< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Apró kis figyelmesség az új Miniszterelnökségen: koronás szék Orbán Viktornak

| Mobile | RSS

Apró kis figyelmesség az új Miniszterelnökségen: koronás szék Orbán Viktornak

haszanzPOLITIKAma 13:06 354 7991

Ritkán engednek betekintést Orbán Viktor új dolgozójába, a Várban Miniszterelnökséggé átalakított Karmelita kolostorba. De amikor igen, akkor csoda kis dolgokat lehet észrevenni.  

Ez ugye az az épület, ahol letakarták a késő barokk-klasszicista freskókat a puritánság jegyében, bár múzeumokból kölcsönöztek ki festményeket és szőnyegeket, esténkét pedig csak a Miniszterelnökség és a mellette lévő államfői dolgozó, a Sándor-palota kap díszkivilágítás éjfél után.  

A múlt héten Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője járt Orbánnál, hogy szóban is átadja az ultimátumot, hogy milyen feltételekkel maradhat a Fidesz a pártszövetség tagja. Ekkor készült az alábbi fotó:

Abban a teremben jártak, ahol a kormányüléseket tartják. Mint ez egy korábbi, szintén a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett fényképről kiderül.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Weber egy olyan székre támaszkodik, amin egy korona látható. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mint egy másik felvételből kiderül, csak ezen az egy – éppen Orbán által kitakart – széken van ez a díszítés:

Fotó: hirado.hu

Persze lehet, hogy valamelyik másik kormánytagé az asztal közepén álló koronás szék, Orbán inkább egy simát választott magának. 

A széken látható címer a Kossuth-címernek egy olyan ritka változata, amit kevés ideig használtak, a Habsburgok trónfosztása után levették a címerről a koronát. A korona nélküli Kossuth-címer lett az első és a második köztársaság címere, ahogy az 56-os forradalomé is. A rendszerváltás után a parlament döntött arról, hogy a koronás vagy a köztársaságot jobban szimbolizáló Kossuth-címer legyen az ország hivatalos címere. A Fidesz megosztott volt a szavazáskor, Orbán Viktor, Kövér László és Áder János nem szavazta meg a koronás címert, Deutsch Tamás egyenesen ellene szavazott (Fodor Gábor viszont megszavazta a koronás címert). 

Nemcsak a koronás szék, mint apró figyelmesség került nyilvánosságra. Amikor a miniszterelnök vendégül látott nőnapkor újságírókat, készült egy kép a csodás panorámájú terasz és kertrészen. Ez utóbbinál az volt az ígéret, hogy hétvégén látogatható lesz, végül nem a nagyközönség számára ekkor sem nyitják meg. Ezen a képe látható, hogy a Budapesten elárasztó zsánerszobroknak nem jelent akadályt a miniszterelnökség kerítése. 

Két szerzetes látható, a Miniszterelnökség épülete korábban kolostor volt. Hivatalos bejelenetés nem volt a szobrokra, itt fedezte fel őket a szakmai közönség is. 

fecsego.eu/444.hu

Leave a Reply 196 megnézve, 1 alkalommal mai nap |