< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Láb alatt van Orbán: vagy kilép, vagy kizárják a Néppártból

| Mobile | RSS

Láb alatt van Orbán: vagy kilép, vagy kizárják a Néppártból


Fotó: AFP/ TOBIAS SCHWARZ

A magyar miniszterelnök rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és ezzel már Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltjének karrierjét veszélyezteti. A Fidesz távozása elkerülhetetlen – állítja egy német külügyi szakértő.

Biztos a Fidesz Néppártból történő kizárásában a Klubrádió által megkérdezett németországi elemző, Milan Nic. A Német Külügyi Intézet munkatársa azt mondja, Manfred Weber személyes ambícióit is veszélybe sodorja Orbán Viktor politikája, és a magyar miniszterelnök az utóbbi időben több szövetségesét is elvesztette, ezek után pedig rosszul mérte fel, mennyit engedhet meg magának. Az EPP március 20-án szavaz a Fidesz sorsáról. Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője feltételekhez kötötte a Fidesz maradását. A CSU-s politikus arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, Fidesz-elnököt, hogy azonnal állítsa le a brüsszelező kampányát, kérjen bocsánatot a Néppárttól és biztosítsa a CEU Budapesten maradását.Az ultimátumra Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója reagált szerdán. Azt mondta, hogy a pártfegyelemnél fontosabb a keresztény értékek védelme és a migráció elleni küzdelem

Milan Nič

Milan NičFotó: dgap.org

A pillanat, amikor Orbán már láb alatt van

„Több dolog is megváltozott. Jönnek például az EP-választások. Ez nemcsak Orbán Viktornak fontos kihívás, de a Néppárt olyan lényeges szereplőinek is, mint a CDU és a CSU új vezetői. A Fidesz politikája pedig magyarázkodásra kényszeríti őket a saját EP-kampányuk alatt. Könnyen kritizálhatóvá válnak az ellenfeleik számára. Hosszú időbe telt, de elérkezett a pillanat, hogy Orbán Viktor és a Fidesz állandó botrányai mérgezővé váltak a német szövetségeseinek. Jól megfigyelhető ez azon is, ahogy a német média közvetít a magyarországi eseményekről: kifejezetten kritikusan, pedig korábban ez nem volt mindig jellemző. Tipikus példáját láthatjuk annak, hogy egy erős vezető, aki a hazájában sikeresen építkezik, hogyan veszíti el a külföldi történések fonalát.” Az eddig Orbán Viktorral megengedő Manfred Weber a külügyi elemző szerint nem véletlenül váltott keményebb hangnemre.
„Az Orbán Viktor körül kialakult vita tönkreteheti a bizottsági elnökségről szőtt terveit. Jelenleg sokan Orbán Viktor barátjaként látják, egy olyan emberének, aki nem tartja tiszteletben az európai értékeket. Attól tart, hogy különböző politikai közösségek összefognak ellene amiatt, hogy sokáig pártfogója volt az EPP fekete bárányának.”

Fotó: AFP„Nem érdeke most szembemenni másokkal, éppen hogy szélesítenie kell azoknak a körét, akik elfogadhatónak tartják. Orbán Viktor ugyanakkor ennek az ellenkezőjét akarja: folyamatos konfrontációt és a migráció kampánytémává emelését. Ez egy lehetséges Spitzenkandidatnak nem jön jól” – vélekedett Weber terveiről szólva Milan Nic.A Német Külügyi Intézet elemzője  szerint a magyar miniszterelnök eddig ügyesen lavírozott a nemzetközi kapcsolataiban, most azonban kezd kicsúszni alóla a talaj – ráadásul alaposan félreismerte a Fidesz német partnereinek új vezetőit, az Angela Merkelt a CDU élén váltó Annegret Kramp-Karrenbauert és a CSU elnöki székét elfoglaló Markus Södert is.  „A vezetőváltások során Orbán Viktor eddigi barátai vesztettek és marginalizálódtak – különösen igaz ez a CSU-ra, amelyben Horst Seehofer személyesen is jó viszonyt ápolt a magyar miniszterelnökkel. Az őt követő Markus Söder viszont pragmatikus, elsődleges célja, hogy javítsa a CDU és pártja kapcsolatát. Annegret Kramp-Karrenbauer pedig nem menne bele a régi harcokba, tiszta lappal akarta indítani pártelnökségét. Orbán Viktor azonban a húzásaival lépéskényszerbe hozza őket.” – mondta Nic.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 206 megnézve, 1 alkalommal mai nap |