< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Lemond Theresa May

| Mobile | RSS

Lemond Theresa May

szerző:mfor.hu

A brit miniszterelnök azt mondta a konzervatív képviselőknek, hogy még a Brexit-tárgyalások következő köre előtt távozik hivatalából.


Lemond Theresa May. A brit miniszterelnök ezt szerda délután, zárt ajtók mögötti tanácskozáson közölte a konzervatív párti képviselők befolyásos szakpolitikai testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság tagjaival. May azt mondta, még a Brexit-tárgyalások következő köre előtt távozik hivatalából.

May bejelentésében arról beszélt, hogy az elmúlt, Brexittől terhelt időszak embert próbáló volt az egész országnak és a Konzervatív Pártnak is. Hozzátette, hogy ezzel együtt majdnem készen is állnak arra, hogy új fejezetet nyissanak, és fényesebb jövőt építsenek, azonban mindenek előtt be kell fejezni az aktuális feladatot. Azzal folytatta, hogy 

nagyon tisztán érzékeli a pártban uralkodó hangulatot, miszerint erős az igény egy új megközelítésre és vezetésre a Brexit-tárgyalások második körében. És ő ennek nem fog az útjába állni.

Theresa May kilép a brit kormány székhelyéül szolgáló londoni Downing Street 10. ajtaján szerda délután. (Fotó: Shutterstock)

Theresa May kilép a brit kormány székhelyéül szolgáló londoni Downing Street 10. ajtaján szerda délután. (Fotó: Shutterstock)

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a Brexit-folyamat végigvitelét.

A Guardian tudósítása szerint May bejelentését tiszteletteljesen és komoran fogadták a konzervatív képviselők. George Freeman szerint ez volt a miniszterelnök “valaha tartott legjobb beszéde”, melyben “hihetetlen méltóságot” mutatott. David Mundell Skóciáért felelős miniszter szerint May ismét megmutatta, hogy a személyes nyereség helyett mindig a nemzet érdekeit helyezi legelőre. Közben Boris Johnson, a Brexit legfőbb arca kommentár nélkül hagyta ott a gyűlést, de a tudósítások szerint boldognak tűnt.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn már nem értékelte ilyen pozitívan May beszédét. Szerinte ez a húzás egyszer és mindenkorra megmutatta, hogy a miniszterelnök kaotikus Brexit-tárgyalásai valójában csak a pártja menedzseléséről szóltak, nem pedig elvekről és a közérdekről. Hozzátette: az új vezető választása nem lehet “konzervatív átverés”, most már az embereknek kell dönteniük.

May leköszönésének lehetséges időrendje a következő: május 27-én megkezdődik a verseny a székéért, június 28-án May részt vesz az utolsó nemzetközi csúcsán, az Oszakában megrendezendő G20-on, majd július 10-én új konzervatív vezető lép a helyébe.

Az április 17-én megrendezendő SME 2019 KKV-konferenciánk egyebek mellett a Brexit hatásaival is foglalkozik majd.

(Guardian, MTI)

motor.hu

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |