< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Orbánnal kávézgatott a francia filozófus, aki szerint a miniszterelnök eladta az oroszoknak az országot

| Mobile | RSS

Orbánnal kávézgatott a francia filozófus, aki szerint a miniszterelnök eladta az oroszoknak az országot

2019. április 8. 19:35 – szerző: 168 Óra

„Hosszú beszélgetés volt, a vitás kérdések mélyére hatoltunk” – mondta Bernard-Henry Lévy liberális francia filozófus és politikai aktivista az Indexnek, miután kijött Orbán Viktortól a budai karmelita kolostorból. Lévy két és fél órán keresztül beszélgetett Orbánnal, ami csaknem példátlan a miniszterelnök pályáján: nemigen akadtak eddig olyan esetek, hogy Orbán leült volna beszélgetni a liberális kritikusaival.

Lévy harminc év után újra Magyarországra jön, hogy elmondja, Orbán Viktoron múlik Európa jövője. Jól ismeri és nem tartja angyalnak Soros Györgyöt, de szerinte tartozunk neki.

Orbán az után hívta kávézni Lévyt, hogy a filozófus az Indexnek adott interjúban élesen bírálta a magyar miniszterelnököt, pestisnek nevezte az illiberalizmust, és arról beszélt, Magyarország előbb-utóbb talán a rubelzónához fog csatlakozni.

Az az Orbán, akivel 30 éve találkoztam, nagyon más volt, mint a mai. Akkor még egy igazi liberális volt. Egyébként szívesen találkoznék vele újra, hogy ennyi idő után megkérdezzem tőle: Egyike voltál azoknak, akik kihúzták Magyarországot a KGB markából; akkor hogy árusíthatod ki most az országot, még ha nem is szándékosan, az FSZB-nek? Mi történt veled? – mondta a korábbi interjúban Lévy.

– Megpróbáltam megérteni a rejtélyt, és most már világosabban látok. Az egy másik korszak volt: először harminc éve, a rendszerváltás után találkoztunk. Most, azt hiszem, részben megértettem, mi történt, de persze nem teljesen: minden ember rejtély. De azt legalább egyértelművé tettem számára, hogy én mit is támogatok – mutatott rá Lévy a mellkasára tűzött, az Magyar Tudományos Akadémiát támogató, More Than Academy feliratú kitűzőre a hétfői találkozó után.

Bernard-Henry Lévy

Lévy ugyanakkor maga sem sem gondolta volna, hogy ilyen hosszú ideig lesz bent Orbánnál, így nem is nagyon maradt ideje az újságíróknak nyilatkozni: közölte, a részletes véleményét majd egy holnapi sajtótájékoztatón mondja el. 

– Nem értünk egyet a liberalizmus és a nacionalizmus kérdésében, sem pedig abban, milyen politikát folytat Magyarország a migránsokkal kapcsolatban. De annyi bizonyos, hogy a miniszterelnök legalább rászánta az időt, és minden olyan kérdésemre válaszolt, amelyet a magyar civil szervezetek és a CEU vezetőivel való találkozóim során gyűjtöttem össze. Más a véleményünk, de legalább tudunk vitatkozni: nagyon civilizált módon beszéltük végig a vitás kérdéseket – közölte Lévy.

Bernard-Henry Lévy azért jött Magyarországra, mert jelenleg egy maga által írt, rendezett és eljátszott színházi előadással járja Európa városait, nem titkoltan azért, hogy megpróbálja meggyőzni az európai polgárokat, szavazzanak mindenütt az illiberalizmus ellen.

A budapesti előadás április 10-én lesz. Lévynek azért kellett végül egy nem állami vagy budapesti fenntartású magánszínházat, a Belvárosi Színházat kibérelnie az estére, mert a budapesti kőszínházak jó része visszautasította a befogadást, amint megtudták, hogy egy Orbánt bíráló előadásról van szó.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |