< Böngészés > Főoldal / Közélet, Kultúra / Blog article: Nyílt levélben fakadtak ki az Országos Széchényi Könyvtár olvasói

| Mobile | RSS

Nyílt levélben fakadtak ki az Országos Széchényi Könyvtár olvasói

2019. április 3. | hozzászólás | Közélet, Kultúra

szerző: hvg.hu 119 7

Egyre rosszabbak az állapotok a könyvtárban, aggódnak az olvasók.

Nyílt levelet írtak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek “a humántudományok különböző területein dolgozó egyetemi oktatók, diákok, kutatók és a könyvtár olvasói közösségének más tagjai”, akik a levélben arról értekeznek, hogy a patinás intézmény és a magyar kultúrában játszott kiemelkedő szerepe komoly veszélybe került – szúrta ki a Qubit.

A bárki által aláírható nyílt levél szerint a könyvtárból az elmúlt hónapokban sorra érkeznek az aggasztó hírek: az OSZK főigazgatója, Tüske László kritikus helyzetről beszélt egy Magyar Hírlapnak adott interjúban az alulfinanszírozottság miatt, egyes hírek szerint pedig a könyvtárnak több százmillió forintos adósságállománya van.

A levél szerint a Kézirattár és a Régi Nyomtatványok Tára állományának jelentős része több mint egy hete elérhetetlen, mert a mélyraktárba vezető gyorslift meghibásodott, és a liftszerelő cég a könyvtár “rossz adós” volta miatt nem hajlandó kiszállni. Az utóbbi hetekben a könyvtárhoz tartozó külső gyorslift is beléptető személyzet nélkül maradt, az új olvasók pedig a beiratkozáskor néhány napja papír olvasójegyet kapnak, mert átmenetileg nincs műanyag kártya.

Az intézménynek lejárt a nyomdai közbeszerzése, és forráshiány miatt vélhetően nem is tud újat indítani, ez pedig nemcsak a nagy múltú folyóiratok, évkönyvek, konferenciakötetek és az állományt bemutató díszalbumok megszűnésének veszélyével járna, de a napi alapműködéshez szükséges belső nyomtatványok megrendelését is akadályoztatja.

A levélben szóvá teszik alulfinanszírozottságát, a dolgozók alacsony bérezését, illetve hogy az épület is mostanra gépészetileg teljesen elavult, a nyílászárók megvetemedtek, a liftek életveszélyesek, és a bútorzat is az 1985-ös állapotokat őrizte meg. A nyolcadik emeleten nemrég rákkeltő azbeszt került elő, amelynek eltávolítása újabb anyagi terhet ró az intézményre.

Azt is megemlítik, hogy bár a várnegyedet megújító Hauszmann-terv munkálatai az épület közvetlen szomszédságában jelenleg is folynak, az OSZK vezetőit egyetlen alkalommal sem hívták meg a Hauszmann-bizottságba, mondván, úgyis hamarosan elköltöznek, holott egyelőre ebben az ügyben sem történt előrelépés.

Megjegyzik a levélben azt is, hogy bár üdvözlik az OSZK informatikai fejlesztésére, és különösen az Országos Könyvtári Platform létrehozására irányuló több milliárd forintos projektet, de a digitalizálás miatt a kézikönyvtári állomány fele elérhetetlen, mert a nyolcadik emeleten kialakult szükséghelyzet miatt az Általános olvasóterembe költöztették be a szkennereket.

“Vajon van-e úgy értelme milliárdokat elkölteni egy – egyébként fontos – technológiai ugrásra, hogy a könyvtár pénz híján a saját szervezeti és működési szabályzatában feltüntetett alapszolgáltatásokat sem tudja maradéktalanul ellátni?” – teszik fel a kérdést.

A levél aláírói ezért arra kérik Káslert, hogy az adósság rendezését lehetővé tevő gyorssegéllyel, a könyvtár anyagi helyzetének tartós konszolidálásával és jövőjének tisztázásával siessen a magyar művelődés és szűkölködő emberi erőforrásai segítségére.

Az OSZK helyzetével a HVG is részletesen foglalkozott nemrég.  

Leave a Reply 274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |