< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: „Lamperth dróton rángatja a rákospalotai polgármestert”

| Mobile | RSS

„Lamperth dróton rángatja a rákospalotai polgármestert”

2019. március 1. | hozzászólás | Közélet

Gyurcsány volt belügyminisztere a DK kifizetőhelyévé tenné a városrészt a Fidesz szerint, több balos képviselő, illetve az alpolgármester ezért nem szavazta meg a büdzsét

szerző: Bán Károly A balliberális vezetésű Rákospalotának nincs még költségvetése, s könnyen lehet, hogy a törvényben előírt március 18-i határidőig nem is lesz, mivel felbomlóban van a képviselő-testületben a többséget adó szivárványkoalíció. A kudarcot azonnal megtorlás követte, Németh Angéla polgármester felfüggesztette alpolgármesterét. A háttérben Lamperth Mónika állhat.

Pintér-Gábor

Pintér Gábor sokallja a milliós bónuszt (Fotó: MH)
Nem fogadta el kedden a XV. kerület képviselő-testülete a városrész idei költségvetését. A történteket a balliberális sajtóban megpróbálták úgy beállítani, hogy a nemmel szavazó Fidesz miatt nincs büdzsé a nyolcvanötezer lakosú kerületnek, bűnbaknak pedig azt a Victorné Kovács Judit alpolgármestert kiáltották ki, aki negyedmagával tartózkodott a szavazáson. Pintér Gábor, a Fidesz frakcióvezetője nevetségesnek tartja a vádat, ahogy lapunknak fogalmazott, a költségvetés elfogadása egyébként sem az ellenzék dolga. Különösen nem egy olyan büdzséé, amely milliókat szán az éppen csak hivatalba lépett Németh Angéla független, valójában DK-s polgármester jutalmazására, ugyanakkor vállalkozásfejlesztésre, kerékpárutak létesítésére vagy az önkormányzati létesítmények felújítására egy forintot sem.

Pintér tegnap közösségi oldalán arról is írt, hogy nemcsak a Fidesz–KDNP-frakció, hanem a XV. kerület baloldali képviselői­nek egy csoportja is elutasította a Lamperth Mónika, Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere, majd önkormányzati minisztere, jelenleg a kerület jegyzője által előkészített költségvetést, amellyel a „Demokratikus Koalíció kifizetőhelyévé tennék a kerületet”.

A Fidesz–KDNP-frakció, amely tízfős volt, 2014-ben együttműködési megállapodást kötött Hajdu László előző, szintén DK-s polgármesterrel a kerület működőképességének megőrzése érdekében.
A frigy felbomlásában nagy szerepet játszott Lamperth Mónika, aki a kormánypártok szerint nyíltan pártpolitizált, s már 2017-ben azzal vádolták, „politikai ejtőernyősök” kifizetőhelyeként működteti a polgármesteri hivatalt. Miután a megállapodást a Fidesz felmondta, Hajduék egy szivárványkoalícióval elérték, hogy meglegyen a többségük, majd a Fideszen belüli belső vitákat kiaknázva, három egykori kormánypárti képviselőt maguk mellé állítva biztosították a többséget a testületben.

Kedden azonban a költségvetést a három képviselő egyike sem szavazta meg, sőt akadt egy negyedik is a baloldal soraiból, aki szintén tartózkodott. Victorné Kovács Judit felfüggesztett alpolgármester lapunknak azzal indokolta a szavazáson való tartózkodását, hogy a jegyző által beterjesztett büdzsé pártpolitikai célzatú volt, burkolt kampányfinanszírozás jelent meg benne. Az elkészítése kapcsán egyeztetés nem volt a pártokkal, sőt őt mint alpolgármestert sem kérdezték meg. Hozzátette, Lamperth Mónika dróton rángatta a polgármester-asszonyt, kvázi a jegyző irányította a folyamatot. A polgármesteri hivatalban öt-hat politikai munkatársat, különböző tanácsadókat helyeztek el, nyilván már az önkormányzati választásra történő készülődés jegyé­ben – tette hozzá az alpolgármester, akit a testületi ülés másnapján már be sem engedtek a hivatalba, egy faházban kapott egy kis szobát, a titkárnőjének pedig azonnal felmondtak. Hangsúlyozta, egyéni képviselőként jutott be a képviselő-testületbe, tehát választóinak is felelősséggel tartozott, amikor tartózkodott a szavazáson.

fecsego.eu/magyar hírlap

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |