< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Belorusz vendégmunkásokra hajt a magyar kormány

| Mobile | RSS

Belorusz vendégmunkásokra hajt a magyar kormány

A vízum és tartózkodási engedély ingyenessé tételével segíti a belorusz vendégmunkások bejövetelét a belügyminiszter, a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel. Korábban az ukránok kaptak hasonló kedvezményt. szerző: Németh Géza, Fotó: Reuters

Az a belorusz állampolgár, aki a tartózkodási engedélyt munkavállalási, vagy tanulmányi célból kérelmezi, ingyen teheti ezt meg – derül ki a friss Magyar Közlönyből.

A város, ahol a multi érdekei felülírják a helyiek panaszait

Eszerint tehát mentesül a vízum 60 eurós, a tartózkodási engedély 18 ezer forintos, és a tartózkodási engedély meghosszabbításának a 10 ezer forintos díja alól. A belorusz állampolgárra vonatkozó ingyenesség csütörtöktől hatályos.

A miniszter ugyan ezt a kedvezményt adta 2017 decemberében az ukrán állampolgároknak.

A jelek szerint tehát magyar kormány az ukrán vendégmunkások után a beloruszok számára nyitaa szélesre a kaput a magyarországi munkavállalás előtt. Jelentősen nőtt Magyarországon a vendégmunkások száma azután, hogy a kormány 2017-ben júniusában egyszerűsítette a foglalkoztatásukat. A törvénymódosítások lehetővé teszik, hogy a szomszédos országokból érkező, nem EU-s állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén – elsősorban hiányszakmákban – nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon, az engedélymentesség 90 napra vonatkozik. Magát az engedélykérést is egyszerűsítették, hogy akár a tartós foglalkoztatás is megvalósuljon, ezért egyre több álláshirdetés tűnik fel külföldi karrieroldalakon magyar munkát kínálva.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018-as adatai alapján a tartózkodási jogosultságot szerzők több mint fele, 54 százaléka érkezett munkavállalási szándékkal Magyarországgal. Ez a 111 279 külföldiből 60 931 főt jelent.

Az ukránok bevonzása melletti kormányzati érvek közé tartozott, hogy a tapasztalatok szerint alacsony a fluktuáció. Kedvező adatokról számoltak be olyan cégek is, amelyek már a jelenlegi “boom” előtt néhány évvel kísérleti jelleggel kezdtek ukránokat alkalmazni. A cégek szerint az ukránok felelősségteljes és keményen dolgozó emberek, akik tisztelik a munkát és hatékonyan teljesítenek.

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |