< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Putyin üzent Amerikának: ha rakétákat telepítenek Európába, célba veszik az Egyesült Államokat

| Mobile | RSS

Putyin üzent Amerikának: ha rakétákat telepítenek Európába, célba veszik az Egyesült Államokat

A világpolitikai helyzetről, tervezett katonai lépésekről, valamint a gyermekvállalást ösztönző új intézkedésekről is beszélt Vlagyimir Putyin az orosz törvényhozás két háza előtt megtartott évértékelőjében. Putyin kijelentette, ha Washington közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor ők olyan rakétákat fognak telepíteni, amelyekkel az Egyesült Államokat is célba lehet venni.

Az orosz törvényhozás két háza előtt tartott évértékelőt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök beszédében érintette az Egyesült Államokkal kiújuló feszültséget.
 
„Az Egyesült Államok nyíltan semmibe veszi a rövid hatótávolságú nukleáris rakétákat korlátozó szerződés rendelkezéseit azzal, hogy Tomahawk rakéták kilövésére alkalmas létesítményeket telepít Romániába és Lengyelországba.

Ezzel arra kényszerítenek bennünket is, hogy olyan fegyvereket fejlesszünk, amelyek nem csak ezeket a területeket, de a döntéshozatali központokat is célba tudják venni” 

– fenyegette meg Washingtont Putyin. Kijelentette azt is: nem elsőként fognak Európába telepíteni ilyen eszközöket.
 
Az orosz elnök arra kérte azokat az amerikai szakembereket, akik hisznek az Egyesült Államok kivételességében és fölényében, hogy számítsák ki a fejlesztés alatt álló orosz fegyverek hatótávolságát és sebességét, mielőtt olyan döntéseket hoznak meg, amelyek új, komoly veszélyt jelenthetnek Oroszország számára.
 
Az elnök ismételten a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről megkötött INF-egyezmény megsértésével vádolta meg az Egyesült Államokat. Megítélése szerint a megállapodást Washington nem “nyíltan és becsületesen” mondta fel, ahogyan azt 2004-ben a hadászati rakétavédelmi (ABM) megállapodás esetében tette, hanem Oroszország ellen “kitalált vádak” alapján. “De még a szatellitáikat is mozgósítják, akik óvatosan, de aláröfögnek az amerikaiaknak ebben a kérdésben” – jellemezte Putyin a NATO többi tagországát.

Elfogadhatatlan az az orosz fenyegetés, hogy az amerikai közepes hatótávolságú rakéták európai szárazföldi telepítése esetén Oroszország nemcsak a szóban forgó eszközöket befogadó országokat, hanem az Egyesült Államokat is célba fogja venni – jelentette ki a NATO helyettes szóvivője. Piers Cazalet rövid nyilatkozatában hozzátette: a NATO, mint védelmi szövetség mindig készen áll arra, hogy megvédje bármely tagját minden veszélytől.
 
GDP növekedés, bölcsődei férőhelyek
 
Azt ugyanakkor többször leszögezte: Moszkva nem akar konfrontálni az Egyesült Államokkal, bár megítélésük szerint az amerikai vezetés „kártékony politikát folytat”.
 
A több nyugati ország, valamint az EU által is szankciókkal sújtott orosz gazdaság állapotáról azt mondta: 2 éven belül el kell érni az évi 3 százalékos GDP növekedést.
 
„Ahhoz, hogy ambiciózus céljainkat meg tudjuk valósítani, meg kell szabadulnunk a szabad vállalkozásokat korlátozó tényezőktől. A tisztességes üzletemberek nem élhetnek félelemben” – mondta az elnök.
 
Putyin a szociális helyzet javítását, valamint a kedvezőtlen demográfiai tendenciák megfordítását célzó lépéseket is kilátásba helyezett. Enyhítenék a sokgyerekes családok jelzálog- és földadó terheit, növelnék a bölcsődei férőhelyek számát.

Az amerikai Microsoft közben egy friss jelentésben arról számolt be: orosz kibertámadást lepleztek le, amely több mint 100 európai célpont ellen irányult. Állításuk szerint az orosz katonai hírszerzéshez közel álló hackercsoport civil szervezeteket, befolyásos embereket vettek célba, elsősorban a közelgő Európai Parlamenti választások kapcsán.
 
/fecsego.eu/atv.hu

ATV oldalról
Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |