< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Di Maio: Az Öt Csillag Mozgalom az EP-választáson a mérleg nyelve lesz

| Mobile | RSS

Di Maio: Az Öt Csillag Mozgalom az EP-választáson a mérleg nyelve lesz

internetről

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypártnak az a célja, hogy se az Európai Néppárt (EPP), se a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) ne szerezzen 51 százalékot a május végi európai parlamenti választásokon – hangoztatta Luigi Di Maio az M5S vezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Luigi Di Maio kijelentette, az EP-választásokon az M5S a mérleg nyelve lesz. Az olasz populista párt vezetője hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentbe harmadik, alternatív erőként kívánnak bejutni az EPP-vel és az S&D-vel szemben is, hogy ezek közül egyik se szerezzen ötvenegy százalékos többséget.

Az EP-kampány hosszúnak ígérkezik

Luigi Di Maio hozzátette, hogy az EPP és az S&D is az európai megszorító politikát képviseli, amelyet az M5S ellenez. „Az M5S lökést ad Olaszországnak és Európának!” – hangoztatta Luigi Di Maio.

Az olasz kormánypárt vezetője, egyben miniszterelnök-helyettes szerint az EP-kampány hosszúnak ígérkezik, és Di Maio szerint egészen a választások küszöbéig fog tartani.

Luigi Di Maio előrejelzései szerint a két olasz kormánypárt, az M5S és a Matteo Salvini vezette Liga EP-eredménye a tavaly márciusi olasz parlamenti választások fordítottja lehet, amelyeken az M5S 32,6 százalékot, a Liga pedig 17,4 százalékot ért el. Nem kizárt, hogy az EP-választásokon viszont a Liga előzi majd meg az M5S-t – szögezte le Luigi Di Maio. Kifejtette, hogy az olasz kormánypártok erejének változása nem befolyásolja a római kormányt, amely további négy évig folytatja munkáját.

Csökkent a párt támogatottsága 

Az M5S politikusa a vasárnap Szardínia szigetén tartott tartományi választások utáni sajtótájékoztatóján beszélt pártja jövőjéről. Az M5S majdnem egy éve tartó kormányzása a párt jelentős gyengüléséhez vezetett: az országos felmérések szerint az M5S támogatottsága 25 százalékra csökkent, miközben a Liga 33 százalékra erősödött. Szardínián tavaly az M5S negyven százalék fölött teljesített, mostanra azonban tíz százalékra esett vissza.

Luigi Di Maio úgy vélte, a helyhatósági választások nem tükrözik az M5S országos erejét. „Az M5S él és virul” – jelentette ki Di Maio.

Pártja egyes képviselői szerint a problémát Di Maio kettős, pártvezetői és miniszterelnök-helyettesi tisztsége jelenti. Erre Luigi Di Maio úgy reagált, hogy mivel az M5S pártvezetői tisztsége öt évre szól, ő még további négy évig a helyén marad. Elismerte azonban, hogy a civil mozgalomból 2009-ben lett párt, amely 2013-ban jutott be a római parlamentbe, és 2018-ban kormányerővé lépett elő, a jelenlegi fázisban átszervezést igényel ereje növelésére.

A párt szokása szerint az M5S internetes honlapján azonnali felmérés és vita indult a párt reformjáról. Ezzel egy időben online jelentkeztek az M5S európai parlamenti jelöltjei is: a közel háromezer jelöltből az M5S szavazói szintén internetes voksolással választják ki azokat, akik majd májusban az EP-választásokon indulhatnak.

Az M5S a 2014-es EP-választosokon 17 képviselőt szerzett, akik a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) frakcióban foglaltak helyet. A Liga öt évvel ezelőtt 5 mandátumot szerzett, a párt képviselői a Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) frakció tagjai voltak. Európai felmérések szerint ha most lennének az EP-választások, a legtöbb mandátumot a Liga kaphatná az EU-tagállamainak pártjai közül.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |