< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Kiderült, hogy a szerb elnök nem mondott igazat

| Mobile | RSS

Kiderült, hogy a szerb elnök nem mondott igazat

24.hu

Korábbi bejelentésével ellentétben mégis újraindul a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöki posztjáért Aleksandar Vucic szerb államfő.

A SNS tisztújító közgyűlése ugyan a várakozások szerint csak szeptemberben esedékes, az előkészületek már megkezdődtek. Aleksandar Vucic pedig a belgrádi Pink televízióban jelentette be, hogy párttársai vélhetően ismét őt jelölik majd elnöknek, és amennyiben ez így lesz, elfogadja a felkérést.

Protesters demonstrate against Serbian President outside the state-run TV headquarters, on March 16, 2019 in Belgrade. - Opponents of Serb President Aleksandar Vucic broke into the state-run RTS television building on March 16, 2019, demanding to address the population, in images aired live.
There have been weekly opposition protests since December against what they describe as Vucic's slide towards autocratic rule, while accusing RTS of pandering to the ruling party and demanding more airtime for opposing views. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)

Olyan most a szerb politika, mintha utánoznának minketDe van néhány fontos különbség.

Aleksandar Vucic 2017-ben miniszterelnökként indult az államfőválasztáson, és miután győzött, bejelentette, nem mond le a SNS elnökségéről, ám amikor lejár a pártelnöki mandátuma, nem jelölteti magát újra. Az utóbbi hetekben azonban több párttársa is közölte, szeretné, ha Vucic maradna a pártelnök, ugyanis ez lehet a leginkább gyümölcsöző a párt, de az ország számára is.

Az előző köztársasági elnök, Tomislav Nikolic 2012-ben, megválasztásakor Aleksandar Vucic javára lemondott a SNS elnöki posztjáról, és a közvélemény azt várta, hogy Vucic is megválik majd az elnökségtől.

Szerbiában december óta minden héten több városban is Vucic- és kormányellenes tüntetéseket szerveznek, noha a közvélemény-kutatások szerint a Szerb Haladó Párt népszerűsége továbbra is meghaladja az 50 százalékot, és az ország legnépszerűbb politikusa éppen Aleksandar Vucic. Egyes elemzők szerint a jelenlegi politikai légkörben egy Vucicnál gyengébb politikus nem biztos, hogy meg tudná őrizni a párt ilyen mértékű támogatottságát, így a legcélszerűbb az, ha egyelőre ő marad a SNS elnöke.

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |