< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Orbán nem kapott meghívót Salvinitől

| Mobile | RSS

Orbán nem kapott meghívót Salvinitől

ÍRTA

Vigh Gábor

Vigh
Gábor

Csuhaj Ildikó

Csuhaj
Ildikó
2019-04-04 11:10:00

Folyamatosan frissülő hírek!

Ismét Kormányinfót tart a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. A bejelentéseket és kérdéseket percről percre közvetítjük, valamint az atv.hu Facebook-oldalán az egész eseményt élőben adjuk!

  • Nézze itt élőben április 04.csütörtök 15:20
  • Trump-Orbán-találkozó? április 04.csütörtök 12:13 Az amerikai-magyar védelmi megállapodásra vonatkozó kérdésünkre, hogy ma Washingtonban aláírja-e Szijjártó Péter és amerikai kollégája, Gulyás Gergely úgy reagál, tudomása szerint a megegyezés megtörtént, Szijjártó Péter pedig Washingtonban tartózkodik, így ha találnak rá alkalmat,  lehetséges, hogy alá is írják azt. Munkatársunk kérdésére, miszerint David Cornstein amerikai nagykövet azt mondta az Inforádióban két hete, hogy ha szentesítik a megállapodást, ő elsétal a Fehér Házba a “barátjához” Trump elnökhöz és javasolja neki, hogy hozzanak létre egy találkozót Orbán Viktorral, a Trump-Orbán-találkozót a miniszter elmondta: örökzöld téma ez a sajtóban, de a szimbolikus jelentőségén túl nem kezelik prioritásként ezt. Hozzátette: Cornstein nagykövet nagyon sokat tett azért, hogy az amerikai kapcsolatokat újra barátinak lehessen nevezni. Gulyás azt is elmondta, vannak évfordulók idén, például a rendszerváltás 30 éves, Bush elnök is itt járt akkor, és örülnének neki, ha vendégül láthatnák az amerikai elnököt, vagy ha ők látnák vendégül a magyar miniszterelnököt, de semmilyen konkrét diplomáciai tárgyalások nincsenek erről.
  • A DK és a Jobbik április 04.csütörtök 12:10 A Gyurcsány Ferenc által felvetett közös ellenzéki delegáltakkal kapcsolatban az volt a miniszter véleménye, hogy jogilag akkor lehet szó közös delegáltról az EP-választás szavazatainak ellenőrzésére, ha közös lista van. Úgy véli, nem biztos, hogy időben messze lesz például egy közös DK-Jobbik lista, ennek ellenére nincs akadálya, hogy közösen leüljenek majd az asztalhoz a szavazatokat számolni és annak sincs akadálya, hogy „egy DK-s a Jobbikot képviselje”. Gulyás hozzátette: ez annak a beismerése lenne, hogy olyan szinten vannak az ellenzéki pártok, hogy nem képesek delegáltakat küldeni tízezer szavazóhelységbe.
  • Konkrétumok a gazdáknak április 04.csütörtök 12:02 Munkatársunk kérdésére, hogy milyen konkrétumokat tud mondani, amivel az aszály sújtotta gazdákat a kormány támogatja, Gulyás elismételte, hogy a vízhasznosítási idényt meghosszabbították, ami már március közepétől tart és szeptember helyett október 31-ig terjesztették ki, így a gazdálkodókra kisebb mértékű díjfizetés hárul majd. Ez alatt az időszak alatt ugyanis kedvezményesebben juthatnak öntözővízhez- magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint pillanatnyilag ezt tudja a kormány tenni, ugyanis az öntözőrendszerek kiépítése akkor sem lenne kész idén, ha az összes költségvetési forrást erre fordítanák. Ennek ellenére, reméli, hogy a nyárra az ehhez szükséges módosításokat el fogják tudni fogadtatni, tervben van az engedélyeztetések egyszerűsítése és lehet, hogy a kormány is fog adni támogatást, bár erről még nem született döntés.
  • Nyílt társadalom és Weber április 04.csütörtök 11:55 A felvetésre, hogy Weberék, a CDU és a CSU már tartottak is egy nagygyűlést, ahol ismertették Európa programjukat, melynek első pontja, hogy támogatják a nyílt társadalmat és a liberális demokráciát, azt mondta Gulyás: tiszteletben tartják más pártok véleményét. A “nyílt társadalom” kifejezésről tudjuk, kihez lehet köt – utalt munkatársunk Soros Györgyre. Erre a miniszter úgy válaszol: “vélhetően a CDU vagy legalábbis a CSU onnan is remél még némi támogatást ahhoz, hogy Manfred Weber legyen a Bizottság elnöke”. 
  • Weber tűnik a legjobbnak április 04.csütörtök 11:51 A kérdésre, hogy Gulyás ezt miből gondolja, úgy válaszolt: “objektív információk állnak a rendelkezésemre”.  Munkatársunk azt is megkérdezte, továbbra is Weber jelöltségét támogatja-e a Fidesz és Orbán Viktor. Erre a miniszter úgy válaszolt: az álláspontjuk továbbra is az, mint korábban, miszerint a jó az kevesebb mint a jobb, és a legjobb jelöltnek most még mindig Manfred Weber tűnik.
  • Weber sok mindent mondott már és annak az ellenkezőjét is április 04.csütörtök 11:48 Arra, hogy jól értettük-e, hogy a kormányinfó elején “szórakoztatóipari összejövetelnek” nevezte az Európai Néppárt március 20-a politikai gyűlését, amin a Fidesz tagságát felfüggesztették, Gulyás Gergely mosolyogva igennel válaszol. Mint mondja, próbálnak mindent optimistán és “kellő humorérzékkel felfogni”. Az, hogy az EP-választás előtt egy európai pártcsalád azzal próbálja meg magát lábon lőni – “hogy ne egy más testrészt említsek” -, hogy a legerősebb tagszervezetét, a Fideszt ki tudja-e zárni, “mit tegyen vele”. Ez az egész vita káros volt, lehet, hogy a tragikomikus még jobb megfogalmazás, “mi jól éreztük magunkat” – mondja Gulyás Gergely.  Az ATV munkatársának a Manfred Weberre vonatkozó kérdésére, hogy a néppárti csúcsjelölt azt mondta, hogy ha csak a Fidesz voksokon múlik majd, akkor ő inkább európai bizottsági elnök sem akar lenni, azt mondta: Manfred Weber sok mindent mondott már és annak az ellenkezőjét is, nem lenne elegáns, ha én ennek az ügynek a folyományairól is beszélnék. “Manfred Weber bármilyen szavazatot elfogad, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, erről biztosíthatom” – teszi hozzá Gulyás Gergely. Így azt sem kell készpénznek venni, hogy a Néppárt frakcióvezetője nem akarna bizottsági elnök lenni. 
  • Orbán sem kapott meghívást Salviniéktől? április 04.csütörtök 11:46 Orbán Viktor kapott meghívást Salvini hétfői milánói gyűlésére, ahol a Népek és Nemzetek új szövetséget szeretné létrehozni  ? – kérdeztük a minisztert.  Nem tudok róla – válaszolja az ATV kérdésére Gulyás Gergely. Arra, hogy ezt nem tartja-e furcsának – azok után, hogy az elmúlt két hétben az ő államtitkára, Varga Judit Olaszországban járt, Novák Katalin családügyi államtitkár és Kövér László szintén, és ők találkoztak is Salvinivel, Orbán Viktor pedig tavaly Salvinit a “hősének” nevezte – a miniszter úgy felel: igen, ha a miniszterelnök Olaszországban lenne, biztos találkozna Salvinivel. Elmondja, hogy a jövő hétfői milánói tanácskozás egy pártpolitikai összefogást készít elő. “Mi az Európai Néppárt tagja vagyunk, minden vitánk ellenére”, ezért Gulyás Gergely szerint “helyesen” nem követték el azt az udvariatlanságot, hogy egy másik pártcsaládhoz tartozó párt vezetőjét meghívják Milánóba. Nincs kétsége afelől, hogy Salviniék örültek volna, ha Orbán Viktor ott van, de  inkább az lett volna meglepő, ha meghívják. 
  • Nem igaz a város nagy részére, hogy ellopják a parkolási pénzeket április 04.csütörtök 11:41 – mondja Gulyás, aki szerint ezt a fővárosi autósok nagy része csak a zuglói rendszer miatt gondolhatja. Mint mondta, más kerületekben tényleg visszaforgatják a parkolási bevételeket, például az utak felújítására.
  • Parlamenti fizetések április 04.csütörtök 11:39 Ha a 2010-es parlamenti fizetési adatokat vesszük alapul, sokkal kisebb lesz a különbség, mint amit most az mfor.hu kiszámolt, miszerint a képviselők fizetése több mint 70 százalékkal nőtt, szemben az átlagbérek 50 százalékos növekedésével.
  • Miért kell egy újabb fedett sportcsarnok Budapestre? április 04.csütörtök 11:35 Nem hogy elbír, hanem kifejezetten szükséges lenne a fővárosban egy ilyenre – magyarázta regy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, aki szerint most az egyetlen nagy ilyen központ, a Papp László Sportaréna körülbelül másfél évre előre be van táblázva, ezért is indokolt a Népligetben építendő újabb centrum, amely több mint 21 ezer ember befogadására lesz alkalmas. Költségeket nem akar mondani Gulyás, mert nem akar úgy járni, hogy most mond valamit, amennyiből nem jön ki és ezután a fejéhez vághatják majd, amit most nyilatkozott.
  • Salvini jön Budapestre? április 04.csütörtök 11:35 Van meghívása a belügyminisztertől, de nincs még időpontja ennek- közli Gulyás, aki szerint, ha Salvini Budapestre fog jönni, Orbánnak érdemes lesz vele találkoznia.
  • Koalíció: csak az ítélet után április 04.csütörtök 11:32 Világosan elmondtuk, milyen célokért szeretnénk küzdeni az EU-ban és az EP-ben. Ez a bevándorlás megállítása. Nem akarunk Európai Egyesült Államokat. Ha a magyar választópolgárok visszaigazolják ezt a véleményt, az nekünk felszólítás arra is, milyen koalíciókban kell gondolkodnunk az Európai Unióban- magyarázza Gulyás, aki szerint nem előre kell koalíciókat kötni, hanem azután, hogy a választók kimondták az ítéletet. Hozzáteszi: az ő megítélése szerint a Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva. Szeretnének az EPP-ben maradni, de nem egy megtűrt pártként. Ha nemkívánatosak lesznek, vagy a Néppárt olyan koalíciókat köt, amelyek számukra elfogadhatatlanok, akkor nem fognak tudni velük együttműködni.
  • Nem kapott a Fidesz meghívót április 04.csütörtök 11:29 A jövő hétfői Salvini-féle ülésre – válaszolja egy kérdésre Gulyás Gergely. Elismeri, hogy vannak hasonlóságok, egyetértések a Fideszben az olasz belügyminiszter politikájával, például a külső határok védelmében ügyében.
  • Parkolási ügyek Zuglóban április 04.csütörtök 11:26 A zuglói parkolásról kérdezik Gulyást, aki szerint nem kell a zuglói helyzetből fővárosi következtetéseket levonni. Zuglóban a legrosszabb a helyzet- ecseteli a miniszter, aki szerint Karácsony Gergely most egy politikai ámokfutásba kezdett. Úgy véli, minden határon túlmegy, hogy mennyire valótlanságokat állít a polgármester az ottani parkolási helyzetről. Gulyás szerint indokolt, hogy egy bizottság álljon fel a zuglói parkolás vizsgálatára. Kiváncsiak vagyunk, kik és milyen céllal használják fel az ott keletkezett bevételeket, vagy azt, aminek keletkeznie kellett volna- tette végül fel a kérdést a miniszter.
  • Gulyás nem akarja elmondani véleményét április 04.csütörtök 11:23 a nyugati sajtóról, mert az nem tenne jót Magyarország kapcsolatainak- mondja a köztelevíziónak arra a kérdésrée, hogy miért nem foglalkoznak nyugaton a migránskaravánok ügyével. Gulyás szerint nem lehet egyelőre megmondani, hogy a több ezer, vagy tízezer emberből álló karaván megalakul-e és megindul-e Közép-Európa felé, de állandó felkészültségben vagyunk és a magyar határokat minden körülmények között meg fogjuk védeni- tette hozzá.
  • Jönnek a kérdések április 04.csütörtök 11:23
  • Gazdasági akcióterv készül április 04.csütörtök 11:22 Ezzel kapcsolatban konkrét bejelentések lesznek, melyek a magyar polgárok megtakarításai számára is kedvező lehetőséget tartalmaznak- jelentette be Gulyás Gergely, aki maga is egy ilyen terv megbeszéléséről érkezett a Kormányinfóra, azonban részleteket egyelőre nem közölt.
  • A gazdaság helyzete április 04.csütörtök 11:20 Erről is tárgyalt ak ormány. Úgy látják, van egy megtorpanás, ami különösen Európában okozhat gondokat, de a magyar gazdaságnak vannak tartalékai. Az biztosnak tűnik, ohgy Európa idei növekedése jócskán elmaradhat a tavalyitól. A magyar kormány 4 százalékos idei, tervezett növekedése azonban a miniszter szerint elérhető.
  • Segítség április 04.csütörtök 11:18 A szíriai görögkatolikus egyház két projektjének támogatásáról is döntött a kormány tegnap, egy iskolát több mint 700 millióval, Homszban pedig lakóházak helyreállítását 300 millióval támogatják majd. Gulyás hangsúlyozta, hogy Magyarország segít és segíteni is szeretne, de nem a bajt szeretnénk Európába hozni, hanem ott segíteni, ahol a baj történt.
  • Migránskaravánok készülődnek? április 04.csütörtök 11:18 A kormánynak vannak információi, hogy ez a veszély létezik, de képesek vagyunk védeni a határokat- szögezte le Gulyás Gergely.
  • A finanszírozáshoz a takarékszövetkezetekre is számítanak április 04.csütörtök 11:17 – tette hozzá a miniszter. A falusi csok július 1-jével indul.
  • Komolyabban fogják ellenőrizni a lakásokat április 04.csütörtök 11:15 Így akarják kiszűrni Gulyás szerint a visszaéléseket a csok igénybevételénél, ehhez a jegyzőket szeretnének bevonni.
  • Falusi csok április 04.csütörtök 11:12 Részletszabályokról döntött a kormány. 5000 főnél kisebb lélekszámmal rendelkező települések vehetnek részt benne, ahol a népességcsökkenés meghaladta az országos átlagot. Több mint 2400 település érintett így. A miniszter elmondta, külön döntés alapján Szabolcs és Borsod megyékben további településeket is beemeltek, így összesen 2480 település érintett. Hozzátette Gulyás, hogy a tanyákra teljes egészében ki lett terjesztve a program, így, akik életvitelszerűen ott élnek, igénybe vehetik a támogatásokat.
  • Az öntözési időszakot előrehozták április 04.csütörtök 11:11 Már márciusban megkezdődött, így több öntözésre van lehetőség, ami nem kerül plusz költségbe- közölte Gulyás Gergely. Hozzátette: egyszerűsíteni fogják az öntözőrendszerek kiépítésének feltételeit.
  • Gulyás az aszállyal kezdi április 04.csütörtök 11:09 Erről tárgyalt többek között tegnap a kormány. A csapadékszegény időjárás folytán 2019-ben a termelők eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be összesen mintegy 24 ezer hektár területre vonatkozóan. A miniszter szerint tavaly ugyanerre az időszakra 1 db, 41 hektárra vonatkozó kárbejelentés érkezett. A gazdák számára az aszálykár enyhítési rendszer nyújt segítséget- közli a tárcavezető, aki szerint a mezőgazdasági minisztérium felkészült, hogy a kárenyhítésért mindent megtegyen. A károkat az illetékes kormányhivatal fogja megvizsgálni, ha ezeket visszaigazolják, igénybe vehető a juttatás majd, ehhez néhány feltételt kell teljesítni.
  • Egy hónap után újra április 04.csütörtök 11:09 Kimaradt egy kormányülés a március közepi EPP-ülés miatt.
  • fecsego.eu/atv
Leave a Reply 199 megnézve, 1 alkalommal mai nap |