< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Szűkös források az EP-választás előtt: hangosbemondóval kampányol az MSZP-Párbeszéd//Ressources limitées avant les élections européennes: campagne MSZP-Dialogue avec haut-parleur

| Mobile | RSS

Szűkös források az EP-választás előtt: hangosbemondóval kampányol az MSZP-Párbeszéd//Ressources limitées avant les élections européennes: campagne MSZP-Dialogue avec haut-parleur

Már ajánlatokat is küldött az MSZP-Párbeszéd a plakáthelyeket kiadó ügynökségeknek, de nem fűznek sok reményt a közteres „láthatósághoz” – mások mellett erről beszéltek a két párt politikusai egy kedd reggeli háttérbeszélgetésen. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pedig továbbra is „távoli, de reális” veszélynek tartja Magyarország kiléptetését az Európai Unióból.

szerző:Varga Krisztián

Szűkös források az EP-választás előtt: hangosbemondóval kampányol az MSZP-Párbeszéd

Nem állnak rendelkezésre milliárdok, így még mindig komoly fejtörést okoz a szocialistáknak, hogy milyen eszközökkel kampányolnak majd az európai parlamenti választások előtt – többek között ez hangzott el az MSZP-Párbeszéd szövetség  által szervezett háttérbeszélgetésen kedden. Ami biztos, hogy a közösségi média lesz az elsődleges kampánycsatorna, miközben jövő héten indítják országjáró útjára azt a kampánybuszt, amely hangosbemondóval viszi majd el az emberekhez a szociális Európa vízióját. A pártszövetség ugyanakkor annak lehetőségét sem vetette el, hogy a köztereken is kint legyenek plakátok formájában, tekintve, hogy már ajánlatokat is kértek az ezzel foglalkozó ügynökségektől. Igaz, ehhez nem fűznek sok reményt.

A kötetlen, zárt beszélgetésen egyébként mintegy húszan vettek részt. Az MSZP-t Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István EP-képviselő, míg a Párbeszédet Jávor Benedek EP-képviselő képviselte. Az uniós választások előtt persze elképzelhetetlen volt, hogy a migráció ne kerüljön szóba, amit ezúttal sem úsztak meg a politikusok. Véleményük szerint – ellenben a kormánymédiában megjelent híradásokkal – soha nem támogattak olyan felülről nyitott kvótajavaslatot, amely kiszámíthatatlanságra adott volna okot. Bár a híradások az EU-t is gyakran migrációt pártolónak mutatja be, Jávor közbeszúrta: pont az EU tett lépéseket a migráció megfékezésére, például a Törökországgal kötött szerződéssel is. Ezzel szemben – mint mondta – a magyar kormánynak egy javaslata sem volt, hogy érdemben mit kellene kezdeni a helyzettel. A felek egyöntetűen hangsúlyozták, hogy olyan javaslat sincs az EU-ban, amely bátorítaná az illegális migrációt.

„Mi leszünk a leghatékonyabbak” – vette át a szót Ujhelyi István, arra utalva, hogy a 21 magyar EP-képviselőből szerinte Jávor Benedek és ő maga tette le a legtöbbet az asztalra. Nem véletlen, hogy mindkettejüket – külön-külön kategóriában és évben – az év EP-képviselőjének választották Brüsszelben.

A pártszövetségek listája egyébként a következőképpen alakul a jelenlévő képviselők szempontjából: Ujhelyi István a közös MSZP-Párbeszéd lista második helyén áll, míg Jávor Benedek a negyedik helyet kapta meg. Tóth Bertalan szimbolikus első helye miatt ugyanakkor mindenki előrébb lép egyet a virtuális listán. Bár a megjelent képviselők más-más frakcióban dolgoznak az EP-ben, Ujhelyi közbevetette: két éve vár a pillanatra, hogy Jávor is ott üljön Tóth Bertalan mellett, merthogy Brüsszelben már a korábbiakban is jó munkakapcsolat alakult ki a párbeszédes kollégájával.

Annak ellenére, hogy Ujhelyi a szocialistákat, míg Jávor a zöldeket képviseli az EP-ben, a politikusok azt gondolják, ez nem hátrányként, hanem sokkal inkább előnyként fogható fel. Abból a szempontból mindenképpen, hogy így nagyobb terük akad kint is az „orbánizmus” megállítására, hogy az ne terjedjen „vírusként”, és ez ellen két frakcióban is fel tudnak lépni. Ujhelyi szerint a Fideszt felfüggesztő Néppártnak nem lesz többsége, miközben „az ő két frakciójukban” többen lesznek. A szocialista képviselő szerint a két frakció rejtette lehetőségek egyike, hogy akár Manfred Weber jelöltségét is képesek lehetnek megakadályozni.

Kiderült az is, hogy az ellenzéki „bölcsek tanácsa” – amelyet a hétvégén jelentett be a két párt – újabb tagokkal bővülhet, akik nem feltétlen tartoznak a baloldali értelmiséghez. Erről egyébként hétfőn már az atv.hu is közölt egy cikket. Eközben Tóth Bertalan „távoli, de reális veszélynek” tartja azt, hogy Orbán Viktor kivezetné Magyarországot az Európai Unióból, amelynek szerinte katasztrofális következményei lennének. A pártelnök úgy látja, a kormánynak nincsenek válaszai a jövőt érintő kihívásokra, hiszen nem gondolja, hogy „az MTA lenyomása” ebben a kategóriába tartozna.

Ressources limitées avant les élections européennes: campagne MSZP-Dialogue avec haut-parleur

Le dialogue MSZP a déjà envoyé des suggestions aux agences qui publient des affiches, mais n’ont pas beaucoup d’espoir de “visibilité publique” – les politiciens des deux partis en ont parlé mardi matin. Bertalan Tóth et le président du MSZP considèrent toujours la «sortie de l’Union européenne» comme une menace «lointaine mais réaliste».

par Krisztián Varga
Ressources limitées avant les élections européennes: campagne MSZP-Dialogue avec haut-parleur

Il n’y a pas de milliards, les socialistes ont encore de gros problèmes de moyens pour faire campagne avant les élections au Parlement européen, notamment lors d’une discussion de fond organisée mardi par l’association MSZP-Dialogue. Ce qui est certain, c’est que les médias sociaux seront le principal canal de la campagne lors du lancement du bus de campagne la semaine prochaine, qui diffusera au grand public la vision d’une Europe sociale. Dans le même temps, l’alliance entre les partis n’a pas nié la possibilité de se présenter sous la forme d’affiches sur des espaces publics, car elle avait déjà demandé des contrats aux agences concernées. C’est vrai, il n’y a pas beaucoup d’espoir pour cela.

À propos, dans une conversation informelle et fermée, environ vingt ont été impliqués. Le MSZP était représenté par Bertalan Tóth, la baronne Ujhelyi et le député européen Ujhelyi, tandis que le dialogue était représenté par le député européen Benedek Jávor. Bien entendu, avant les élections européennes, il était inconcevable de ne pas parler de migration et cette fois-ci, les hommes politiques ne nageaient pas. À leur avis, contrairement aux informations parues dans les médias gouvernementaux, ils n’ont jamais soutenu une proposition de quota illimitée qui aurait rendu imprévisible. Bien que les reportages montrent souvent que l’UE est un défenseur des migrations, Jávor est intervenu: l’UE a pris des mesures pour limiter les migrations, par exemple grâce à un traité avec la Turquie. En revanche, comme l’a dit le gouvernement hongrois, le gouvernement hongrois n’a pas suggéré quoi faire de la situation. Les parties ont unanimement souligné qu’il n’y avait pas de proposition dans l’UE pour encourager la migration illégale.

“Nous serons les plus efficaces”, a déclaré István Ujhelyi, suggérant que, parmi les 21 députés européens hongrois, Benedek Jávor et lui-même avaient fait le maximum. Ce n’est pas un hasard si tous deux – dans une catégorie et une année distinctes – ont été élus députés de l’année à Bruxelles.

La liste des associations de partis est la suivante pour les représentants présents: István Ujhelyi occupe la deuxième place dans le dialogue commun MSZP-Pár, tandis que Benedek Jávor s’est classé quatrième. Cependant, en raison de la première place symbolique de Bertalan Tóth, tout le monde avance sur la liste virtuelle. Ujhelyi est intervenu pendant deux ans. Il attendait que Jávor siège à côté de Bertalan Tóth, car à Bruxelles, il entretenait de bonnes relations de travail avec son collègue.

Malgré le fait qu’Ujhelyi représente les socialistes, alors que Jávor représente les Verts au PE, les politiciens pensent que ce n’est pas un désavantage, mais un avantage. En tout état de cause, il est plus possible de mettre fin à “l’orbisme” afin que celui-ci ne se transmette pas comme un “virus” et ne puisse être contré par deux factions. Selon Ujhelyi, le Parti populaire, suspendant le Fidesz, n’aura pas la majorité, alors que “leurs deux factions” en auront davantage. Selon le représentant socialiste, l’une des possibilités cachées des deux factions est qu’elles peuvent empêcher la candidature de Manfred Weber.

Il s’est également avéré que le “conseil avisé” de l’opposition, annoncé par les deux partis ce week-end, pourrait être élargi avec de nouveaux membres qui n’appartiennent pas nécessairement aux intellectuels de gauche. Sinon, un article a été publié par atv.hu lundi. Pour sa part, Bertalan Tóth considère le “danger lointain mais réel” que Viktor Orbán entraînerait la Hongrie hors de l’Union européenne, ce qui, selon lui, aurait des conséquences désastreuses. Le président du parti estime que le gouvernement ne répond pas aux défis futurs, car il ne pense pas que “pousser le MTA” entre dans cette catégorie.

fecsego.eu/atv

Articles connexes:

fecsego.eu/atv

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |