< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Rendőrségi hírek / Blog article: Elkeseredett és demoralizálódott állományról számolnak be a rendőrök

| Mobile | RSS

Elkeseredett és demoralizálódott állományról számolnak be a rendőrök

Régóta tapintható a bérfeszültség a rendőrségen belül, főként az alacsony, megélhetésre sem elég fizetésekre panaszkodnak a rendőrök, országos szinten – írja az Index.

A portál úgy tudja, hogy nemrég az országos rendőrfőkapitánynak kellett Miskolcra utaznia csillapítani a kedélyeket, miután valaki egy O1G feliratot pingált a miskolci kapitányság egyik liftjébe.

Az Index forrásai és rendőrségi fórumok beszámolói alapján azt írja, hogy a kapitányok észlelik ugyan az állomány elégedetlenségét, de nem tudnak segíteni. Az országos és a megyei kapitányok körlevélben kértek kitartást a dolgozóktól.

– A rendőrök szemét kiszúrják egy 130 000 forintos fizetéssel, miközben mennyi juttatást vettek el ez évben, többek között: cafeteria. Már nem lehet 100 000 forintot kiutalással kérni, mindent Szép kártyára lehet tenni. Teljesítményjuttatás: a felére csökkentették, ki van adva, minden osztályon maximum a fele kaphat teljesítményjuttatást. Tavaly és előtte 2×70 000 forintot kaptam májusban és októberben jutalomként, most ebből nulla forintot kaptam

– idéz a lap egy beszámolót.

Egy másik rendőr azt írta, hogy a járőrök hihetetlenül alacsony fizetést kapnak, 130 000–140 000 forintot, plusz juttatásokat. Szerinte a béremelés is egy nagy kamu volt, mert van, akinek emelték, de a legtöbben semmivel sem kaptak többet.

Az Index megjegyzi, hogy a bérproblémák szükségszerű következménye a leszerelés. Információik szerint sokan az építőiparba mennek inkább dolgozni, máshol, például Paks környékén tömeges a leszerelés, és a többség inkább a paksi atomerőműbe megy biztonsági őrnek.

Úgy tudják, hogy Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyéből jelezték, hogy alig van mozdítható járőr, ezért ezeken a helyeken adminisztratív eszközökkel és átcsoportosítással küzdenek a rendőri vezetők. A létszámhiány miatt magas rangú tiszteket, nyomozókat, néhol bűnügyi technikusokat osztottak be járőrözésre. A lap forrása szerint aláírattak velük egy papírt, hogy önkéntesen mennek járőrözni.

A rendőrség ezt nem cáfolta.

A rendőrség adatai szerint a hivatásos állomány létszáma 39 207 fő volt február 1-jén, ami az Országos Rendőr-főkapitányság szerint 97 százalékos feltöltöttséget jelent. Ez szerintük normál fluktuációs jelenségnek tekinthető, és nem jelent közbiztonsági deficitet.

Tavaly nyáron Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy az alacsony fizetés és az elvett nyugdíj miatt szerelnek le a rendőrök, mivel a rendvédelmi életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tavaly nyáron ebben a cikkünkben írtunk egy házaspárról, akik itthon leszereltek, jelenleg Németországban fizetésük többszörösét keresik takarítással és raktárosi munkával.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |