< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: “Nem lehet büntetni a régiókat a nemzeti kormányok mulasztásai miatt”

| Mobile | RSS

“Nem lehet büntetni a régiókat a nemzeti kormányok mulasztásai miatt”


Fotó: AFP/

Az Európai Parlament (EP) nem csökkentené, hanem a jelenlegi szinten tartaná a regionális támogatásokat az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésében. A képviselők tavalyi árakon 378,1 milliárd eurót költenének a fejletlenebb térségek felzárkóztatására és a szociális különbségek kiküszöbölésére. Ez 12,5 százalékkal — majdnem 50 milliárd euróval — több, mint amennyit az előterjesztő Európai Bizottság (EB) eredetileg javasolt. A szerdán elfogadott jelentés az EP álláspontját rögzíti a következő hosszútávú költségvetés harmadát kitevő támogatási politikáról. A hét közösségi alap — köztük a kohéziós és a szociális alap — finanszírozási szabályait rögzítő rendeletet a kormányoknak is el kell fogadniuk. Az intézményközi egyeztetés várhatóan a jövő héten megkezdődik. A parlament szerint nemcsak a fejletlenebb régiók felzárkóztatására rendelkezésre álló összeget kell növelni, hanem az uniós társfinanszírozás mértékét is. A képviselőtestület azt kéri, hogy a legelmaradottabb térségek esetében ez maradjon 85 százalék, szemben az EB által kezdeményezett 70 százalékkal. A képviselők elsősorban a kis- és közepes vállalatok versenyképességének javítására, az energiahatékonyságra és a klímaváltozás leküzdésére fordítanák a forrásokat. A szociális alapból származó támogatások jelentős részét a szegénység és a fiatalkori munkanélküliség felszámolására költenék. A migránsokat befogadó régiók is kiemelt segítségre számíthatnának a közösségi büdzséből. A parlament ugyanakkor leszavazta, hogy a felzárkóztatási alapok odaítélését a tagállamok gazdaságpolitikai vállalásainak a teljesítésétől tegyék függővé. Mint a jelentés egyik szerzője, a német szocialista Constanze Krehl fogalmazott: “Nem lehet büntetni a régiókat a nemzeti kormányok mulasztásai miatt”. 
hirdetés

Üzembe állhat az Északi Áramlat2

Megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné az Oroszországból a Balti-tengeren keresztül Németországba érkező Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe állítását az EU gázpiaci szabályainak felülvizsgálatáról született informális megállapodás. Az egyezség értelmében az unión belüli és a nem uniós országokból érkező gázvezetékekre egyaránt vonatkoznának a közösségi előírások, köztük például a verseny- és átláthatósági szabályok. Az érintett tagállam — az Északi Áramlat 2 esetében Németország — ugyanakkor felmentést kaphat a szabályok teljesítése alól az Európai Bizottság döntése nyomán.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |