< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Megdöbbentő tények derültek ki Andy Vajna vagyonáról

| Mobile | RSS

Megdöbbentő tények derültek ki Andy Vajna vagyonáról

Andy Vajna halála után régi harcostársa, Samuel Russell Falconello foglalta el a birodalom központi társaságának, az Egyesült Államokban, Delaware államban bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc.-nek a megüresedett elnöki posztját. Vajna magyarországi vagyonát 70 milliárd forint közelébe becsülték, ennek jelentős része az offshore paradicsomban működő Cinergiben összpontosul. Így alakította át a cégstruktúrát a NER-milliárdos a múlt év végén – értesült a 24.hu.

szerző:K. Kiss Gergely,

fecsego.eu/napigazdaság

Samuel Russell Falconello közgazdász, könyvelő, adószakértő –  tökéletesen eligazodik az egyesült államokbeli cég- és pénzügyi szabályokban – 25 évvel ezelőtt bukkant fel először Vajna magyarországi cégeiben, amelyeknek már akkor is nagy szükségük volt egy profira. Az akkoriban még fiatal amerikai beválthatta a reményeket, mert később Vajna külföldön kiépített céghálózatában is kulcspozícióba került, a luxemburgi székhelyű kaszinócégben például sokáig ügyvezetőtárs volt a producer mellett – emlékeztet a portál.

Az AV Investmentset 2014-es alapításától fogva Andy Vajna vezette, de hamarosan ügyvezetőtársul hívta Falconellót e fontos társaság élére. Ebben futnak össze – többnyire közvetett tulajdonlással – a fő érdekeltségek: ide van bekötve a TV2 kereskedelmi televíziót birtokló cég, a tévének beszállító IKO Holding Kft. a rádióüzemeltető Rádió Plus Kft., és nem utolsó sorban a kaszinókhoz vezető érdekeltség, a luxemburgi székhelyű AV Investments S.A., illetve a Nobu luxuséttermet működtető Buno Kft. is.

A kiemelt szerepét mutatja az is, hogy a céget vivő hármas, Vajna, Falconello és Kovács Andrea számára összesen 170 ezer dollár (47 millió forint) javadalmazást tüntetett fel a cég 2017-es beszámolójában. Az AV Investmentsnél röviddel Vajna január 20-ai halála után, február elején alapítói határozatot hozott az időközben 100 százalékos tulajdonossá vált Cinergi. Falconello aláírásával úgy rendelkezett: nem nevez ki ügyvezetőt Vajna helyére, a másik két ügyvezető viszi tovább a boltot, Falconello és Vajna bizalmasa, Kovács Andrea.

Vajna élete utolsó hónapjaiban alaposan átrendezte a cégbirodalmát, a vagyon jelentős részét tulajdonképpen visszavitte oda, amerről az egykori sztárproducer Magyarországra (haza)érkezett: az offshore paradicsomként jegyzett Delaware államba. Csoportja főszereplője lett ugyanis a Los Angeles-i székhellyel, de a delaware-i cégbíróság által bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc.

Vagyonmentő akcióról lenne szó?

A fővárosi cégbíróságnak megküldött iratok szerint a szerény 15 ezer dolláros jegyzett tőkéjű Cinergivel brutális manővert hajtott végre Vajna nemrég: 130,5 millió dollár, bő 36 milliárd forint értékű részvényt bocsátott ki a társaság. Ugyanennyire értékelték Vajna fő magyarországi vagyonkezelőjének, az AV Investments Kft.-nek a piaci értékét (pontosabban 90 százalékos üzletrészéét).

A két 36 milliárdos csomagot azután elcserélték, mégpedig úgy, hogy Vajna alapított november elején egy teljesen új vagyonkezelőt, az AV Perfect Kft.-t, amibe beapportálta a 130,5 millió dollár értékű AV Invesments-üzletrészt. A csomagot az AV Perfect azután átruházta a Cinergire, a Cinergi pedig az ugyanekkora értékű részvénypakettjét adta érte cserébe. A részvénycsereakcióról szóló “közös nyilatkozatot” a Cinergi Pictures Entertainment Inc. képviseletében Andrew G. Vajna igazgatóként, az AV Perfect Kft. képviseletében pedig Vajna András György ügyvezetőként írta alá.

Végeredményben a húzással az AV Investments kizárólagos tulajdonosa lett a Cinergi, és a Vajna jegyezte AV Perfect tulajdonos lett a Cinergiben. A kör ezzel bezárult, 36 milliárdot kerített körbe a szuperproducer néhány mozdulattal. Most már az a kérdés, hogy kik férhetnek hozzá a vagyonhoz, azaz kik vannak a körön belül, azaz a Cinergiben.

A 24.hu Vajna-hagyatékra rálátó egyik forrása a részvénycsere-akciót vagyonmentő akcióként magyarázta, azt érzékeltette, mintha Vajna kapcsolata nem lett volna már felhőtlen a kormányzati potentátokkal.

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |