< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Egy híres amerikai producert csaptak be – vádat emelt a főügyészség

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Egy híres amerikai producert csaptak be – vádat emelt a főügyészség

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Egy híres amerikai producert csaptak be – vádat emelt a főügyészség

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a két, szerb és horvát állampolgárságú férfival szemben, akik egy híres amerikai filmproducert károsítottak meg több mint 400 ezer dollárral.

A vádirat szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. Ennek érdekében a producer nevére és személyi adataira állíttattak ki a vádlottak egyikének fényképével ellátott hamis brit magánútlevelet, személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt, illetőleg névjegykártyákat is. A fentiket követően a vádlottak 2017. év októberében Szegeden egy kereskedelmi bank fiókjában a sértett nevére számlát nyitottak, melynek során felhasználták a hamis, de a vádlottak egyikének fényképével ellátott okiratokat is. Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába bementek, ott a hamis okiratok felhasználásával a banki alkalmazottat megtévesztve megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően 2000 amerikai dollárt a számláról felvettek, a további 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltatták. A vádlottak ezt követően visszautaztak Szegedre, 12 ezer dollárt a bankfiókból készpénzben felvettek, a fennmaradó több, mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy nem létező személy ügyvezetése alatt álló, de érdekeltségükbe tartozó cégnek, így próbálva eltüntetni a csalásból származó pénzt. Mindeközben azonban a sértett tudomására jutott, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át és még mielőtt annak tovább utalását tudták volna kezdeményezni vádlottak a bukó cég felé, a rendőrség azt lefoglalta.

A sértettnek 437 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de tekintettel arra, hogy a pénz nagy része lefoglalásra került, így a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint. A lefoglalt pénzt a bank visszautalta a sértett számlavezető pénzintézete felé.

A főügyészség a vádlottakat különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2019. február 14.

Dr. Kopasz Zsolt        

       főügyész

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |