< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Megbírságolta az MNB az OTP bankcsoport hét intézményét

| Mobile | RSS

Megbírságolta az MNB az OTP bankcsoport hét intézményét

2019. április 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Gazdaság-pénzügy


   A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 55,85 millió forint bírságot szabott ki az OTP bankcsoport hét intézményére működési és belső szabályozási hiányosságok miatt, a feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

    A jegybank szerdai közleménye szerint a vállalatirányítási, tőkemegfelelési, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, hitel- és piaci kockázati, biztosított betétes-nyilvántartási, illetve a pénzmosás-megelőzési területet érintő jogsértéseket találtak.
    Az MNB az elmúlt hónapokban csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett az OTP bankcsoport hét tagjánál, a Merkantil Ingatlan Lízing Zrt.-nél, a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-nél, illetve az abba időközben beolvadt Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt.nél, az OTP Bank Nyrt.-nél, az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nél, az OTP Ingatlanlízing Zrt.-nél, az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél és az OTP Lakástakarékpénztár Zrt.nél.
    A jegybank eljárása a csoportvezető hitelintézetnél, az OTP Bank Nyrt.-nél elsősorban a belső szabályozottsággal, a belső szabályozás és a követett gyakorlat közötti összhang hiányával, a kockázatvállalással és kockázatkezeléssel, a fedezetértékeléssel, -allokálással és -nyilvántartással kapcsolatban tárt fel hibákat, hiányosságokat. Szabálytalanságok voltak emellett a problémás ügyek kezelésével, az adatminőség és a felügyeleti adatszolgáltatással, az informatikai biztonsággal, a tőkekövetelmény-számítással, a betétgaranciához kötődő nyilvántartással, továbbá a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatban. A problémák összhatásukat tekintve hordoznak jelentősebb kockázatot a hitelintézetnél – közölte az MNB.
    Az OTP Bank Nyrt. esetében a jegybank súlyosító körülményként értékelte a feltárt jogsértések számát, kockázatát, a hitelintézet piaci súlyát, továbbá azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, illetve rendszerszintű kezelést igényel. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a bank biztonságos működésére, a pénzpiacra, más piaci szereplőkre vagy az ügyfélkörre, illetve azt, hogy több probléma csak egyedi szinten merült fel. A vizsgálat során a hitelintézet emellett együttműködő magatartást tanúsított, több problémát már a jegybanki eljárás során dokumentáltan kiküszöbölt, mások kijavítását pedig megkezdte.
    Az MNB összesen 55,85 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankcsoport tagjaira, ezen belül a legnagyobb összegű bírság, 24 millió forint megfizetésére az OTP Bankot kötelezte.


MTI

Leave a Reply 138 megnézve, 1 alkalommal mai nap |