László végezetül a jövő terveiről szólva utalt a Debrecen 2030 városstratégiai elképzelésekre, amelynek célja

“magasabb minőségi szintre vezetni a várost, hogy egy többmilliós régió fővárosa legyen”.

A Debrecen 2030 programról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter néhány nappal korábban Debrecenben azt mondta, hogy az mintegy 800 milliárd forintos fejlesztést jelent a városnak.

fecsego.eu/propeller

(MTI)

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |