< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Vizsgálat indul, a Fidesz felfüggeszti a tagságát a Néppártban

| Mobile | RSS

Vizsgálat indul, a Fidesz felfüggeszti a tagságát a Néppártban

Folyamatosan frissülő hírek!

Szerda délután ült össze az Európai Néppárt (EPP) elnöksége. Hosszú és heves vita után megszületett a döntés: vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az Európai Néppártban. Háromtagú bizottság fog vizsgálódni.

  • Nézze itt Orbán sajtótájékoztatóját március 21.csütörtök 00:00
  • LMP: eső után köpönyeg március 20.szerda 20:54
  • Jávor: Orbán blöffjátéka véget ért március 20.szerda 20:19
  • Fekete-Győr: Orbán ma veszített március 20.szerda 20:05
  • DK: véget ért Orbán pávatánca március 20.szerda 19:48
  • Fodorék sajnálkoznak március 20.szerda 19:44 A Magyar Liberális Párt közleményben fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy „az Európai Néppárt megfutamodott, és nem zárta ki a Fidesz a pártcsaládból”. A Liberálisok remélik, hogy a vizsgálat után a néppárt végleg szakít a Fidesszel.  
  • Jobb kezében ott volt a kilépési levél március 20.szerda 19:31 Úgy ment ma Brüsszelbe, hogy őket megtámadták. „13 párt megtámadott minket. Bennünket innen el akartak távolítani” – jegyezte meg. Hozzátette, a kérdés az volt, hogyan reagálnak erre. Jobb kezében ott volt a Fidesz kilépésének hivatalos levele, amit átadott volna Joseph Daulnak – jegyezte meg.
  • Nem kívánnak változtatni a politikájukon március 20.szerda 19:23 Mint mondta, a Néppárt jó döntést hozott, mert nem zárták le semmilyen utat sem, ezért továbbra is támogatják Webert. Hozzátette: nem kívánnak változtatni politikájukon. Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét. Leszögezte, hogy az EP-kampányban a Néppárt mellett fognak kampányolni. „Jó mulatság, férfi munka volt” – tette hozzá.
  • Nyitott kérdés, hova ülnek be a Fidesz EP-képviselői március 20.szerda 19:17 Orbán szerint a bölcsek jelentése csak az EP-választások után fog elkészülni. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz képviselői a választások után beülnek-e a Néppárt frakciójába, úgy válaszolt: nyitott kérdés. Fotó: MTI
  • A Fidesz is háromfős delegációt állít fel március 20.szerda 19:15 A miniszterelnök arról beszélt, A Fidesz is ragaszkodik ahhoz, hogy nem lehet őket kizárni vagy felfüggeszteni, ehhez a Fidesz egy túl nagy párt. Azt a megoldást választották, hogy amíg elkészülnek a jelentéssel, addig a Fidesz felfüggeszti a jogaik gyakorlását, majd a jelentés után ismét leülnek a Néppárttal. A Fideszben is felállítottak egy háromfős delegációt, akik tárgyalni fognak a Néppárttal: Novák Katalin vezetésével, Varga Judit és Szájer József vesz részt a delegációban.
  • “Erről vitatkoztunk 3 órát” március 20.szerda 19:12 A vita különlegességét az adta, hogy egy választási kampány előestéjén történt mindez. A tét az volt, hogy mi lesz az EPP jövője, az is kérdés volt, hogy a Néppárt képes lesz-e helyreállítani az egységét, azzal a céllal, hogy megverjük a szocialistákat. Ezek a tények forogtak ma kockán – jelentette ki. Azt nem tudták elérni, folytatta, hogy a 13 párt visszavonja a kizárási indítványát, bár megkérte a pártelnököket, hogy ettől tekintsenek el, ám ők erre nem voltak hajlandóak. „Ha visszavonták volna az indítványaikat, nem kellett volna ezt a vitát lefolytatni, erről vitatkoztunk három órát. Mi szeretnénk, ha a Néppárt maradna a legerősebb az európai politikában. Szeretnénk, ha a pártcsaládban nem a baloldali eszmék uralkodnának. Ezért azt választottuk, hogy kompromisszumként a 2000-es forgatókönyvet vesszük elő, amikor az osztrákokat akarták kizárni mindenhonnan” – fejtette ki. A miniszterelnök megemlítette, hogy a 2000-es forgatókönyvben három bölcs ember készített jelentést, miután Jörg Haiderrel állt össze az akkori osztrák kormány. „Az, hogy Schüssel most benne van ebben a vizsgálóbizottságban, miközben 20 éve őt vizsgálták, számomra azt jelenti, hogy 20 év múlva én is vizsgálni fogok egy jogállamot, például a svédekét” – fogalmazott Orbán. Egy ilyen ejlentés alapján fog eldőlni, hogy mi lesz a Fidesz és a Néppárt jövője. 
  • Orbán: vén csatalónak számítok március 20.szerda 19:05 Orbán Viktor a szavazás után arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy nagyon érdekes, izgalmas és tanulságos vita után vannak. „Vén csatalónak számítok már az európai politikában, azt gondoltam, olyan, amit még nem láttam, olyan már nem fog történni velünk. Ez a szép a politikában, hogy mindig tudnak történni olyan dolgok, amik még nem történtek” – fogalmazott. A miniszterelnök szerint a Néppárt egy kísérlet, amely a liberálisok, baloldaliak és a keresztény-konzervatívokat próbálják összekötni, ami eddig sikerült, ezért lett a Néppárt Európa legfontosabb pártja. Orbán arról beszélt, hogy a Néppárt baloldali, liberális része úgy döntött, hogy zárják ki a jobboldali részét, és liberálissá szervezetté alakítsák át.   Fotó: MTI
  • Weber: egyértelmű üzenet március 20.szerda 18:49 Manfred Weber az ülés utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Fidesznek nincs beleszólása a Néppárt politikájába, nem vehet részt a Néppárt ülésein és nem szavazhat. A Néppárt csúcsjelöltje szerint ez egyértelmű üzenet, ahogy a Bölcsek Tanácsának felállítása is. Weber hozzátette: tények és cselekedettek kellenek a Fidesz részéről. Szerinte az, hogy 190 szavazattal sikerült elfogadni a Fidesz felfüggesztését, azt mutatja, olyan döntést tudtak hozni, ami mindenki számára megfelelő.
  • Felfüggesztették a Fideszt az Európai Néppártban március 20.szerda 18:40 Határozatlan időre felfüggesztik a Fidesz tagságát az Európai Néppártban – írja Joseph Daul, a néppárt elnöke Twitter-oldalán. A Néppárt a bölcsek tanácsának vizsgálatátához és a jelentéshez köti a jogok visszaállítását. A felfüggesztésről 190 mellette, három ellene szavazattal döntött az EPP. Ahogy ebben a cikkünkben is írtunk róla, kompromisszumos megállapodás született. 
  • Már számolják a szavazatokat március 20.szerda 18:34
  • Navracsics: ez a kompromisszum március 20.szerda 18:31 A mostani megfogalmazás szerint a Fidesz és az EPP elnöksége együtt kérték, hogy függesszék fel a magyar kormánypárt tagságát. Ez a kompromisszum – mondta az eueonewsnak az ülésről távozó Navracsics Tibor magyar biztos.
  • Enyhülnek a németek? március 20.szerda 18:26 Brüsszeli forrásaink szerint a németek részéről tapasztalható némi enyhülés, lehetséges, hogy támogatnák az Orbán Viktor által is szorgalmazott verziót, miszerint egy három tagú vizsgálóbizottságot küldenek Magyarországra, és csak erre az időre függesztik fel a Fidesz tagságát. Jelenleg is tart a szavazás.
  • Elkezdődött a szavazás március 20.szerda 18:15 – az euronews információi szerint.
  • Ide dobják be hamarosan szavazataikat a Néppárt tagjai március 20.szerda 18:10 Fotó: Twitter
  • Daul lemondással fenyegetőzik március 20.szerda 18:07 A Spiegel tudósítása szerint Joseph Daul lemondással fenyegette meg a tagokat, ha nem sikerül megegyezniük. “15 napja hallgatom önöket. Ha nem találunk kompromisszumot, lemondok” – mondta a néppárti elnök.
  • Szünet jöhet március 20.szerda 18:05 A hvg.hu a Spiegel tudósítása alapján arról ír: gondokodási szünetet javasolt az EU bővítési biztosa, Johannes Hahn, hogy azalatt esetleg át is írják a javaslattervezetet.
  • Még mindig vitáznak március 20.szerda 17:41 Közben brüsszeli források szerint még mindig nem szavaztak, tart a vita és feszült a helyzet.
  • Nem támogatják a kompromisszumot március 20.szerda 17:41 “Nem vagyunk készek arra, hogy támogassunk egy kompromisszumot. A kizárást akarjuk” – mondta Engel, luxemburgi képviselő a Spiegel Online szerint. A lap arról ír, a franciák hajlanak a kompromisszumra, míg a hollandok nem, szerintük a Fidesz nem viselkedik EPP-tagként.
  • Nem cél a Néppárt? március 20.szerda 17:35 Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont vezetője közben arról beszél a köztévében, hogy a Néppárt csak egy eszköz, és nem a cél, továbbá az együttműködéshez nem feltétlenül kell bent lenni a pártcsaládban. Az elemző szerint a Fidesz hosszútávon jól is járhat azzal, ha megszervez egy kereszténydemokrata szövetséget, amely később akár együtt is működhet a Néppárttal.
  • Továbbra is heves vita zajlik március 20.szerda 17:33 Heves vita zajlik arról zárt ajtók mögött a Fidesz sorsáról – erről számolt be Zsiros Sándor az ATV Híradójában. A euronews tudósítója szerint a néppárti többség támogatja a Fidesz felfüggesztését. Korábban Gulyás Gergely arról beszélt, ha felfüggesztik a Fidesz tagságát, kilépnek a Néppártból. 
  • Itt van a teljes javaslat március 20.szerda 17:27 Fotó: Twitter
  • Felfüggesztené a Fidesz szavazati jogát március 20.szerda 17:19 A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Weber arról beszélt az ülésen, hogy a Fidesz szavazati jogát mindenképp fel kellene függeszteni a Néppártban.
  • A KDNP maradhat a Néppártban március 20.szerda 17:17 A Fidesz kizárása az Európai Néppártból (EPP) nem hozza automatikusan magával azt, hogy a vele együtt kormányt alkotó KDNP-t is kizárnák – írja az Azonnali. A hírportálnak erről Harrach Péter, a KDNP elnöke beszélt, aki azt mondta, hogy „rólunk nincs szó”. Ezt erősítette meg az Azonnalinak az Európai Néppárt sajtóosztálya is, akik azt mondták, hogy a tizenhárom tagpárt kizárási indítványa kifejezetten csak a Fideszre irányult, ezért a vele kormányzó KDNP tagságáról nem szavazhatnak.
  • Komoly vita az ajtók mögött március 20.szerda 17:02 Eredetileg 17:30-kor kezdődött volna Manfred Weber sajtótájékoztatója, amit elhalasztottak 17:00-ra, a sajtótájékoztató viszont még mindig nem kezdődött el. Az euronews szerint azért csúszik Weber sajtótájékoztatója, mert komoly vita zajlik bent.
  • Orbán kész új EP-csoportot alakítani március 20.szerda 16:47 A Mérce a BBC brüsszeli tudósítójának beszámolója alapján arról ír, a magyar miniszterelnök azt mondta beszédében, ha ma az eredeti javaslat szerint, és nem a Fidesz kérésére, felfüggesztik a pártot a Néppártban, akkor kész új EP-frakciót alakítani másokkal.
  • Dobrev Klára Brüsszelben várja, mi lesz a Fidesszel: március 20.szerda 16:36
  • Orbán: fake news a Fideszt érintő vádak március 20.szerda 16:31 – erről beszélt a miniszterelnök zárt ajtók mögött egy finn politikus tweetje szerint. Aura Salla arról írt, a magyar miniszterelnök szerint a Fidesz konzervatív, és azokkal van vitájuk, akik kizárnák a pártot az EPP-ből.  A finn politikus hozzátette, ez az egyetlen dolog, amiben egyetértenek, hogy vitáik vannak: “mi az értékeinket védjük”.
  • Kettős szankció jöhet március 20.szerda 16:28 Kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre – nyilatkozta a megbeszélés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke az Index tudósítása szerint.  Az egyik szankció a Fidesz tagságának felfüggesztését takarja, a másik pedig azt, hogy egy háromtagú “bölcsek tanácsa” venné ellenőrzés alá a Fideszt. A bölcsek tanácsa azt vizsgálná, hogy a Fidesz betartja-e Manfred Weber frakcióvezető közelmúltban megfogalmazott feltételeit – ne legyen EU-ellenes kampány, és a CEU maradhasson Budapesten – és hogy a Fidesz politikája megfelel-e a Néppárt novemberi kongresszusán elfogadott nyilatkozatban foglaltaknak (miszerint az Európai Néppárt büszke rá, hogy az Európai Unió a liberális demokráciában gyökerezik).
  • A néppárti ülés előtt március 20.szerda 16:04
  • Orbán megérkezett Brüsszelbe március 20.szerda 15:35
  • Kurz fél évre függesztené fel a Fideszt március 20.szerda 15:33 Sebastian Kurz osztrák kancellár fél évre függesztené fel a Fidesz európai néppárti tagságát. Az osztrák Néppárt (ÖVP) a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) és a Keresztényszociális Unióhoz (CSU) hasonlóan támogatni fogja ManfedWebernek, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjének és EP-választási csúcsjelöltjének az erre vonatkozó javaslatát. Kurz felvetette azt is, hogy az esetleges felfüggesztés fél éve alatt egy úgynevezett bölcsek tanácsa vizsgálja meg részletesen a helyzetet.
  • Levelet írt a miniszterelnök március 20.szerda 15:33 Egy nappal azelőtt, hogy az Európai Néppárt közgyűlése szerdán a Fidesz kizárásáról vagy a pártcsaládban maradásáról tárgyal, Orbán Viktor levelet küldött a Keresztényszociális Unió (CSU) irányítása alatt álló bajor tartomány vezetőinek. Az Index szerint ebben azt írja: garantálja, hogy a CEU tovább kutathat és oktathat Magyarországon. Florian Hermann, a Bajor Szabadállam kancellári hivatalának vezetője a Süddeutsche Zeitungnak idézett is a levélből. „A magyar kormány nevében biztosíthatom önöket, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem és a CEU együttműködése a magyar felsőoktatásban semmilyen akadályba nem ütközik.” – írta a miniszterelnök.
  • Gulyás: felfüggesztés esetén, elhagyják a Néppártot március 20.szerda 15:30 A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor – mondta az MTI-nek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a párt alelnöke. Gulyás Gergely hozzátette: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.
  • Juncker kizárná, a CDU-elnöke felfüggesztené a Fideszt március 20.szerda 15:28 A Fidesz EPP-tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.
  • Gyurcsány: a Néppárt ma megüti a Fideszt március 20.szerda 15:25 Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán reagált az eseményekre, szerinte a Néppárt ma „megüti” a Fideszt. „Nem tehetnek mást. Hogy felfüggesztik vagy kizárják, mindegy. Szerencsétlenek lettek az európaiak világában. Szégyellni való gyülekezet. Barátságuk mérgező” – fogalmaz a DK elnöke, akinek a teljes bejegyzése itt olvasható.
  • Balog is megszólalt a kizárásról március 20.szerda 15:25 Hosszú interjút adott a Die Welt című német lapnak Balog Zoltán, egykori emberi erőforrás miniszter. A politikus, aki jelenleg a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a német-magyar kapcsolatokról és az Európai Néppártban várható döntéstől is beszélt. Az utóbbiról azt mondta: még soha nem álltak ilyen közel a szakításhoz, de ha valóban komolyra fordulnak a dolgok, azzal mindét fél sokat veszíthet.
  • A felfüggesztés következményei március 20.szerda 15:25 A Fidesz felfüggesztése az Európai Néppártban nemcsak azt jelentené, hogy a fideszesek nem szavazhatnának már semmilyen néppárti döntéshozatalnál, és brüsszeli vizsgálóbizottság monitoringozná Budapesten a jogállamiságot, hanem azt is: Orbán Viktor a holnapi EU-csúcs előtt, ma este már nem ül egy vacsoraasztalhoz Angela Merkellel, német kancellárral. Bővebben itt olvashat arról, mi a következménye annak, ha a brüsszeli fideszes képviselők, és a fideszes magyar politikusok elesnének a tagpárti jogosítványaiktól. 
  • Orbán célja a kizárás elkerülése március 20.szerda 15:24 Orbán Viktor miniszterelnök célja a Fidesz Néppártból való kizárásának az elkerülése, de felfüggesztés esetén is mérlegelhetik a Fidesz távozását a Néppártból – brüsszeli és kormányközeli forrásaink szerint ez valószínű a mai EPP-döntés után. Orbán Viktor a legenyhébb fokozatot, a “vizsgálóbizottság kiküldését” szerette volna elérni, de forrásaink szerint Weber szűk körben azt mondta: a Néppártban már elveszett a bizalom a Fidesz iránt. A CDU álláspontja is a Fidesz felfüggesztése.
  • Három ultimátum Webertől március 20.szerda 15:22   A Néppárt frakcióvezetője három ultimátumhoz kötötte a Fidesz tagságát: Orbán Viktor kérjen bocsánatot azoktól a néppárti politikusoktól, akiket „hasznos idiótáknak” nevezett, amiért azok kizárnák a Fideszt az EPP-ből. Valamint Manfred Weber felszólította a miniszterelnököt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak és rendezze a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét. A miniszterelnök ebből két feltételt teljesített: a plakátokat elkezdték leszedni, az EPP-tagpárt vezetőitől pedig levélben kért bocsánatot.
  • Plakátkampány március 20.szerda 15:07 Az EPP több tagpártja azután kezdeményezte a Fidesz tagságának felfüggesztetését a pártcsaládból, miután a kormány február közepén plakátkampányt indított, ahol Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, Brüsszelt és Soros Györgyöt támadták.
  • fecsego.eu/atv
Leave a Reply 168 megnézve, 1 alkalommal mai nap |