< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Az Orbán-kormány bírságolni akarja a kórházakat, hogy csökkenjenek a várólisták

| Mobile | RSS

Az Orbán-kormány bírságolni akarja a kórházakat, hogy csökkenjenek a várólisták

SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Bírságot szabna ki az Orbán-kormány azokra a kórházakra, amelyek nem a lehető legkorábbi időpontot adják a betegeiknek – derül ki a Népszava cikkéből. A cél a várólista-manipuláció elkerülése, előfordul ugyanis hogy hálapénzt fizető betegeket előbbre vesznek azoknál, akik semmit nem adnak az orvosnak a gyógyulásért.

Nemrég Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter keltett nagy feltűnést azzal, hogy kijelentette, a legtöbbet 126 napot a térdprotézis-műtétre kell várni, miközben a  a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisából az derült ki, hogy 287 nap a várakozási idő. A különbség oka az, hogy az Emmi is vezet nyilvántartást, a miniszter pedig ennek a számait idézte. Készül azonban az új regisztrációs rendszer, amelyet áprilisban élesítenek, és amelyben az orvos nem is adhat más időpontot a betegnek a lehető legkorábbinál. Az az orvos, aki nem az első szabad helyre akarja beírni a páciensét, hibajelzést kap, és nem léphet tovább, ha pedig egy beteget előbbre vesznek a számára eredetileg kijelölt időpontnál, a biztosító mindaddig nem fizeti ki az ellátását, amíg a kórház magyarázatot nem ad a változásra. Ha szakmailag semmi nem indokolja a korábbi időpontot, a kórház hozzávetőlegesen 40 ezer forintos büntetést kaphat.

Arról, hogy Magyarországon hogyan működik a hálapénz ebben a Lantos Gabriellával készített interjúnkban esett szó nemrég.

fecsego.eu/168 óra

Internet/168 óra
Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |