< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Kevesebb magyar akarna közös ellenzéki EP-listát a májusi választásra, pedig januárban még más szelek fújtak

| Mobile | RSS

Kevesebb magyar akarna közös ellenzéki EP-listát a májusi választásra, pedig januárban még más szelek fújtak

168 óra

2019. február 25.

SZERZŐ: 168 ÓRA

Hasadni látszik az európai parlamenti választási kampányban a választói tudat, erre jutott a Népszavamegbízásából kutató Publicus Intézet. Idén januárban az emberek 59 százaléka, februárban pedig már 63 százaléka, azaz majdnem 5,2 millió választó gondolta azt, hogy sikeresebb lenne az ellenzék, ha közös listával mérkőzne meg a Fidesszel az európai parlamenti választáson.

Ennek ellentmondani látszik egy másik számsor: mindeközben ugyanis egyre kevesebben értenek egyet azzal, hogy legyen közös lista – januárban a választók 52 százaléka, februárban viszont már csak 47 százaléka gondolta így.

A látszólagos ellentmondás oka kettős. Egyrészt a Fidesz mozgósította táborát, márpedig a kormánypárt szavazóinak kétharmada utálja el a közös listát – épp annak vélt hatékonysága okán.

Nem csoda, hogy a kormánymédia kvázi kampányt folytatott a közös ellenzéki lista ellen. Ez az egységes ellenérzés pedig érdemben befolyásolja a teljes népesség körében végzett mérés eredményét. Másrészt akad egy ellenzéki ok is, mégpedig a Jobbik pozíciójának megváltozása – hiszen a párt bejelentette, senkivel nem akar közös listára menni. A döntés hatása továbbgyűrűzött az ellenzéki térfélen.

Példának okáért a Demokratikus Koalícióban (DK) komoly vita folyt arról, hogy a Gyurcsány Ferenc pártja – két befutónak tetsző helyért cserébe csatlakozzon a szocialisták „nyitott listájához”. Miután kiderült, hogy a Jobbik nem az LMP-vel egységben fut neki az EP-választásoknak, a tömbösödési kényszer alábbhagyott, és a DK külön névsorral indul – élén pártelnök feleségével, Dobrev Klárával.

Hogy mekkora szerepe van a jelenlegi folyamatokban a „különutasságról” szóló döntésnek, illetve a kormánymédia lejárató hadjáratának, arról csak találgatni lehet, de úgy tűnik: a balpártok és a Jobbik szimpatizánsai egyaránt elkezdtek távolságot tartani. Például arra a felvetésre, fontos-e, hogy a Jobbik ne olvadjon be a baloldali formációk közé, a többi ellenzéki párt támogatói 55-62 százalék közötti arányban mondtak igent, miközben ez a szám a Jobbik híveinek körében 49 százalék volt.

Azzal az állítással pedig, hogy a Jobbiknak részt kell vennie az ellenzéki összefogásban akkor, amikor belpolitikai tétje van a meccsnek, az EP-választáson viszont nyugodtan indulhat külön, a párt szavazóinak 66 százaléka értett egyet.

Ez az arány annak ellenére alakult így, hogy a Jobbik támogatóinak mintegy 70 százaléka hiszi: pártja a külön indulással felmorzsolja annak a lehetőségét, hogy az ellenzék megszorítsa a Fideszt, esetleg több mandátumot szerezzen, mint a kormánypárt.

Lengyelországban viszont az ellenzék a közös indulás mellett tette le a voksát, mert fontosabbnak tartják a kormányzó párt legyőzését.

te fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 175 megnézve, 1 alkalommal mai nap |