< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A hét első felében marad a szárazság

| Mobile | RSS

A hét első felében marad a szárazság

2019. április 2. | hozzászólás | Közélet

Időjárás

A felső talajréteg szárazsága már elérte a kritikus szintet, de a következő napokban marad a szárazság.

betűméret

A hét második felében és a jövő héten várható délnyugat felől csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn közzétett agrometeorológiai elemezéséből.

Kifejtették: a csapadékhiány országszerte 20-30 milliméter közötti.

Az őszi vetések a napos, meleg időben gyorsan fejlődnének, de a legtöbb helyen a szárazság ezt lassítja. Egyre több gyümölcsfa virágzik, ehhez kedvező a napos, száraz idő, amely a kártevők elleni védekezést is segíti. Ugyanakkor az elmúlt héten, főként csütörtökön a fagy – amikor az Alföldön többfelé 2 méteres magasságban is mínusz 4 – mínusz 7 fokig hűlt a levegő – ismét károkat okozott a virágzó kajszi-, illetve mandulafákon.

Azt írták: a hét első felében nem változik számottevően az időjárás. Gyakran lesz élénk a szél, amely a száraz talajt könnyen felkapja. Szerdán és csütörtökön csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor, majd a jelenlegi számítások szerint pénteken országszerte, szombaton főként keleten, vasárnap pedig délnyugat felől ismét sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A csapadék mennyisége általában 10 és 20 milliméter között valószínű a hét végéig, de a jövő héten is csapadékos marad az időjárás. Kedden és szerdán a szélvédett, környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő területeken lehet még gyenge fagy, a hét további részén azonban többnyire fagymentesek lesznek az éjszakák. A nappali hőmérséklet a hétfői lehűlés után csütörtökig ismét melegszik, majd a pénteki ciklon hoz átmeneti, nyugaton többfokos, keleten gyengébb lehűlést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán jeleníti meg a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapjául szolgáló információkat. A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá csaknem 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonon is érdeklődni lehet a 06-90-603421-es telefonszámon, továbbá rendelkezésre áll a Meteora mobilalkalmazás is – írta a meteorológiai szolgálat.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |