< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Lasse Skytt: Orbánland – nincs megosztottabb ország Európában, mint Magyarország 0 203

| Mobile | RSS

Lasse Skytt: Orbánland – nincs megosztottabb ország Európában, mint Magyarország 0 203

Kerítésen innenKiemelt hírek

bl

orbanland

Fotó: facebook

Orbán Viktor Európában tabukat döntött meg, Magyarországon viszont meg sem nyitott komoly vitákat Lasse Skytt szerint. A fiatal dán újságíró néhány éve megelégelte a Magyarországról szóló felületes riportokat, ezért ideköltözött, hogy a saját szemével lássa a politikát.

… a szólásszabadság veszélyes is lehet!

Az újságíró hangsúlyozta, nem érthetsz meg egy országot úgy, ha odamész csupán három napra. Sokan így tudósítottak Budapestről. Márpedig összetett témákat, egy igencsak összetett országot így megérteni sem lehet, nemhogy átadni. Persze amikor idejött 2013-ban, viszonylag gyorsan tudósítani kezdte dán lapokat, de nem éreztem magát jól a bőrében:

“Valóban vannak hasonlóságok Dánia és Magyarország között. Nálunk is voltak válságok, amelyek miatt muszáj volt elkezdenünk beszélni a komoly problémákról. Iszlám, politikai korrektség, kisebbségek… A Mohamed-karikatúrák ügye volt az egyik ilyen. A szólásszabadság mellett álltam mindig, dolgoztam pedig olyan lapnál, amely ellen terrorakciókat követtek el akkor is, amikor ott voltam. Nem voltak sikeres akciók, de mégis… Tapasztaltam, hogy a szólásszabadság veszélyes is lehet. S hogy ezekről a kérdésekről igenis beszélni kell.”

A Fidesz pedig dán perspektívából ultra-szélsőjobboldali

Kitért arra, hogy Dániában a konzervativizmus a hagyományos értékek, a család vagy az egyház védelmét jelenti. Igaz, utóbbi nem sokat jelent az emberek többségének, az evangélikus egyház pedig rendkívül liberális:

“Magyarországon a politika egésze is jócskán jobbra áll a dánhoz képest. A mi baloldalunk Magyarországon ultrabalosnak számítana. A Fidesz pedig dán perspektívából ultra-szélsőjobboldali. A dán konzervatívok vezetője például homoszexuális. Nehezen tudom elképzelni ezt a helyzetet Magyarországon.”

Megfogalmazta, szabadúszóként dolgozik és ragaszkodik a teljes szabadsághoz. Úgy látja, amit Orbán tesz, sokaknak jó, sokan jobban élnek, mint tíz éve. A szabadságra, különösen pedig a médiaszabadság hiányára ugyanakkor érthető okokból érzékeny:

“Nehezen fogadható el, hogy ilyen árat kellene fizetnie bármilyen országnak az akár helyes migrációs politikáért vagy a stabilabb gazdaságért. Tudom, hogy korábban Magyarországon a vezető médiumok inkább a baloldal irányába voltak elfogultak, de hogy itt újságnak hívják magukat olyanok, akik nyilvánvalóan nem számolnak be komplett eseményekről, ha az kellemetlen a kormánynak vagy a tulajdonosuknak – ráadásul a kettő olykor ugyanaz –, az rendkívül egészségtelen.”

Lehet sikeres gazdaságilag egy diktatúra

Úgy véli, újra kell nyitni, le kell folytatni a komoly vitákat. Ezt Orbán európai szinten nagyon határozottan képviseli, ami szerinte is egészséges. Itt, Magyarországon viszont nem végez ilyen jó munkát, itt komoly viták nincsenek megnyitva:

“Nem csak a médiában, az intézmények elfoglalásában is tükröződik mindez – állami intézményekében, amelyeknek pedig definíció szerint nem lenne szabad átpolitizálódniuk. Olyan választási rendszert hoztak létre, amely két nagy párt vetélkedésére van szabva, holott nincs is két nagy párt, csak egy, meg egy rakás kicsi. Ez is nagyon egészségtelen.” /…/ “Lehet sikeres gazdaságilag egy diktatúra vagy abszolút monarchia is, hogyne. Csak akkor elfelejthetjük a demokráciát. Amelyben számít a szavunk, amelyben az esély legalább megvan, hogy változtathatunk a dolgokon a szavazatunkkal.”

“A valóságban viszont nincs megosztottabb ország Európában, mint Magyarország”

Elmondta, kívülről Magyarország egységesnek látszik. Úgy fest, mintha a nép egésze felsorakozott volna Orbán mögé. Ez a kép még a magyarokban is él olykor:

“A valóságban viszont nincs megosztottabb ország Európában, mint a hazájuk. A polgárok fele Orbánra, a másik felük ellene szavazott. A két tábor között pedig sokkal szélesebb a szakadék, mint bárhol másutt. Még akkor is, ha az persze kérdéses, hogy a Jobbik hova sorolható. Erre is megpróbálok válaszolni, van egy interjú a könyvben Gyöngyösi Mártonnal. Schmidt Máriával, a néhai Andy Vajnával vagy Gyurcsány Ferenccel szintén.”

Összesen 16 interjú van a kötetben– ez a könyv harmada. Orbán persze kétségtelenül dominálja Magyarországot, ezért is lett a könyv címe Orbánland:

“A magyar megosztottság pedig már azon is látszik, ahogy a címet fogadták – még a megjelenés előtt. A baloldaliak nem szeretik, mert szerintük túl magasra emeli Orbánt, a fideszesek meg rögtön támadást látnak benne, hogy „na, a liberális külföldi firkász már megint ráront a miniszterelnökre”. Egyik sem igaz. Sem támadás, sem éljenzés nincs a címben. Sem a könyvben.”

forrás: Városi Kurir

/Az interjú teljes szövege a valaszonline.hu oldalon olvasható./

Leave a Reply 818 megnézve, 1 alkalommal mai nap |