< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Mecsetek elleni támadás Új-Zélandon: negyvenkilencre emelkedett a halottak száma

| Mobile | RSS

Mecsetek elleni támadás Új-Zélandon: negyvenkilencre emelkedett a halottak száma

Negyvenkilencre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte Mike Bush rendőrfőkapitány tévés sajtótájékoztatóján. Cikkünk folyamatosan frissül!

Korábban negyven halálos áldozatról és húsz súlyos sebesültről szóltak a jelentések.


Megemelték a terrorfenyegetettség szintjét

A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét – mondta a rendőrfőkapitány, aki “nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Dátummegjelölés nélküli fotó az új-zélandi Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetről (Fotó: MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter)

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták. A miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken.

Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet „jól megtervezett terrortámadás volt” – tette hozzá.

Három férfit és egy nőt vettek őrizetbe

Korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, hogy agresszív viselkedésű, ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandiak őrizetbe vettek a christchurchi terrortámadások egyik gyanúsítottjaként.

Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy három férfit és egy nőt vett őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál.

Rendőrök biztosítják az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínét (Fotó: MTI/AP/Mark Baker)

Az indonéz külügyminiszter közölte, hogy a Maszdzsid al-Núr mecsetben hat indonéz állampolgár tartózkodott a merénylet idején, közülük háromnak nem esett bántódása, a másik hármat még keresik.

Több muzulmán többségű vagy nagyszámú muzulmán lakossal rendelkező ország politikai és vallási vezetői ítélték el a kettős terrortámadást, köztük Indonézia, Malajzia, Törökország, Afganisztán, Pakisztán és India.

A kezdeti hírek bizonytalanok voltak

Ismeretlen tettes tüzet nyitott pénteken Christchurch új-zélandi város egyik mecsetjében, többen életüket vesztették – jelentette a helyi sajtó a rendőrség Twitter-bejegyzésére hivatkozva. Újabb bejelentés szerint egy másik mecsetben is volt lövöldözés, egy személyt pedig őrizetbe vettek.

Az első hírügynökségi jelentések még nem szóltak arról, hányan haltak meg, szemtanúk által adott információk alapján annyit lehet csak tudni, hogy egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett a mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, ezután embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. A fegyveres elmenekült a helyszínről.

Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.

A rendőrség felszólította a lakosokat, hogy a következő órákban ne menjenek ki az utcára, és az iskolákat bezárták. Twitter-bejegyzésben közölték: a hatóságok minden erejükkel próbálják kezelni a rendkívül veszélyes helyzetet, mivel a fegyveres elkövető továbbra is szabadon van. Később arról érkezett hírt, hogy egy személyt őrizetbe vettek, de nem tudni, hogy a merénylőt fogták-e el.

Nem sokkal ezután meg nem erősített hírek alapján a hírügynökségek egy másik christchurch-i mecsetben történt lövöldözésről is hírt adtak. Ez utóbbival kapcsolatban azonban még nem ismerni a részleteket. A helyzet zavarosságát tükrözi, hogy egyes jelentések bizonytalanok abban, valóban a mecseten belül vagy annak környékén történt a lövöldözés.

fecsego.euhiradó

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |