< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A világ nagy részére ‘rászabadíthatja’ a betegségterjesztő szúnyogokat a globális felmelegedés//Le réchauffement climatique peut «libérer» la plupart des «moustiques» du monde

| Mobile | RSS

A világ nagy részére ‘rászabadíthatja’ a betegségterjesztő szúnyogokat a globális felmelegedés//Le réchauffement climatique peut «libérer» la plupart des «moustiques» du monde

2019. március 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Klímaváltozás

nyomtatás
internetről:szon.hu

Világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok új áldozatává az évszázad végéig a globális felmelegedés nyomán – figyelmeztetnek a kutatók.

“A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Hozzátette: “a szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben, Brazíliában kirobbant zikajárvány után, komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben”.

Carlson és a Floridai Egyetemen dolgozó Sadie J. Ryan azt tanulmányozták, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog – az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), valamint az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) -, a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül – írja a medicalxpress.com.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat, mivel azok évente emberek millióinak haláláért felelős betegségeket hordoznak. Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet a dengue-, a zika- és a chikungunyavírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, amely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.

A globális felmelegedés miatt előfordulhat, hogy a világ csaknem teljes népessége ki lesz téve a betegségek fenyegetésének valamikor a következő öt évtized folyamán. A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a trópusi területeken egész évben fennállhat, míg a világ többi részén szezonális lehet a betegségterjedés kockázata.

“Ezek a betegségek, amelyekre úgy gondolunk, mint szigorúan a trópusi területekre korlátozódó betegségekre, már most felütötték a fejüket az olyan számukra kedvező éghajlatú területeken, mint például Florida, mivel az emberek szerte a világba eljuttatják a különböző kórokozókat” – magyarázta Ryan.

“Az olyan helyeknek, mint Európa, Észak-Amerika és a trópusok magasan fekvő területei, amelyek eddig túl hűvösek voltak a vírusok számára, most olyan új betegségekkel kell szembenézniük, mint a dengue-láz” – tette hozzá Carlson.

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás által legsúlyosabban érintett térségekben, beleértve Nyugat-Afrikát és Délkelet-Ázsiát, az ázsiai tigrisszúnyogok populációjának komoly visszaesésére kell számítani.

“Ez úgy hangozhat, mint egy félig jó, félig rossz forgatókönyv, ám az az igazság, hogy ez teljes egészében rossz” – húzta alá Carlson, hozzátéve, hogy, ha egy régió túlságosan felmelegszik ahhoz, hogy a dengue-láz terjedni tudjon, akkor ott egyéb, de ugyanolyan súlyos fenyegetésekkel kell szembenézni.

fecsego.eu/ma.hu

Le réchauffement climatique peut «libérer» la plupart des «moustiques» du monde

Changement climatique

Les chercheurs préviennent qu’un milliard de personnes dans le monde peuvent devenir une nouvelle victime de moustiques responsables de maladies d’ici la fin du siècle à la suite du réchauffement climatique.

“Le changement climatique est la menace la plus importante et la plus complète pour la sécurité sanitaire mondiale”, a déclaré Colin J. Carlson, co-auteur d’un doctorant à l’université de Georgetown, à Washington, publié dans la revue scientifique PLOS Neglected Tropical Diseases. Il a ajouté: “Les moustiques ne sont qu’une partie du problème, mais après 2015, l’épidémie de zika au Brésil, nous nous inquiétons sérieusement de ce à quoi nous pouvons nous attendre à l’avenir.”

Carlson et Sadie J. Ryan, de l’Université de Floride, ont étudié ce qui se produirait si les deux maladies les plus répandues parmi les moustiques – l’hippopotame égyptien (Aedes aegypti) et le moustique tigre asiatique (Aedes albopictus) – suivent l’évolution de la température moyenne mondiale. depuis des décennies – écrit medicalxpress.com.

L’Organisation mondiale de la santé (OMS) classe les moustiques comme l’un des animaux les plus mortels de la planète, car ils sont porteurs de maladies responsables de la mort de millions de personnes chaque année. Les moustiques égyptiens de la hanche et les moustiques tigres asiatiques peuvent également être porteurs de la dengue, du zika et du chikungunyavirus, ainsi que d’au moins une douzaine d’autres maladies qui, selon les chercheurs, pourraient devenir une menace sérieuse au cours des cinquante prochaines années.

Le réchauffement climatique pourrait signifier que presque toute la population mondiale sera exposée à la menace de la maladie au cours des cinq prochaines décennies. Les chercheurs affirment que la température moyenne mondiale peut augmenter dans les zones tropicales tout au long de l’année, alors que dans d’autres régions du monde, le risque de propagation de la maladie peut être saisonnier.

“Ces maladies, que nous croyons strictement limitées aux maladies tropicales, ont déjà frappé la tête dans des zones qui leur sont favorables, comme la Floride, car des personnes du monde entier propagent des agents pathogènes différents”, a expliqué Ryan.

“Des régions telles que l’Europe, l’Amérique du Nord et les hautes régions tropicales, trop froides jusqu’à présent pour les virus, sont maintenant confrontées à de nouvelles maladies comme la dengue”, a ajouté M. Carlson.

Selon les experts, les zones de changement climatique les plus gravement touchées, notamment l’Afrique de l’Ouest et l’Asie du Sud-Est, devraient connaître une forte baisse de la population de moustiques tigres d’Asie.

“Cela peut sembler un scénario mi-bon, mi-mauvais, mais la vérité est que c’est complètement faux”, a déclaré Carlson, ajoutant que si une région devenait trop chaude pour propager la dengue, il existe d’autres menaces, mais tout aussi graves, ici.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |