< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Ismét az összefogás okoz vitát az ellenzéki oldalon)))Wiederum führt die Zusammenarbeit auf der Oppositionsseite zu Kontroversen

| Mobile | RSS

Ismét az összefogás okoz vitát az ellenzéki oldalon)))Wiederum führt die Zusammenarbeit auf der Oppositionsseite zu Kontroversen

Továbbra is vitatkoznak az ellenzéki pártok a budapesti polgármester-jelölések miatt. Szombaton az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum jelentette be, hogyan osztják föl egymás között a kerületeket. Az együttműködésből kihagyták az LMP-t és a Jobbikot is. A két párt szerint azonban nélkülük nem lehet összellenzéki álláspontot képviselni – hangzott el az M1 Híradójában.

A Párbeszéd társelnöke vasárnap arról beszélt, hogy ami a fővárost illeti, megvalósult a teljes ellenzéki összefogás az önkormányzati választásra. Szabó Tímea szerint a teljes ellenzéket saját pártján túl az MSZP, a DK és a Momentum alkotja. Ez a négy párt jelentette be ugyanis még szombaton, hogy felosztották egymás között a fővárosi kerületeket.

Csakhogy a megállapodásból kihagyták a legerősebb ellenzéki pártot: a Jobbikot, valamint az LMP-t.

A Jobbik, az LMP és Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt válaszul közös közleményt adott ki, amelyben azt írták: az MSZP ellehetetleníti a teljes ellenzéki együttműködést, összefogás helyett pedig megosztja az ellenzéket. Úgy vélik, hogy a baloldal nem programról vagy Budapest jövőjéről beszél, hanem kizárólag a pozíciókkal seftelnek.

Azt is írták: elkeserítő látni, hogy ebben részt vesz a Momentum és sajnálják, hogy a kapzsiság győzött az elvek felett.

Nem hozna sok szavazót a Jobbik?

Karácsony Gergely szerint az LMP-nek, a Jobbiknak és Puzsér Róbertnek meg kellene válogatniuk szavaikat velük szemben. A baloldali főpolgármester-jelölt egyébként azt is mondta, hogy nem rajtuk múlt a megegyezés: a zöldpárt időt kért, nekik pedig már nem volt.

A kerületek leosztásából kihagyták a Jobbikot is. Karácsony Gergely ezt azzal magyarázta, hogy a Jobbik úgysem hozna szavazókat a fővárosban.

A Jobbik illegitimnek tekinti az ellenzéki listát

A Jobbik azonban úgy látja, hogy nélkülük senki nem képviselheti az összellenzék álláspontját Budapesten. A párt fővárosi vezetője, Bencsik János szerint az „óbaloldalnak tudomásul kell vennie, hogy elmúltak a régi szép idők”. Egyúttal jelezte: illegitimnek tekintik az ellenzéki listát, amelyből kihagyták a Jobbikot.

A fővárosi kerületek felosztása a Momentumban is feszültséget okozott. Az LMP-hez közeli Azonnali.hu szerint a párt vezetősége a tagság megkerülésével döntött arról, hogy közösen indulnak a baloldallal a fővárosban. A küldöttek szerint ez a döntés rendkívül káros a Momentumra nézve.

A DK-hoz közeli Nyugati fény nevű portál válaszul az LMP-t kezdte támadni. Arról írtak: a zöldpárt végtelenül aljas, önző és rövidlátó, és az LMP hibája, hogy már tavaly áprilisban sem sikerült összefognia az ellenzéknek.

fecsego.eu/híradó

Wiederum führt die Zusammenarbeit auf der Oppositionsseite zu Kontroversen

Oppositionsparteien argumentieren weiterhin für die Bürgermeister-Nominierungen in Budapest. Am Samstag kündigten MSZP, Dialogue, DK und Momentum an, wie die Bezirke aufgeteilt werden sollen. Der LMP und Jobbik wurden ebenfalls von der Zusammenarbeit ausgeschlossen. Den beiden Parteien zufolge ist es ihnen jedoch unmöglich, ihre Kollegen zu vertreten “, sagte der M1-Newsletter.

Der Ko-Vorsitzende des Dialogs hat am Sonntag gesprochen, dass die gesamte Oppositionskooperation für die Kommunalwahl in Bezug auf die Hauptstadt realisiert wurde. Laut Tímea Szabó besteht die gesamte Opposition aus ihrer eigenen Partei, MSZP, DK und Momentum. Diese vier Parteien kündigten am Samstag an, die Hauptstädte in zwei Teile aufzuteilen.

Die stärkste Oppositionspartei, der Jobbik und die LMP, wurden jedoch nicht berücksichtigt.

Der Oberbürgermeister Jobbik, LMP und Rózs Puzsér antworteten in einer gemeinsamen Erklärung, in der sie sagten, dass die MSZP es der gesamten Opposition unmöglich machen würde zu kooperieren und stattdessen die Opposition zu teilen. Es wird vermutet, dass die Linke nicht über ein Programm oder die Zukunft von Budapest spricht, sondern nur mit Positionen.

Sie schrieben auch: Es ist enttäuschend zu sehen, dass Momentum hier involviert ist, und bedauert, dass die Gier die Prinzipien gewonnen hat.

Würde Jobbik nicht viele Wähler bringen?

Laut Gergely Karörös sollten LMP, Jobbik und Rózs Puzsér ihre Worte gegen sie wählen. Der linke Bürgermeisterkandidat sagte auch, dass er nicht mit ihnen einverstanden sei: Die Grünen forderten Zeit, und sie waren nicht länger.

Sie vermissten den Jobbik auch aus der Hand der Bezirke. Gergely Karörös erklärte, Jobbik werde die Wähler nicht in die Hauptstadt bringen.

Jobbik hält die Oppositionsliste für illegal

Jobbik sieht jedoch, dass niemand die Position der Straftat in Budapest vertreten kann. Laut János Bencsik, dem Parteichef der Partei, “muss sich der alte Mann bewusst sein, dass die guten alten Zeiten vergangen sind”. Gleichzeitig wies er darauf hin, dass die Oppositionsliste, von der Jobbik abhanden gekommen war, als illegal angesehen wurde.

Die Teilung der Bezirke in der Hauptstadt sorgte ebenfalls für Spannungen in Momentum. Laut Azonnali.hu, in der Nähe der LMP, beschloss die Parteiführung, sich der Linken in der Hauptstadt zu entziehen, indem sie die Mitgliedschaft verhinderte. Den Delegierten zufolge ist diese Entscheidung für Momentum äußerst schädlich.

Das West Light Portal in der Nähe von DK griff daraufhin LMP an. Sie schrieben, die Grünen seien unendlich bescheiden, egoistisch und kurzsichtig, und die LMP habe im letzten April nicht in die Opposition geraten können.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |